Bila kepala paip dapur patah, rumit juga jadinya. Air meleleh dalam sinki. Sebelum nak panggil tukang paip, cuba tukar sendiri kepala paip ni. Tak lah susah mana, jika ikut langkah demi langkah yang dikongsikan ini. Malah lebih puas hati bila baiki sendiri dan jimat bajet.

Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Ridwan Safar ini sebagai rujukan.

Minggu ni saya tukar paip sinki dapur dimana kepala flexible tak boleh naik lagi sebab dah patah.

Cara-Caranya:

1.Patah Kepala tak boleh naik lagi.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

2. Tutup Stopcock

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

3. Longgarkan Screw Collar.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

4. Guna Tools jika Perlu.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

5. Macam ni.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

6. Cabut Begini.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

7. JIka ketat gunakan Tools utk buka Paip Air.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

8. Dah terbuka.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

9. bersih menggukan berus.

IKLAN

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

10. Sediakan Pipe Baru.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

11. Longgarkan Screw collar ni . dan cabut dahulu leher pipe.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

12.Balut pita Teflon ikut arah jam.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

13. haa balut macam ni , dalam 20 – 30 pusingan.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

14. Balut.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

15. Masukkan dan pusing gunakan tangan.

IKLAN

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

16. Lapik kain atau Tisu tebal dan ikat secukup rasa, jangan memaksa. ngam ngam jer.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

17. Bersih dan keringkan kawasan ini.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

18. Lepas buka stopcock di paip utama, biarkan 5-10 minit dan periksa jika ada sebarang leaking.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

19. Pasang semula leher kepala pipe, ikat srew semula.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

20. Dah siap. Kepala paip boleh digunakan tanpa was was. Terima kasih.

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

Baca Lagi Di Sini:
Selalu Tukar Tikar Getah, Cat Lantai Guna ‘Epoxy Paint’ Lawa Bersinar Macam Mozek!

IKLAN

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan panduan. Jadi jika kepala paip singki di dapur tu patah, cuba DIY sendiri dulu tak perlu panggil tukang paip. Puas hati dan lebih jimat.

Sumber: Ridwan Safar

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Ini Caranya DIY Tukar Kepala Paip Sinki Dapur Patah!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita