Kulit telur memang banyak khasiatnya terutamanya untuk tanaman. Jika selalu mengalami, bunga atau buah kerap gugur sebelum waktunya, kita boleh cuba semburan kulit telur dan cuka ini untuk mengatasinya. Memang mudah, jimat kos dan paling penting sangat semulajadi untuk pertumbuhan pokok dan tanaman.
Baca perkongsian daripada Ardi Taniini sebagai rujukan;
Kulit telur mengandung sekitar 95% kalsium karbonat dengan berat 5.5gram. Selain itu kulit telur juga mengandungi fosfor, magnesium, natrium,kalium,seng,mangan,besi dan tembaga.
Kandungan kalsium yang cukup besse sangat bagus sebagai Baja organik bagi tanaman.
Menggunakan baja kulit telur dapat merangsang pembentukan bulu akar,mengeraskan batang tanaman dan merangsang pembentukan biji.
Sebelum menggunakan kita mesti keringkan terlebih dahulu kulit telur tersebut.Kemudian boleh la tumbuk bagi hancur dan boleh la ditabur ke tanah.
Jika bunga atau buah selalu gugur sebelum masanya Kita juga boleh gunakan kulit telur untuk atasinya.Caranya seperti berikut.
1. Ketuk atau ramas kulit telur bagi jadi sepihan kecil.
2. Sangai(goreng tanpa minyak) kulit telur tadi sehingga berwarna hitam di dalam kuali.Boleh juga keringkan dalam oven.
3. Masukkan hasil sangai tadi ke dalam bekas dan tuang cuka ke dalam bekas.
4. Buih-buih akan muncul, biarkan sehingga buih tu hilang.
5. Tutup bekas dan peram 20 ke 30 hari.
Ads
6. Tapis cecair tu dan simpan.
Cara Menggunakannya:
3ml cecair tadi campur 1 liter air.Sembur pada daun, batang dan pangkal pokok.Nak siram terus pun boleh jika malas.
Kulit telur dapat mengurangan keasidan tanah. Juga bertindak sebagai kawalan serangga terumatanya untuk siput, semut.
Macam-macam cara yang boleh dibuat dengan kulit telur ini untuk dijadikan baja. Selamat membuat Baja kulit telur untuk jimat perbelanjaan berkebun kita.
Mingguan Wanita: Jadi jika nak ‘kuatkan’ pokok dan nak atasi masalah bunga serta buah kerap gugur sebelum masanya boleh cuba campuran kulit telur dan cuka ini. Memang berkesan, jimat kos dan paling penting, semula jadi.
Rupanya bila rebus pucuk ubi letak sedikit baking soda ia jadi lembut elok warnanya cantik kehijauan. Bukan apa pucuk ubi adakalanya ia tak berapa lembut malah warnanya juga tak cantik seperti lebam dan berbirat selepas direbus.
Pucuk Ubi antara sayur kampung yang memang sedap dicicah dengan sambal belacan. Malah banyak khasiatnya apabila dijadikan ulaman.
Boleh ikut cara rebus pucuk ubi lembut dan warna cantik kehijauan seperti yang dikongsikan oleh Abd Rahman Tayun ini.
Sayur-sayur dah naik harga, kita masak pula sayur kampung. Pucuk ubi pun jadi la. Pucuk ubi ni kalau direbus, makan pulak dengan sambal belacan…laju je. Boleh juga masak lemak kuning dan lain-lain.
Lagi Menarik: Nak Makan Pucuk Ubi, Petua Ini Elak Kena Serang Angin
Bahan-Bahan:
Pucuk Ubi
Garam Kasar
Air secukupnya
1/2 sudu teh baking soda
Cara Rebus Pucuk Ubi:
1.Ramas pucuk ubi dengan garam kasar dan sedikit air.
2.Bilas kemudian toskan.
3.Panaskan air letak 1/2 sudu teh baking soda
4.Masukkan pucuk ubi tadi.
5.Bila dah lembut terus tapis dan masuk dalam bekas air + air batu.
Kuali non stick, rasanya setiap rumah pasti akan ada kuali seperti ini. Bukan apa, ia memudahkan mak-mak untuk memasak dan paling penting, ia tidaklah melekat dan memanjangkan jangka hayat kuali baru.
Namun, kebiasaannya kuali non stick ini hanya awal-ala saja tak melekat, lama-lama ia tak tahn lama juga. Bukan setakat ada yang calar tapi bahan masakan akan melekat juga.
Jadi, mak-mak bila dah beli kuali non stick ini, jangan terus pakai atau hanya basuh saja. Nak bagi tahan lama dan tak melekat, kena sesoning dulu. Boleh ikuti perkongsian daripada video tiktok Lyndabubakar ini.
Kuali Non stick Kena Seasoning Dulu!
Tujuan ‘seasoning’ ialah:
1. Menutup liang yang terbuka.
2. Pre-coating permukaan untuk mengelakkan oxidation.
Caranya:
1. Basuh guna span lembut dan air sabun.
2. Masak air dalam kuali / periuk.
3. Biarkan sejuk dan basuh.
4. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak.
5. Sapu minyak ke seluruh permukaan kuali.
6. Lepas sejuk boleh basuh dan kuali sedia berkhidmat.
Mingguan Wanita : Ingat tu kena seasoning duu, jangan terus pakai ye!
@lyndabubakar Replying to @tengkunisa611 Cara seasoning periuk baru. 1. Basuh guna span lembut dan air sabun. 2. Masak air dalam kuali / periuk. 3. Biarkan sejuk dan basuh. 4. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak. 5. Dan sapu² minyak ke seluruh permukaan kuali. 6. Lepas sejuk boleh basuh dan kuali sedia berkhidmat. #nakemu#nonstickpans#tipsdapur#dapurestetik#dapurminimalist♬ original sound – Lynd Nakemu
Ruang mendobi antara kawasan yang mak-mak boleh hias cantik walaupun dengan dekorasi simple yang boleh dibuat sendiri. Sebagai contoh DIY Laundry Dispenser untuk meletak sabun cecair pencuci dan pelembut pakaian, terutamanya jika dibeli secara ‘refill’. Ia memudahkan, tinggal buka ‘paip’ sahaja dan tak perlu angkat botol yang berat lagi. Hanya menggunakan Balang kuih raya saiz besar sahaja.
Boleh cuba DIY Laundry Dispenser bajet seperti yang dikongsikan oleh Puan Nadzirah Azlan ini sebagai panduan.
Cantik laundry dispenser macam ni kann??
Bajet jangan cakap la..menangiss berhingus gaissss
Jom kita DIY.Boleh refer setiap gambar untuk cara-cara DIY
Bahan-Bahan Diperlukan:
Balang kuih raya
Kepala paip (Mr. DIY)
PVC socket (Mr. DIY)
Sealing ring/washer (Mr. DIY)
Seal tape
Cara Membuat:
1.Lukis dulu kat mana nak letak kepala paip tu.
2.Lepas tu tebuk lubang. Saya bakar besi chopstick then tebuk lubang dulu..lps tu baru guna pisau..hati-hati tau guna pisau tu.
3.Ni dah siap lubang kena hati-hati takut terlebih tebuk nanti bocor. Dah siap tebuk boleh pasang kepala paip dah.
4.Hydrotest dulu ya.Pastikan tiada air yang keluar.
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Menarik juga idea DIY Laundry Dispenser BAJET ni, guna balang kuih raya je. Jadi kalau beli pelembut pakaian atau pencuci yang jenis ‘refill’ boleh masukkan dalam laundry dispenser ni. Bukam sahaja nampak kemas dan cantik tersusun di rak, malah memudahkan tak perlu angkat berat-berat, cuma buka paip je.Namun pastikan letak di tempat tinggi dan jauh kan daripada anak-anak iya.
Suami isteri pegawai Imigresen guna duit rasuah RM600k buka kedai emas. Sepasang suami isteri yang juga pegawai Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dipercayai menyalurkan wang hasil rasuah untuk membuka sebuah kedai emas dengan modal kira-kira RM600,000.