
Isi Kandungan
ToggleSedapnya cuaca panas-panas minum air Lai Chi Kang ni untuk sejukkan tekak. Bahan-bahan yang digunakan agak banyak namun minuman ini dikatakan mempunyai banyak khasiat tersendiri. Bagus untuk kesihatan serta boleh meredakan panas dalam badan.
Jika mak-mak nak buat sendiri boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Wan Ashikin Endut ini. Mesti puas hati!
Berikut perkongsian resipi tersebut;
“Penyejuk tekak ..Lai Chi Kang.Buat sendiri baru puas hati. Boleh letak macam-macam”
Bahan-Bahan:
Biji selasih (rendam)
Buah kembang semangkuk (rendam dengan air panas )
Barli (rebus)
Fungus putih (rebus)
Buah kurma merah (rebus letak gula / gula batu dan daun pandan )
Buah longan kering (rendam dengan air panas)
Cincau
Kacang tanah panggang
Kismis
Buah kabung
Biji Sagu
Buah laici (dalam tin)
Halwa kundur
Buah pala (kering) tapi saya tak letak sebab anak-anak tak suka buah pala
Agar-agar kosong ( merah / hijau ) tapi hari ni tak sempat buat
Ais
Cara Membuat:
1. Rebus buah kurma merah letak gula / gula batu dan daun pandan.
2. Lepas tu campur dengan air buah laici tadi.
3. Kemudian campurlah dengan semua bahan tadi.

Siap!
Dan boleh makan!!
Info Ekstra!
- Bahan-bahan boleh dibeli di pasaraya besar dan kedai ubatan cina (sensei)
Baca Lagi Di Sini: Pati Air Fanta Hijau Sedap, Tinggal Tambah Air Letak Ais, Siap!
MW: Sedapnya minum air lai chi kang ni, waktu musim panas. Penyejuk tekak malah banyak pula khasiatnya. Jom buat sendiri di rumah!
Sumber: Wan Ashikin Endut
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puff Inti Kastard Campur Kaya ‘Sangat Creamy Macam Aiskrim Vanila’

Isi Kandungan
TogglePuff pastry inti kastard campur kaya Sunstar, kata wanita ini sangat sedap. Sebab nanti hasilnya se’creamy’ aiskrim vanila. Boleh Bayang kelembutan inti yang dihasilkan tu kan.
Paling penting, cara penyediaan ini ini pun mudah saja nak dibuat. Kalau tiba-tiba ada tetamu datang mengejut pun masih boleh buat resepi ini dengan mudah.
Tidaklah perlu berlama-lama di dapur. Anda yang mahu mencuba resepi yang dikongsikan Aisyah Humaira ini bolehlah cuba ikut langkah demi langkah yang diterangkan di bawah ya.
Kongsi Aisyah lagi, “Rasa nak yang manis-manis, ranggup-rangup.. kalo buat Puff inti kastard campur kaya SUNSTAR masyaAllah sedap!. Suka intinya sangat creamy macam aiskrim vanila! sesuai untuk hidang pada tamu cepat, sedap dan mudah”
Bahan Untuk Penyediaan Inti Kastard
- 300g susu full cream
- 30g tepung kastard
- 1 sudu besar esen creamy vanilla
- 1 sudu kecil esen french vanilla
- 2 sudu besar Seri Kaya SUNSTAR
- Gula perang secukup rasa dan secubit garam
- 300g non-dairy whipping cream
Bahan Lain Untuk Inti Kastard Creamy :
- 2 pek kecil puff pastry dipotong kecil, kemudian disusun di atas loyang dan dibiarkan lembut dahulu baru dibakar dengan suhu 180-200c sehingga berwarna keperang-perangan.
Baca : Resipi Creampuff Kastard Sedap Dibuat Jual Dulu, Boleh Dapat 30 Biji
Cara Penyediaan
- Masukkan semua bahan untuk inti kecuali non-dairy whipping cream ke dalam periuk.
- Kacau dengan sebati kemudian buka api secara sederhana dan masak sehingga pekat.
- Sentiasa kacau bahan-bahan agar tidak berketul.
- Setelah adunan likat dan tampak berkilat, matikan api serta dibiarkan sehingga sejuk dengan suhu bilik atau masukkan ke dalam peti sejuk (Chiller).
- Pukul non-dairy whipping cream sehingga kental atau gebu dan masukkan bahan-bahan inti yang telah sejuk sebentar tadi dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan inti yang telah siap ke dalam Piping Bag (Beg Pastri) dan picitkan inti ke atas puff yang telah dibakar. #puffdapurpolis #puffpastry
Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Aisyah Humaira
Follow Mingguan Wanita di Telegram, Instagram, TikTok, Twitter dan Youtube untuk mendapatkan berita terkini dan artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Minum Petang Lebih Sempurna Bersama TIGA PASTRI Super Sedap Ini!

Isi Kandungan
TogglePastri memang ramai peminatnya tak kira pastri manis atau savoury. Sesuai dinikmati untuk minum petang bersama keluarga misalnya. Kalau nak beli, harganya boleh tahan juga.
Jadi, lebih elok kalau belajar buat sendiri. Bolehlah jimat dan kita pun boleh lah ubah suai ikut selera kita sendiri. Yang penting, tahu resipi asasnya. Mungkin ada yang ingin mencuba membuatkan untuk minum petang nanti atau pada cuti hujung minggu.
Minum Petang Sempurna dengan Aneka Pasti
BLUEBERRY ROLL HONEY
Bahan-Bahan:
500 gram tepung tinggi protein
7 gram yis segera
2 gram roti improver
75 gram gula
50 gram susu tepung
32 gram mentega
1 biji telur
6 gram garam
225 gram air
370 gram pastri marjerin
100 gram blueberi
20 gram premix kastard
Cara Membuat:
- Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer dan putar sampai sebati.
- Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
- Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
- Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh, selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
- Roll doh menjadi 46 cm x 15 cm dan letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh, balut pastri marjerin. Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
- Keluarkan doh dan roll doh hingga memanjang. Lipat satu hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat satu lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah dilipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Ulang proses 7 dua kali.
- Keluarkan doh, roll doh menjadi 36 cm x 14 cm. Kemudian gulungkan doh. Kemudian potong-potongkan doh sebesar 3 inci.
- Letakkan doh yang telah dipotong ke atas dulang pembakar, letak sedikit premix kastard yang telah dibancuh dengan air atau susu di tengah-tengah doh.
- Letakkan 3 atau 4 biji blueberi di atas kastard tadi.
- Bakar dengan suhu 170 darjah selsius. Setelah masak, keluarkan. Siap.
MINUM PETANG DENGAN CINNAMON RAISIN DANISH
Bahan-Bahan:
500 gram tepung tinggi protein
7 gram yis segera
2 gram roti improver
75 gram gula
50 gram susu tepung
32 gram mentega
1 biji telur
6 gram garam
225 gram air
370 gram pastri marjerin
20 gram premix kastard
Kismis secukupnya
Gula perang secukupnya
Sedikit serbuk kayu manis
Cara Membuat:
- Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer, putar sampai sebati.
- Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
- Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
- Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh. Selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
- Roll doh menjadi 46cm x 15cm dan letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh, balut pastri marjerin.
- Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
- Keluarkan doh dan uli doh hingga memanjang. Lipat satu hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat satu lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah dilipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Ulang proses 7 dua kali.
- Keluarkan doh, roll doh 36cm x 14cm. Sapu nipis premix kastard dan taburkan sedikit gula perang dan sedikit sebuk kayu manis. Kemudian gulungkan doh dan potong dua doh sebesar 3 inci.
- Bakar dengan suhu 190 darjah selsius.
TART WALNUT RANGUP
Bahan Doh:
25 gram mentega
500 gram tepung gandum
20 gram kuning telur
60 gram air sejuk
½ sudu teh garam

Bahan Inti:
3 biji telur
1 sudu besar susu UHT
50 gram gula perang
175 gram golden syrup
50 gram mentega | lembutkan
½ sudu teh serbuk kayu manis
½ sudu teh esen vanila
1 biji buah oren | parut kulit
175 gram kacang walnut
Cara Membuat:
- Untuk menyediakan doh, putar mentega dan masukkan telur.
- Masukkan tepung dan putar hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Garam dicampurkan dengan air dan tuangkan dalam adunan tepung tadi.
- Gaul sebati dengan tangan atau mesin.
- Seterusnya, pukul telur dan susu, ketepikan.
- Dalam bekas lain, satukan gual perang dan golden syrup dan panaskan hingga sebati.
- Masukkan mentega, serbuk kayu manis, esen vanila dan kulit oren. Kacau sebati dan sejukkan.
- Tuangkan adunan (3) dalam adunan (1). Kacau sebati. Taburkan walnut dalam tart dan tuangkan sirap tadi. Bakar hingga perang selama 30 minit.
Sumber: Majalah Rasa.
https://www.mingguanwanita.my/jus-epal-hijau-bayam-hijau-dan-teh-hijau-detoks-singkir-toksin/
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Telur Mata Cili Padi Menyentap Lauk Ringkas Sahaja Tapi Boleh Membuatkan Makan Nasi Bertambah-Tambah!

Isi Kandungan
ToggleTelur Mata Cili Padi Menyentap lauk ringkas sahaja tapi boleh membuatkan makan nasi bertambah tau! Ditambah pula sewaktu berbuka makan dengan nasi panas, fuhh memang sedap sampai menjilat jari.
Keenakan menu ini ditambah dengan proses penyediaan yang mudah kerja mak-mak jadi senang. Balik saja kerja letak beg dah boleh terus masuk dapur, asalkan air tangan mak-mak walau ringkas tapi berebut anak-anak makan.
Telur Mata Cili Padi Menyentap
Mari cuba memasak Telur Mata Cili Padi menggunakan resipi yang Mak Empal Masak Apa Hari Ini? kongsikan.
Bahan-Bahan :
5 biji telur
10 biji cili padi
5 biji cili merah
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
Daun limau
1 biji tomato
Cara Memasak :
1.Telur digoreng terlebih dahulu.
- Kisar kasar cili padi, cili merah, bawang merah, bawang putih kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
- Selepas cili garing masukkan serai yang telah diketuk bersama daun limau.
- Biarkan sambal menjadi garing kemudian letakkan telur mata ke dalam kuali gaulkan. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa.
- Hidangkan di atas pinggan bersama tomato yang telah dihiris. Sedia untuk dimaju buat keluarga tersayang.
Baca Disini : Sambal Berkilat Naik Selera! Ayam Malu-Malu Masak Merah Kegemaran Seisi Keluarga
Kuat sungguh dugaan bintang lagenda Uji Rashid ini. Walau sudah berusia namun amat tabah meneruskan kehidupan mencabar dalam menjaga anaknya Cico Harahap yang kurang sihat.

Macam mana nak meninggal dalam keadaan husnol khatimah jika tidak sentiasa berzikir, kata Datin Seri Umie Aida.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI