Sudah tentu, jurururawat ini tidak mahu perkara seumpama ini berlaku. Apatah lagi kepulangannya ke kampung menjadi punca kepada ahli keluarganya dijangkiti Covid-19.

Namun sudah suratan takdir, jururawat yang pulang ke kampung Oktober lalu menjadi punca empat orang positif Covid-19 termasuklah bayi berusia 22 hari.

Kepulangan Jururawat Ke Kampung Punca 4 Positif

Kepulangan seorang jururawat dari Selangor ke kampung halaman baru-baru ini mengakibatkan empat jangkitan baru kes Covid-19 di Kelantan termasuk bayi perempuan berusia 22 hari.

Selain bayi yang juga anak saudara jururawat dari hospital swasta berkenaan, tiga mangsa lain adalah neneknya berusia 75 tahun, ibu serta adik kepada jururawat berkenaan.

Difahamkan, jururawat wanita itu pulang ke kampung di Kuala Balah, Jeli bersama seorang rakannya pada Oktober lalu sebelum kembali ke Selangor sebelum disahkan positif Covid-19.

Baca Juga Di sini:

IKLAN

Risaukan Anak-Anak Kecil Terdedah Covid-19, Adira Lebih Rela Duduk Saja Di Rumah   

COVID-19: Frontliners Terkorban, Arab Saudi Bagi Setengah JUTA Riyal Kepada Keluarga

SEDIH Tiada Peluang Keluarga MELIHAT Jenazah Pesakit Covid-19, HANYA Minta Petugas Merakam Gambar

IKLAN

Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 

Selain Bayi 22 Hari, Nenek Juga Positif

Sepanjang di kampung, jururawat berkenaan sempat bertemu neneknya sebelum pulang ke Selangor.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Dr Zaini Hussin berkata, susulan kes berkenaan, pihaknya melakukan 70 ujian saringan Covid-19 terhadap kontak rapat empat mangsa berkenaan di Kuala Balah, Jeli, sejak Isnin lalu.

IKLAN

Katanya, kesemua mereka adalah kontak rapat kes sah dari Selangor yang pulang ke negeri ini dan menjangkiti ahli keluarga.

Ujian Saringan Kontak Rapat Telah Dilakukan

“Kita sudah lakukan ujian saringan kontak rapat di kalangan ahli keluarga selain turut memantau pergerakan ahli keluarga yang dijangkiti.

“Sehingga kini pihak kami sudah melakukan sebanyak 70 saringan terhadap kontak rapat terhadap kes ini dan kita berharap keputusan yang akan keluar dalam tempoh terdekat ini adalah negatif,” katanya.

MW: Semoga semua keputusan kontak rapat jururawat ini negatif dan urusan mereka dipermudahkan. Harapnya bayi yang berusia 22 hari itu cepat sembuh dan sihat.

Sumber: myMetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI