Dalam sehari, memang tak akan sunyi bila dengar suara mak-mak. Ada saja yang tak kena di matanya, lebih-lebih lagi bila anak mula buat hal dan buat sepah. Bagi suami pula, bila isteri berleter, tadah saja telinga sebab dia tahu sangat peel isterinya.

Itu bagi suami yang faham isteri berleter pun mungkin ada sebabnya dan bukan sedar suka-suka. Lagi terusk bila leteran itu turut terkena ‘batang hidung’nya.

Masakan tidak, mak-mak rasa yang bersepahnya dalam rumah sangatlah ramai tapi yang tukang bersihnya mak seorang. Mahunya isteri tak berleter.

Walau bagaimanapun, isteri berleter itulah yang menjadi penyeri dalam rumah tangga. Biarpun kadang-kadang pedih telinga nak mendengar.

Tapi jangan terkejut, isteri kerap berleter, tiba-tiba senyap dan hanya uruskan hal dirinya sahaja. Ini, suami kena tahu bahayanya bila isteri mula senyap.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Realiti Hidup Mak-Mak, BEBELAN Itulah Punca Anak Berjaya, Bukannya Berlembut 24 Jam

Membebel, Itulah Cara Isteri Luahkan Perasaan, Elak ‘Mental Load’ Dan ‘Burnout’

Info Lebih Menarik DI SINI

Isteri Berleter, Suami Tidak Suka

Walau bagaimanapun, tidak semua isteri yang membebel ini suami suka. Mungkin ada pasangan dah buat perjanjian masa awalo-awal kahwin tentang peraturan ‘tidak berleter’.

IKLAN

Awal-awal mungkin mampu bertahan, tapi bila sudah ada anak dan kadanga-kadang ia turut berpunca daripada suami, mahunya isteri bertahan.

Isteri berleter atau banyak cakap bukan suka-suka, itu adalah nasihat ikhlas seorang isteri supaya suami dapat fikir apa yang dikatakan oleh isteri ada beanrnya.

Jangan hairan, bila suatu hari isteri mula senyap dan diam. Mungkin suami rasa seronok sebab tak dengar bebelan dan bebas buat apa sahaja. Hakikatnya, isteri sudah tawar hati. Itu lagi bahaya.

Apa yang dikongsikan oleh Firdaus Shakirin ini patut suami jadikan panduan. Isteri mula tak ambil tahu apa yang dilakukan suami dan tak kisah apa yang suami lakukan. Hati-hati, ada yang tersirat di hati isteri.

Suami Rasa Bebas, Hati-hati!

IKLAN

“Bila isteri dah tak hiraukan lagi kita dengan apa yang kita buat…”

Ada suami seronok, dia seronok sebab dia bebas buat apa saja dan jadi apa saja. Walaupun sudah ada isteri, kehidupan dia tetap dia yang kawal sendiri, atur sendiri.

Dia hidup sepertimana dia nak, tak ada orang yang boleh hentikan dia daripada apa yang dia nak buat.

Mula-mula dia akan annoyed sebab isteri selalu tegur, selalu nasihat, bergaduh, bertengkar mulut asbab isteri nak dia kurangkan atau tinggalkan perkara yang kebiasaan dia buat, ssteri “kacau” dia.

Lama-kelamaan, isteri dah tak tegur, tak nasihat, isteri dah buat tak tahu, dia mula rasa yang dia dah menang pertarungan tu. Malah, dia berjaya buat isteri itu tunduk kepada dia, ikut cara hidup dia.

IKLAN

Akur dengan perbuatan dia.

Benda yang dia tak tahu ialah isteri itu sekarang tengah mengatur hidup dia. Benda yang dia tak tahu ialah isteri tu dah hilang rasa terhadap dia. Apa yang dia tak tahu ialah isteri tu dah bersedia untuk bila-bila masa akan kehilangan dia.

Kemenangan yangg dia kecapi tu adalah sesuatu yang dia akan kesali di kemudian hari. Bila isteri buat tak tahu, itu bukan bermakna isteri itu ok dan bersetuju dengan apa saja yang kita nak buat.

Diam orang perempuan itu lebih bahaya daripada leterannya…

MW: Isteri cakap sebab dia sayang dan bukan untuk suka-suka. Percayalah, apa yang isteri beritahu itu adalah ikhlas untuk orang yangdia sayangi.

Sumber: Firdaus Shakirin

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI