Kasih tanpa sempadan walau berlainan agama, Chee Hoi Lan dinobat Ikon Ibu Sejati-Keluarga Malaysia. Walau tidak lahir dari rahimnya namun ia sedikit pun tidak meletakkan sempadan kasih dalam memberikan kasih sayang.

Tak hairanlah, kasih tanpa sempadan ini mengangkat namanya sempena sambutan Maulidur Rasul tahun ini.

Kemurnian wanita warga emas yang juga pesara guru tadika, Chee Hoi Lan, 83, atau dikenali Laoshi yang menjaga sejak kecil Rohana Abdullah beragama Islam membuatkan dirinya dipilih penerima Anugerah Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan 1444H/2022M, bagi kategori Ikon Ibu Sejati-Keluarga Malaysia.

Kasih Tanpa Sempadan Walau Berlainan Agama, Chee Hoi Lan Dinobat  Ikon Ibu Sejati-Keluarga Malaysia
Chee Hoi Lan dipilih penerima Anugerah Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan 1444H/2022M, bagi kategori Ikon Ibu Sejati-Keluarga Malaysia. Gambar Harian Metro

Harian Metro sebelum dalam laporan bersiri menyiarkan kisah wanita Cina, Hoi Lan menunjukkan kemurnian hati dan kasih sayang yang tinggi selepas memelihara Rohana sejak berusia dua bulan lagi.

Biar berbeza budaya dan agama, itu tidak menjadi penghalang untuknya menumpahkan kasih sayang kepada remaja itu termasuk menyediakan wang untuk mengikuti Kelas Asas Fardu Ain (Kafa). Lebih menyebakkan, Rohana ditinggalkan oleh ibunya yang juga warga Indonesia sedari kecil.

Kemurnian hatinya memelihara Rohana dan memberikan pendidikan terbaik menarik perhatian pihak UTeM yang menawarkan Rohana tajaan pengajian peringkat Diploma Sains Komputer, selain wang saku dan bantuan sokongan lain.

Berdasarkan temubual sebelum ini, Rohana berkata, dia sangat terharu dengan peluang pengajian yang diberikan dan seolah-olah diberikan nafas baharu untuk membina masa depan yang lebih cemerlang.

“Saya sangat bersyukur di atas peluang yang diberikan UTeM ini. Meskipun sedih kerana terpaksa berjauhan dari ibu angkat saya, namun saya akan pulang bertemunya setiap kali berkesempatan. Kasih dan sayangnya kepada saya, memberikan saya kekuatan.

IKLAN
Kasih Tanpa Sempadan Walau Berlainan Agama, Chee Hoi Lan Dinobat  Ikon Ibu Sejati-Keluarga Malaysia
Rohana dijaga dari usianya dua bulan dan kini sudah memasuki UTeM

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :Ada 6 Anak Kandung, Tak Halang Ambil 5 Anak Angkat ‘Istimewa’!

Kisah Sedih 7 Beradik Buka Hati Pasangan Ini Jadikan Anak Angkat

Hamil Kembar 4 Sebaik Ambil Anak Angkat 4 Beradik, Bertuah Sungguh!

Sementara itu, selebriti, Syazrina Azman atau lebih dikenali sebagai Mizz Nina dipilih antara penerima Anugerah Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan 1444H/2022M, bagi kategori Ikon Aktivis Kemanusiaan.

IKLAN

Tokoh korporat, Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir diumumkan penerima Anugerah Perdana, manakala Ahli Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI), Prof Datuk Dr Azizan Baharudin menerima anugerah bagi Ikon Sains dan Peradaban.

Penerbit Eksekutif (Pengisian Kandungan Islam) TV3 dan TV9, Ahmad Noor Sulaiman (Ikon Media Islam); Pengasas Kumpulan Zikay, Datuk Mohd Khay Ibrahim (Ikon Korporat Islam) dan pakar kaunseling, Hushim Salleh (Ikon Kaunselor dan Motivasi).

Penganugerahan itu diumumkan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Hakimah Mohd Yusoff ketika Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) di sini, hari ini.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan penganugerahan itu kepada semua penerima Anugerah Perdana dan Anugerah Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan.

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG

IKLAN


Kasih Tanpa Sempadan Walau Berlainan Agama, Chee Hoi Lan Dinobat  Ikon Ibu Sejati-Keluarga Malaysia
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery