Memang ada benarnya, soal rezeki ni sukar dijangka. Adakalanya rasa cukup berusaha namun masih rezeki sempit dan sering tak cukup duit untuk perbelanjaan bulanan. Pesanan buat para suami, sekiranya terjadi perkara sebegini, sebaiknya muhasabah diri.Cuba tanya para isteri, dekat mana yang tak kena. Ini kerana hanya isteri yang lebih mengetahui urusan dan masalah mengenai kewangan dan perbelanjaan keluarga ini.

Mungkin secara tidak sedar, ada terhutang nafkah dengan isteri. Ada terabai tanggungjawab, tidak menunaikan hak dan amanah dengan sebaiknya.

Hadamkan perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini.

Rezeki sempit, duit tak cukup, tanya isteri kat mana yang tak kena.
Bukan salahkan isteri.

Isteri ni dia tak belajar tinggi pun dia tahu kawal perbelanjaan dia, jaga kewangan keluarga…tak belajar akaun pun, dia tahu keluar masuk duit keluarga tu ke mana, untuk apa.
Maka, tanyalah dia.

IKLAN

Bila dah tanya, kenalah terbuka untuk terima apa saja yang dia nak cakap, yang dia nak tegur, yang dia nak nasihat. Mungkin antaranya adalah disebabkan gaya dan cara hidup kita…mungkin kita ni terlebih belanja pada perkara yang tak sepatutnya.

Mungkin kita ni tak solat, mungkin kita ni jarang sedekah, mungkin kita ni tak bayar zakat.

IKLAN

Mungkin juga kita terlepas pandang untuk menafkahi isteri sebab dia ada pendapatan sendiri setiap bulan.

Ada hak yang tak tertunai, ada amanah yang tak dijalankan, ada tanggungjawab yang diabaikan…sebab tu rezeki sempit, duit tak cukup…walaupun dah usaha, jangan lupa juga untuk bermuhasabah.

Semoga kita dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan dunia akhirat..

IKLAN

Mesti Baca:Kalau Rasa REZEKI SEMPIT Dan Tidak Bahagia, Puncanya Adalah Dari Rumah Kita Sendiri
Baca Lagi Di Sini:Jika Terasa REZEKI SEMPIT, Perbaiki Hubungan Dengan Isteri Dulu,Check Mana Terkurang
Artikel Menarik:Bahagiakan Isteri Sedekah Terbaik Seorang Suami, Yang Paling Besar Pahalanya!

Mingguan Wanita:Semoga perkongsian ini bermanfat dijadikan panduan buat kita. Renung-renungkan asbab yang mungkin menjadi punca rezeki sempit, duit tak cukup ini.

Sumber: Firdaus Shakirin

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI