mira2

Seperti yang diketahui umum, Mira Filzah merupakan seorang selebriti yang bijak. Graduan Ijazah Sarjana Muda Perniagaan Antarabangsa, Universiti Teknologi MARA (UiTM) ini berkongsi tip menjadi pelajar cemerlang dan hindarkan diri dari stres belajar.

Terpaut Sejak Pertemuan Pertama, Mira Filzah & Emir NIKAH Malam Ini

4 Selebriti Wanita Yang Memilih Bidang Seni Ini, Pernah Dapat Keputusan Cemerlang Dalam SPM

Isteri kepada Wan Emir Astar ini juga tidak kedekut ilmu dan mahu menyuntik semangat membantu pelajar SPM yang banyak menghadapi peperiksaan percubaan SPM yang bakal diadakan bulan depan (Oktober).

“Kalau Stres Belajar, Jangan Paksa Diri. Elak Tidur Lepas Asar. Nanti Otak Dan Badan Lagi Penat”

Malah Mira juga sedar pandemik Covid 19 yang melanda turut mengendurkan semangat untuk belajar. Pandemik berkenaan menyebabkan sesi persekolahan terbantut. Peperiksaan termasuk SPM dianjak ke tahun depan dan dijangka berlangsung pada 6 Januari 2021. Peperiksaan percubaan SPM pula akan diadakan bulan depan (Oktober).

IKLAN

“Kalau Stres Belajar, Jangan Paksa Diri. Elak Tidur Lepas Asar. Nanti Otak Dan Badan Lagi Penat”

Kena Tenang

“Kalau stres belajar, jangan paksa diri. Berehat seketika. Nak belajar dan buat ulang kaji ini kena tenang. Kalau serabut tak ada guna juga. Nak serap ilmu kena dalam keadaan selesa.

“Cuba buat perkara yang boleh hilangkan stres atau saat otak tepu. Seimbangkan dengan perkara lain. Atau jika perlu lelapkan mata atau tidur seketika, lakukanlah. Cuma elak tidur waktu petang selepas waktu Asar. Nanti otak dan badan lagi penat. Cuba kalau penat sangat pejam mata sekitar waktu tengah hari sebelum masuk waktu Zohor,” kata Mira.

IKLAN

Elak Ketagih Dunia Digital

Mira yang baru muncul dengan drama Bidadari Kiriman Tuhan bergandingan dengan Zul Ariffin juga berharap adik adik calon SPM juga dapat mengelak untuk terus ketagih dengan dunia digital termasuk menggunakan telefon bimbit.

“Belajar untuk jarakkan diri dengan dunia digital. Memang sekarang kita sudah terbiasa memegang telefon bimbit melayari itu ini dan menggunakan pelbagai aplikasi berjam jam.
“Ambil masa untuk menikmati udara di luar contohnya bersenam dan berjoging. Pada masa sama jaga penjarakan fizikal. Atau paling mudah buat apa saja benda yang kita gemar.

IKLAN

Jangan Tinggal Solat

“Bagi calon SPM yang beragama Islam, jangan tinggal solat. Begitu juga dengan bangsa lain untuk berdoa dengan Tuhan masing masing.

“Minta restu ibu bapa. Doa ibu bapa sangat mustajab. Jangan segan peluk mereka dengan kasih sayang untuk beberapa saat,” kata selebriti popular ini yang juga merupakan ikon dan duta PTTI.

Sumber Foto: Instagram Mira Filzah.

Bagi mendapatkan lebih banyak kisah menarik sila ke Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita/