Memang ada benarnya, seorang wanita bergelar isteri itu memerlukan seseorang untuk dia berbual dan berkongsi rasa yang ada. Orang tersebut pastinya orang yang paling dekat dengannya iaitu suaminya sendiri. Penting bagi suami menjadi pendengar yang baik, mendengar segala luahan dan cerita yang isteri ingin kongsikan.

Fahamkan perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini.

Isteri, dia perlukan seseorang untuk berbual.Untuk bercerita, mengadu, meluahkan dan berkongsi pandangan.

Bukan apa, dalam kepenatan dia menjalankan tugas sebagai seorang isteri, sebagai seorang ibu, sebagai seorang menantu, sebagai seorang pekerja, sebagai seorang peniaga, sebagai seorang anak, ada ketikanya dia rasa nak menangis, rasa sedih, rasa tertekan, rasa memberontak, rasa letih, rasa tak larat, rasa penat, rasa nak give up, rasa stress dan sebagainya.

Semua rasa ada…

IKLAN

Perlukan Pendengar Yang Baik

Dan dia perlukan seseorang untuk dia berkongsi rasa ini.Untuk dia bercerita tentang apa yang dilaluinya.Bagaimana keadaannya, apa yang ada dalam fikirannya. Dia tak mintak seseorang itu untuk faham dan terus selesaikan semua masalah-masalahnya.Dia cuma perlukan seorang pendengar yang baik sahaja.Supaya kurang sikit semak di dadanya, kusut di fikirannya dan beban di hatinya.

Seseorang tu bukanlah orang luar, bukanlah orang jauh, bukanlah orang yang takde pertalian dengan dirinya.Seseorang itu adalah orang yang paling dekat dengannya. Seseorang itu adalah orang yang ada pertalian dengannya. Seseorang itu adalah orang yang tinggal sekali dengannya. Hari-hari dia nampak, hari-hari dia jumpa.

Harap Suami Mendengar

Seseorang itu adalah suaminya. Inilah orang yang diharapkan seorang isteri untuk mendengar luahannya, ceritanya, isi hatinya, aduannya, masalahnya dan segala-galanya tentang apa saja yang dilalui dan di alaminya. Hari demi hari..

IKLAN

Tolong cari masa, bagi ada masa untuk isteri, dengar apa yang isteri nak kongsi. Dia mungkin perlukan dalam 10-30 minit ja sehari. Tak lama pun. Sebelum nak tido tu, cuba berbual, tanya dia, sembang-sembang dengan dia.Mesti ada benda yang dia nak cerita…DENGAR!

Orang perempuan ni, dia suka berfikir…benda yang tak sepatutnya dia fikir pun, dia akan fikir…dia banyak terbeban dengan benda yang bukan-bukan.Kurangkan bebanan tu dengan cara mendengar apa yang dia nak luahkan.Nampak KECIL, tapi itu dah mampu untuk menguatkan dirinya semula untuk menempuhi hari-hari yang mendatang.

IKLAN

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

MW: Memang ada benarnya isteri perlukan seseorang untuk dia berbual, berkongsi rasa dengan orang yang paling dekat dengannya. Suami jadilah seorang pendengar yang setia.

Sumber: Firdaus Shakirin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI