‘Tak Pernah Rasa Apa Mereka Rasa..’ Jangan Sindir Elaun Tinggi Mengajar Di Pedalaman

Guru ini, Ahmad Taqiyuddin berkongsi pandangan. Tentang pandangan segelintir orang yang menyindir elaun guru yang mengajar di pedalaman. Katanya, guru yang mengajar di pedalaman elaunnya tinggi. Alangkah beruntungnya.

Hakikatnya, inilah yang sebenarnya dialami oleh guru-guru yang mengajar di kawasan jauh dari kemudahan serba canggih seperti di bandar-bandar besar. Hadamkan.

‘Tak Pernah Rasa Apa Mereka Rasa..’ Jangan Sindir Elaun Tinggi Mengajar Di Pedalaman

Duduk Di Pedalaman, Elaun Banyak

Ada orang cakap, dok pedalaman elaun kan banyak. Guna la elaun pedalaman yang dapat tu. Haisy, tak kan orang nak cerita satu-satu kot.

Elaun tu, cukup la untuk belanja dari pedalaman keluar ke pekan dan beli barang-barang. Ada sesetengah tempat kena sewa kenderaan 4WD kos dalam 2k sehala untuk keluar. Boleh naik 4 orang. Bermakna tambang sehala seorang RM500 atau RM1k keluar masuk.

Barang-barang pula bukan harga murah macam kita kat bandar ni. Ada Tesco, Giant, 99 Speedmart, kedai Aceh dan banyak pilihan kedai murah lain lagi.

IKLAN

Mereka di pedalaman, tidak ada pilihan ni semua tuan-tuan. Kedai mereka nak beli barang tu mahal, beli ja la. Belum upah angkat apa semua lagi. Kalau sanggup angkat sendiri, angkat la. Mereka ni sekali beli bukan sikit-sikit yang boleh ambil kunci motor pergi cari barang mana yang tak cukup. Ada yang stok seminggu, ada yang stok sebulan. Simpan dalam peti ais. Elektrik pula pakai generator. Kalau kena minyak generator habis, ada risiko kerosakan tuan-tuan. Jawab dia buang ja la stok-stok tu.

‘Tak Pernah Rasa Apa Mereka Rasa..’ Jangan Sindir Elaun Tinggi Mengajar Di Pedalaman

Sebab Kita Tak Pernah Rasa Apa Mereka Rasa..

Kita akan rasa elaun tu banyak bila kita tidak pernah rasa apa yang mereka rasa. Saya tak la posting pedalaman, tapi saya biasa ke pedalaman. Saya pernah rasa elaun pedalaman tu banyak. Bila rasa sendiri perjalanannya, tinggal sekejap di sana, saya rasa baik kita yang tak ada elaun di luar ni lagi la berbanding kehidupan mereka. Hidup yang terputus hubungan dengan yang tersayang, ancaman keselamatan, lebih-lebih lagi kalau perempuan.

IKLAN

*Masa pindah hujung tahun lepas, kami jual tong gas yang isinya hampir penuh dengan harga RM150.

Orang yang beli tu cakap, “Murahnya!”. Bayangkan harga biasa kalau kami tolak RM150 pun orang berebut sebab murah.

Keterangan Gambar

1. Saya bawa sekumpulan kawan berprogram di pedalaman.
2. Saya pergi jalan-jalan masa cuti pendek, terserempak dengan jejaka Hulu Terengganu bersama rombongan. Rombongan mereka adalah rombongan perkahwinan. Hulu Terengganu. Hulu Sarawak = Ngam. Dapat juga pengalaman menyertai majlis perkahwinan di pedalaman.

IKLAN

 

‘Tak Pernah Rasa Apa Mereka Rasa..’ Jangan Sindir Elaun Tinggi Mengajar Di Pedalaman

Gambar kereta rosak tu dalam perjalanan balik. Masa tu saya masuk dengan seorang kawan. Jalan-jalan cuti pendek juga. Nasib baik tak terlepas express balik ke pekan Kapit. Ada lagi satu 4WD belakang, tumpang mereka, bersesak hampir 20 orang di belakang bersama anak-anak sekolah yang sekolah menengah di Kapit serta orang kampung. Pengalaman berharga.

MW : Dimaklumkan Cikgu Ahmad Taqiyuddin sebelum ini pernah mengajar di Kapit, Sarawak. Kini, mengajar di Kajang.

*Artikel ini disunting dan diterbitkan dengan keizinan penulis, Ahmad Taqiyuddin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI