puding karamel

Ada cara mudah rupanya mak-mak boleh buat puding karamel yang sedap tak perlu guna telur dan tak perlu dikukus. Bukan apa, puding karamel yang menggunakan telur jika salah cara buatnya boleh menyebabkan puding tersebut berbau hanyir malah teksturnya pun berlubang-lubang setelah dikukus.

Ikut resipi yang dikongsikan oleh Mimiey Zuhaa ni cukup senang, puding karamelnya nampak cantik, permukaannya licin malah tak gunakan telur langsung serta tak perlu dikukus.

Berikut antara perkongsian resipi beliau;

“Ni dia puding caramel tanpa telur & tanpa perlu kukus. Alhamdulillah membentuk dengan elok dan jayanya.Biasa puding caramel letak telur bau hanyir kan.So boleh la cuba resepi ni nanti.Yang tak boleh makan mesti boleh makan , budak-budak pun suka.”

Bahan Gula Karamel:

¼ cawan gula
3 sudu besar air

Bahan-Bahan Puding:

1 paket agar-agar(10gm)
4 cawan air
1 tin susu cair
½ cawan susu pekat
¾ cawan gula (nak manis lagi letak 1 cawan)
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuat:

1.Panaskan gula dan air didalam loyang dengan api perlahan sehingga gula keperangan dan kacau hingga rata. Ketepikan dulu.
2.Satukan kesemua bahan untuk puding didalam periuk dengan api perlahan.Biarkan ia larut dan tidak berketul.
3.Setelah adunan sedikit pekat boleh tutupkan api.
4.Tapis adunan terlebih dahulu sebelum masukkan ke dalam loyang berisi karamel tadi.
5.Selepas siap tuang ke dalam loyang bolehlah masukkan kedalam peti selama 2-3jam atau betul-betul adunan puding jadi keras.
6.Bila dah keras bolehlah potong , hidang dan makan sejuk-sejuk.

Sesuai untuk dihidangkan bila tetamu datang

Mudah,ringkas dan cepat kan.
Selamat Mencuba!

Sumber: Mimiey Zuhaa