bertahan

Lumrah perkahwinan ada pasang, surutnya. Kadang-kadang bahagia bukan main, adakalanya pahit untuk ditelan ujian yang menimpa.

Memang tak mudah mempertahankan rumah tangga apatah lagi hanya seorang saja bertahan dan seorang lagi acuh tak acuh. Wanita atau isteri kerap kali dilihat bersungguh-sungguh mempertahankan rumah tangga walaupun dia menderita.

Sebenarnya bukan suka-suka isteri berjuang pertahankan perkahwinan, sebaliknya wanita tidak pentingkan diri semata, sudah tentu masa depan dan emosi anak-anak juga difikirkan bersama.

Ikuti perkongsian Firdaus Shakirin ini dan hadam baik-baik mengapa seorang wanita bergelar isteri mempertahankan perkahwinan yang telah dibina.

Bukan Suka-Suka Isteri Berjuang Bertahan

5 sebab kenapa isteri selalu berjuang untuk mempertahankan perkahwinan :

Pertama sekali, orang perempuan ini, kalau boleh, sekali kahwin cukup dan biarlah perkahwinan itu kekal sehingga maut yang memisahkan.

Sebelum dia pilih lelaki itu jadi pasangan hidupnya, dia sudah fikir masak-masak atau dua, tiga kali fikir dah…

Baik, buruk selepas dia buat keputusan untuk jadikan lelaki itu teman hidupnya, dia kena hadapi, dia kena terima, dia kena tabah, dia kena redha…

Itu pilihan dia dan dia harap pilihannya itu tidak menyakiti dia, mengecewakan dia dan membuatkan dia terluka…

Andai terjadi sebaliknya, maka masa tu, dia akan menilai semula… Kebiasaannya, dia akan bagi peluang dan tempoh masa yang panjang sebelum dia buat pilihan yang baru…

Baca Juga Di sini:

Nak Rumahtangga BARAKAH, Suami Isteri Kena Berebut Buat KEBAIKAN Bukannya Banyak Komplen

PENTING Suami Isteri Saling Menghargai, Perlu Ada Rasa Berterima Kasih Sesama Pasangan

Suami Isteri Kena ‘Tackle Balik’ Hati Pasangan, Barulah ‘Kelambu Dingin’ Jadi Hangat

IKLAN

Bila Isteri Sudah Sayang

Kedua pula, kalau sudah sayang, bukan senang hendak benci dan pergi.
Standard orang pompuan, kalau sayang, dia sayang sungguh-sungguh…

Kalau benci, maka nothing can make her happy…bila dia sayang pasangannya, maka dia akan sentiasa cuba buat yang terbaik untuk pasangannya…

Ada juga yang sampai sudah tak fikir diri sendiri, fikir pasangan sahaja… Hidup dia macam untuk orang yang dia sayang saja… All out betul-betul untuk pasangannya…

Pe’el orang perempuan, fitrah orang perempuan… Susah hendak hilangkan perasaan sayang bila sudah sayang… Nak berpaling ketika hati masih sayang itu bukan senang…

Dia boleh sengaja tenangkan perasaan dia, letak harapan dan fikir yang baik-baik hanya kerana masih sayang…

Selagi dia masih ada perasaan terhadap pasangannya, maka insyallah dia tidak akan pergi…

Wanita Tidak Pentingkan Diri Semata

Ketiga, hendak tukar pasangan hidup, untuk orang perempuan ini tak mudah.
Ketika nak tukar pasangan hidup atau terima pasangan baru, mungkin dia sudah ada 2,3 orang anak…

Ramai lelaki yang mungkin boleh terima dia, jadi pasangan dia… Tapi dalam ramai-ramai itu, berapa pula yang boleh terima anak-anak dia, jadi ayah yang baik untuk anak-anak dia…

IKLAN

Atas alasan itu, adakalanya mereka memilih untuk meletakkan diri mereka dalam penderitaan asalkan anak-anak masih dengan ayah kandung mereka walaupun ayah kandung mereka itu tidak memperlakukan dan melayan ibu mereka sebaik yang ibu mereka inginkan.

Isteri Sentiasa Berharap

Keempat pula disebabkan mereka sentiasa berharap. Makhluk yang banyak berharap ialah orang perempuan… Berharap untuk perkara yang baik-baik, berharap untuk kehidupan yang tenang dan tenteram, berharap untuk sebuah kebahagiaan, berharap untuk perubahan yang lebih baik…

Tak pernah lekang untuk berharap, tak pernah putus asa untuk berharap…

Berharap dengan usaha dan berharap dengan doa… Berharap dengan tawakal kepada Allah SWT… Dalam menunggu Allah memakbulkan apa yang diminta, dia akan bersabar untuk seberapa banyak yang dia boleh terima…

Setelah Isteri Lakukan Yang Terbaik

Kelimanya, dia sudah buat yang terbaik, maka dia ada hak untuk bertahan.
Dia sudah all out sepanjang perkahwinan… Bebanan yang ditanggung adakalanya melebihi bebanan pasangannya…

Sebut apa yang dia tak buat dalam tempoh perkahwinan itu… Semua dia sudah buat, semua dia sudah korbankan…

Apa yang pasangan nak, semua dia sudah tunaikan… Dia sudah jalankan kewajipan dia dengan cukup-cukup baik… Walaupun tak sesempurna orang lain, but at least dia sudah buat sedaya-upaya serahkan apa saja yang dia ada…

For this reason, tak akan dengan semudahnya dia berputus asa untuk perkahwinan dia? Tak akan dengan sesenangnya dia hendak membiarkan hubungan itu hancur? Mempertahankan itu perlu, berjuang untuk hubungan itu juga perlu…

IKLAN

Cukup sekadar “jika diperlukan”… Andai sudah tak lagi diperlukan, maka tiada apa yang perlu dia perjuang dan pertahankan… Dirinya sudah tak lagi diinginkan pasangan, maka dia kena terima hakikat bahawa dia perlu pergi walaupun dia tak ingin pun untuk pergi…

Renung renungkan…

MW: Sebenarnya, jalan terbaik jika berdepan dengan masalah adalah cuba selesaikan. Jangan sesekali mak-mak berdiam diri dan bertahan sahaja kerana lama-kelamaan akan memakan diri. Apa guna bertahan jika ia amat menyakitkan. Namun ianya adalah pilihan dan hak masing-masing.

Sumber: Firdaus Shakirin

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Simpan Kira-kira Dan Urus Kewangan, Silap Urus Bisnes Lingkup

Klik sini untuk mendaftar : https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-kira-kira-dan-urus-kewangan-silap-urus-bisnes-lingkup/

Bisnes Kencang Di Shopee Bersama Coach Zul Dan Master Noorul

Klik sini untuk mendaftar : https://toko.ideaktiv.com/product/bisnes-kencang-di-shopee-bersama-coach-zul-dan-master-noorul/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita