seorang-ketua-keluarga

Sakitnya hati bila mana suami gagal menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga dengan baik. Semakin lama memendam rasa, semakin derita hati isteri.

Lebih parah lagi, jika anak-anak menjadi mangsa dek kerana perasaan tak terbendung dengan penganiayaan yang suami lakukan.

Hadamkan pesan Nadia Hazmi, kaunselor di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik – Puspen Kuching ini. Beliau terkesan dengan video ibu yang mencederakan tiga orang anak kerana tidak mahu melihat anak-anaknya susah.

Jangan Meletakkan Pergantungan 100% Pada Lelaki Bernama Suami

Luluh rasa hati bila tertengok video ni.. nak tukar nama baru katanya ‘Muthmainnah’.. yang bermaksud “ketenangan”.. cuba membunuh ketiga-tiga anaknya kerana tak mahu melihat mereka bersedih lagi dan anak yang kedua telahpun meninggal dunia di tangan ibu sendiri. Mengatakan diri nya telah lama memendam rasa, dan dia tidak gila.

Itulah pentingnya seorang wanita & ibu itu JANGAN meletakkan 100% pergantungan kepada seorang lelaki bernama suami.

Tidak mencari jalan keluar dari kehidupan TOKSIK yang dilalui bertahun-tahun akan menjadikan seseorang itu hilang kewarasan dan pertimbangan dan akhirnya begini.

Ada jenis lelaki yang kau boleh tunduk kepadanya kerana agama, tapi ada sebilangan darinya tidak layak untuk dihormati walaupun yang dijaja adalah syurga di bawah tapak kakinya.

IKLAN

Sungguh tiada siapa yang mahu dan tiada siapapun dapat merasai totally sakitnya apa yang dilalui wanita ini selama ini.

Baca : Suami romantik bukan bagi hadiah bunga, tolong buat kerja rumah pun isteri bahagia

Hanya Kerana Seorang Ketua Keluarga Yang Gagal

Jadi, ibu-ibu di luar sana yang terkandas dalam tekanan hidup dan luka perasaan, please la tolong la cari jalan keluar dengan apa cara sekalipun dan jangan terlalu lama membiarkan diri stay dalam DEPRESI yang akhirnya memakan diri dan anak-anak.

Jangan malu untuk dapatkan rawatan pakar. Jangan pedulikan apa orang kata kerana hidup kita untuk diri kita bukannya orang lain.

IKLAN

Wanita zaman ni dikira wajib persiapkan diri dari segi mental dan bina perancangan kerjaya sebelum membuat keputusan untuk menikah dan membiak serta sentiasa bersedia untuk mula berdiri di atas kaki dan titik peluh sendiri. Bukan masanya lagi untuk menggodek produk-produk di FB untuk “mengikat suami supaya tak lari”.

Biarkan saja buah yang busuk itu gugur dengan sendiri.

Kita hidup hanya sekali. Mati juga sekali. Menjadi seorang berilmu dan akal waras itu penentu masa depan diri dan anak-anak harta kita dunia akhirat.

Jangan sia-siakan anak-anak yang memerlukan kita hanya kerana seorang ‘KETUA KELUARGA YANG GAGAL’ memimpin keluarganya ke syurga.

Tapi sekali-kali jangan dilupa solat dan senjata utama iaitu DOA

IKLAN

اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah, Tuhan seluruh alam..

Begitulah.

Mingguan Wanita : Wahai isteri, jangan pernah takut untuk meminta bantuan pakar sekiranya anda berdepan tekanan emosi yang keterlaluan. Cuma anda yang dapat membantu diri sendiri.

Sumber/Foto : Nadia Hazmi