petugas-tak-tekan-vaksin-

Dr Say Shazril terkesan dengan video yang dikongsi @diyanahmaria bila mana, penyuntik vaksin tidak tekan jarum suntikan vaksin Covid-19 kepada penerima.

Disebabkan video yang diambil itulah penerima vaksin itu akhirnya dapat menggunakan bukti rakaman untuk mendapatkan vaksin dengan sempurna. Video berkenaan membuatkan Dr Say menarik balik kata-katanya sebelum ini yang membuat rakaman menyebabkan proses vaksinasi menjadi lambat.

Dan sebagai doktor yang ditugaskan memberi suntikan vaksinasi, Dr Say mengambil pendekatan yang betul agar tiada istilah terlupa ketika bertugas.

Saya Tarik Balik, Silalah Rakam

Beberapa hari lepas saya ada buat status saying kalau boleh tak perlu rakam video proses vaksinasi takut melambatkan kelancaran flow pusat pemberian vaksin. Akan tetapi, despite KJ dah benarkan rakam, semalam masih ada kes kelalaian pemberian vaksin.

Yang lebih mengejutkan, kes tu berlaku masa saya bertugas di PWTC semalam. Lepas saya tengok video tu terus saya mesej empunya video tu sebab dari hari pertama saya cukup tertanya-tanya apa motif mereka yang bagi vaksin angin/tak tekan syringe ni.

IKLAN

Semalam kat PWTC tak ramai orang yang saya sempat jawab Q&A dengan korang maka impossible penat menjadi isu dia tak tekan syringe tu. Ibarat ada teori konspirasi lain. Nak kata terlupa pun mustahil. Isnin baru ni saya diberi tanggungjawab menjadi penyuntik vaksin.

Lepas @jkjavmy bawak keluar tatacara vaksinasi, saya follow rapat SOP penyuntik vaksin yakni tunjuk botol vaksin depan penerima, sedut vaksin dari botol ikut sukatan yakni 0.3ml untuk Pfizer & 0.5ml untuk Sinovac & AZ, bagitau yang saya nak cucuk, cucuk & tekan syringe, lepas tu tunjuk syringe yang dah dikosongkan sebelum saya buang syringe tu.

Baca sini : Memakai dua mask, ia dapat menapis lebih banyak partikel berbanding satu mask – Dr Say

IKLAN

Mustahil Untuk Terlupa Tekan Suntikan Vaksin

Tak dinafikan semua ni leceh & memakan masa tapi sebab nila bertitik-titik macam ni lah yang merosakkan susu sebelanga. Kalau penyuntik ikut SOP seperti yang dah ditetapkan, MUSTAHIL UNTUK TERLUPA TEKAN.

Orang dah sakit bila kita cucuk, takkan ko tak perasan ko tak tekan syringe tu? Apa ke jadah? Benda macam ni memburukkan nama Pusat Pemberian Vaksin & even worse memburukkan nama petugas kesihatan.

IKLAN

Nasihat terakhir saya, tolonglah telus dalam pekerjaan anda. Kita nak cuba achieve imuniti kelompok secepat mungkin. Maka peeps silalah rakam proses vaksinasi korang.

Mingguan Wanita : Tertanya-tanya juga kenapa petugas tak menekan jarum suntikan vaksin. Mustahil terlupa. Setuju dengan apa Dr Say cadangkan ini.

Sumber/Foto : Say Shazril

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW