Sumber / Sumber Foto : Facebook Ustaz Mohammad Yaakub Yusra

Keluarkan beras di mesin ATM, kini bukan wang sahaja yang boleh dikeluarkan menerusi mesin pengeluaran automatik ATM malah rupanya boleh mengeluarkan beras.

Mesin ATM yang mengeluarkan beras berfungsi bagi membantu golongan asnaf. Diakui dek kerana pandemik Covid-19 ramai yang hilang pendapatan dan pekerjaan. Dengan adanya mesin sebegini dapat memudahkan urusan pemberian sumbangan.

Keluarkan Beras Di Mesin ATM

Seperti mana perkongsian sebuah video Pengarah Urusan Murtadha Dakwah Centre (MADAD),  Ustaz Yaakub Yusra Mohd Yusoff menunjukkan cara-cara menggunakan mesin ATM beras, Rice for Asnaf yang dicipta oleh MADAD khusus untuk golongan Asnaf.

Dengan adanya kemudahan sebegini menurut Ustaz Yaakub tujuan utama adalah untuk meringankan beban golongan tidak berkemampuan.

Bukan itu saja dengan adanya teknologi canggih ini juga, golongan yang memerlukan bantuan juga tidak kekok dan tidak perlu ada perasaan malu untuk meminta bantuan beras.

Mudahkan Asnaf Bukan Susahkan

Menurut Ustaz Yaakub lagi, usaha sebegini mendapat sambutan baik dan paling penting MADAD mahu memudahkan golongan asnaf.

“Team MADAD buat mesin ini untuk mudahkan golongan asnaf terima bantuan dan manfaat,” ungkap Ustaz Yaakub.

Bagi dirinya dengan adanya kemudahan sebegini, mereka yang menerima bantuan, kesusahan mereka tidak perlu dipamerkan.

“Tangan yang memberi itu mendapat kredit dan yang menerima itu mendapat malu, satu situasi yang acapkali berlaku kepada golongan asnaf.

“Kesusahan mereka dipamer dan maruah mereka dijaja sebagai isi kandungan media sosial oleh sesetengah pihak yang kurang bertanggungjawab tanpa memikirkan kemungkinan yang terpaksa dihadapi oleh golongan asnaf ini terutamanya tekanan dari keluarga,” sambungnya.

IKLAN

Aib Asnaf Tidak Sewenangnya Dijaja

Akui golongan asnaf wajib diberi perhatian namun mereka juga mempunyai aib yang perlu dijaga.

“Meskipun golongan ini wajar diberikan perhatian dan diuar-uarkan kewujudan mereka dalam masyarakat, namun itu tidak bererti aib mereka sewenangnya dijaja.

“Sebab sekarang ni ramai sangat yang menjadikan asnaf sebagai tempat untuk isi kandungan media sosial pihak yang berkepentingan semata-mata. Bagi saya ini memang sangat tak bertanggujawab lah. Kesian kepada asnaf kerana malu bila video di viralkan dengan sengaja. Dulu pernah viral seorang ayah pilih untuk jadi gelandangan sebab tak mahu susahkan anak-anak.

“Bila dah viral, anak-anak terus rasa malu dan buat pejelasan. Kan dah tak best bila jadi macam tu. Pada saya yes, dokumentasi perlu, hebahan pun perlu. Tapi biarlah bersederhana. Lebih baik tidak mengaibkan siapa-siapa.

“Mesin ATM Beras ini salah satu cara untuk tutup rasa malu dan segan asnaf minta bantuan. Hanya apply kad dan lepas tu marilah berurusan dengan mesin ja. Tak jumpa dah orang.

“Yang susah ambil beras, yang senang sumbang beras. Kan best ada ekosistem macam tu,” terang Ustaz Yaakub yang turut menyatakan MADAD meletakkan mesin-mesin ATM beras ini di masjid-masjid terpilih sekitar Kedah.

IKLAN

Bagi yang mahu menghulurkan bantuan bolehlah layari madadcentre.com. Semoga sumbangan yang dihulurkan akan dapat membantu lebih ramai keluarga yang memerlukan bantuan dan paling penting derma yang dihulurkan ikhlas dari hati yang telus.

Sumber / Sumber Foto : Facebook Ustaz Mohammad Yaakub Yusra 

KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

IKLAN

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanitaMW

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita