Setiap kali hari raya, cornflakes madu menjadi salah satu hidangan kuih raya yang mesti ada atas meja. Mungkin ia juga jadi pilihan utama setelah banyak kali makan biskut raya yang ‘berat-berat’.

Bolehlah hilangkan rasa muak dan cornflakes madu yang ranggup ini boleh jadi penyelamat untuk mulut terus menerima juadah ini. Buat kita ralit makan.

Caranya pun memang sangat mudah dan senang. Boleh dikatakan kena buat minggu-minggu akhir, bimbang bila buat awal takut tak sempat raya dah habis.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Crunchy Cornflakes Chip Super Sedap, Senang Kacau Guna Senduk!

Biskut Cornflakes Nestum Rangup Paling Simple, Tak Guna Tepung Langsung!

Cornflakes Madu, Resipi Lejen Mak-Mak

Perkongsian daripada Muhammad Ali, conflakes madu resipi dari maknya. Sangat mudah dan senang. Pastikan kena bakar 10 minit atau lebih supaya conflakes tu melekat dan taklah terburai bila makan nanti.

Bahan-bahan: ( 1 adunan dapat dalam 100+ mini paper cups)
3/4 cawan madu
3/4 cawan planta (nak pakai butter pun boleh)
2 sudu makan gula
300 gram cornflakes (dihancurkan sedikit)
-1 cawan kacang tanah yang DIBAKAR
1 cawan bijan

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

IKLAN

Cara Membuatnya:
1. Cairkan 3/4 cawan planta dengan menggunakan api perlahan.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

2. Bila dah cair, masukkan 3/4 cawan madu. Kacau sebati
Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

3. Selepas itu, masukkan 2 sudu makan gula. Biarkan mendidih dalam 10-15 saat. Tutup api. Jangan lama sangat bagi mendidih nanti ia akan rasa pahit

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

IKLAN

4. Biarkan suam dalam 15-20 minit, baru tuang ke atas cornflakes.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

5. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 10 minit. Ataupun ikut suhu oven masing-masing

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

IKLAN

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai
.

Kongsi Resipi Lejen Mak Paling Mudah, CORNFLAKES MADU, Bakar 10 Minit Elak Terlerai

Info:
Tujuan bakar ni sebab nak pastikan bijan masak kacang dan conflakes melekat dan tak mudah terburai.
Jika bakar 10 minit tapi masih lagi terburai, tambah selama lebih kurang 10 minit lagi.

Mingguan Wanita : Kalau nak sedap lagi, boleh letak campuran ceri. Tapi kalau yang macam ni pun dah sedap sangat ni.

Sumber: Muhammad Ali

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI