Fobia terhadap sesuatu perkara bukan boleh dibuat main. Ketakutan yang melampau ini boleh menyebabkan keadaan mental tidak stabil. Gara-gara fobia amat takutkan lipas, ada yang sanggup lakukan apa sahaja termasuklah pindah rumah berkali-kali. Malah jika tidak ditangani sebaiknya dan enggan mendapatkan rawatan sampai tahap boleh menyebabkan berlakunya perceraian.

Pindah Randah 18 Buah Rumah

Itulah yang berlaku bagi sepasang suami isteri di India, hidup berpindah-randah melibatkan 18 buah rumah berbeza dalam tempoh tiga tahun kerana isterinya amat takutkan lipas, lapor laman berita Oddity Central kelmarin.

Suami wanita tersebut menyedari akan fobia isterinya selepas mereka berkahwin pada tahun 2017. Wanita tersebut dikatakan lari bertempiaran sambil menjerit dari dapur kediaman mereka selepas melihat lipas.

Susulan kejadian itu, wanita berkenaan enggan memasuki dapur semula dan mendesak agar mereka berpindah ke rumah baharu.

Isteri Fobia Takut LIPAS, 18 Kali Pindah Rumah Suami Buat Permohonan Cerai!

‘Katsaridaphobia’

Pasangan itu berpindah ke rumah baharu buat kali pertama pada tahun 2018,namun ia tidak gagal bertahan kerana fobia terhadap lipas dikenali sebagai ‘katsaridaphobia’ itu kembali menyerang isterinya. Insiden melihat lipas memaksa pasangan tersebut berpindah-randah sebanyak 18 kali.

Meskipun telah membawa isterinya berjumpa beberapa pakar psikiatri, ketakutan melampau wanita itu terhadap lipas tetap tidak berubah, malah dia juga enggan menjalani rawatan yang ditetapkan.

Suami Buat Permohonan Cerai

Bosan dengan situasi tersebut, si suami yang bekerja sebagai Jurutera Perisian akhirnya membuat permohonan cerai kerana tidak mampu lagi bertahan dengan kehidupan berpindah-randah.

Wanita tersebut mendakwa suaminya tidak memahami masalah yang dihadapinya dan cuba untuk mengatakan bahawa keadaan mentalnya tidak stabil.

IKLAN

Menurut laman web fobia FearOf.net, katsaridaphobia terjadi dalam pelbagai cara sehinggakan ada penghidap yang ketakutan apabila mendengar perkataan ‘lipas’ disebut.

Baca Lagi Di Sini:
Petua Berkesan Jimat Kos, Perangkap Anak Lipas ‘Berkampung’ Dalam Kereta!

Sumber: Kosmo

MW:Aduhai kasihannya, gara-gara fobia sangat takutkan lipas sampai 18 kali berpindah rumah dan sehingga akhirnya sampai tahap bercerai berai. Semoga wanita ini terus kuat dn berusaha untuk mendapatkan rawatan bagi mengatasi ‘Katsaridaphobia’ ini.

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Isteri Fobia Takut LIPAS, 18 Kali Pindah Rumah Suami Buat Permohonan Cerai!

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Isteri Fobia Takut LIPAS, 18 Kali Pindah Rumah Suami Buat Permohonan Cerai!

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Isteri Fobia Takut LIPAS, 18 Kali Pindah Rumah Suami Buat Permohonan Cerai!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI