Jika selalu buat kek coklat, bahagian yang paling penting pastinya lapisan coklat atau ‘Chocolate Ganache’. Jika salah tekniknya ‘Chocolate Ganache’ mudah jadi keras, tak sedap dan nampak kusam tak berkilat. Sebenarnya, nak buat ‘Chocolate Ganache’ yang merelip-relip berkilat, sedap dan cair di mulut ada caranya. Barulah kek nampak cantik dan lebih menarik.

Boleh ikut tip yang dikongsikan oleh Pembuat Kek ini, Encik Muhammad Ali ini sebagai rujukan;

“Kalau kita nak kek cantik, gancahe merelip-relip, makan pulak cair dekat mulut kenalah letak butter, pakai dairy whipping cream, van houten chocolate compound dan pakai teknik double boil. Jangan tuang panas-panas ganache atas kek. Tunggu suam sikit baru tuang. Dah semalaman baru boleh makan. Nikmat dunia”.

Tips Chocolate Ganache by Mr.Ali.

Guna Cara Double Boil

Kenapa double boil. Sebab nak buat ganache tak boleh direct api.

Ganache: Whipping cream + Chocolate + butter

Mesti ada yang tanya boleh tak kalau nak ganti whipping cream dengan susu full cream. Boleh sahaja. Tapi rasa tak sama. Bagi saya semestinya sedap pakai whipping cream dairy untuk hasil dan rasa yang sedap lemak-lemak coklat.

Bekas Besar, Jangan Termasuk Air

Double boil: Bekas atas kena besar dari bekas bawah sebab tak nak air masuk ke dalam cairan coklat kita.

Kalau air dah termasuk walaupun satu titis maka rosaklah coklat hampa. Dia akan jadi macam “gumpalan” dan makin tak melekat pada bekas.Sebab tu yang bekas besar tu kena besar dari bawah.

Punca Ganache Keras, Tak Licin

Kenapa ganache saya keras dan tak smooth. Sebab kurang whipping cream nak selamat pakai nisbah 1:1 kalau pakai coklat biasa. Kalau tak pakai nisbah 1:1 pun boleh.Contoh 150 gram whipping cream + 250 gram chocolate.

Kalau pakai non dairy buat ganache. Elok pakai dark chocolate sebab non dairy dah manis. Tapi bagi saya lahh. Ganachee memang better dan sedap pakai dairy whipping cream untuk effect glaze yang hebat dan rasa yang padu.

Kalau pakai chocolate premium pakai lebih whipping cream. Contoh 300 gram dark chocolate + 400 gram whipping cream.

IKLAN

Air dalam bekas bawah tu jangan letak penuh tau. Pantang. Letak sikit je jangan sampai separuh bekas tu ya.

Langkah-Langkah Membuat

Cara Saya: Letak whipping cream & butter. Tak payah tunggu berbuih-buih dekat tepi dia pun takpa. Tunggu seminit dua baru masukkan chocolate. Gaul pakai sudu or spatula je. Kacau perlahan-lahan supaya bubble tak timbul. Kacau sampai jadi smooth macam dalam gambar. API JANGAN KUAT! Guna paling perlahan.

Mr ali kalau takde butter boleh ke pakai minyak masak. Bolehh tapi rasa lain sikit

Nak ganache lagi sedap masukanlah salted PURE BUTTER. Ingat pure butter macam anchor/ lurpak/ president

Nak lagi sedappp masukanlah hazelnut paste (tapi maheiii).

IKLAN

Buat Hentakan Perlahan

Kalau ada bubble kecil kena hentak slow-slow sampai bubble tu macam takde. Biasa lepas tuang hentak sikit kasi hilang bubble. Few minutes biasa akan timbul lagi. Hentakan lagi. Sebab macam saya kata lepas tuang ganache bagi dia duduk suhu bilik.

Jangan terus masuk chiller. Ni juga akan mengurangkan wap-wap air atas ganache nanti. Saya dah cuba and it works. Cuma kondensasi tu akan berlaku bila kek kita letak lebih dari 30 minit kat luar. Suhu peti / chiller jangan terlampau sejuk.

Jenis Coklat

Van houten & beryls adalah yang recommended TAPI BUKAN PREMIUM . Cuma orang panggil coklat yang berkualiti.

Callebaut saya pakai hat 811 pahit sikit ja. Ini baru boleh claim premium sebab real chocolate ni. Atau orang panggil couverture chocolate. Callebaut lebihkan whipping cream tau. Rujuk post saya yang sebelum ni.

IKLAN

Soalan paling femes:
Macam mana kalau buat choco jar tak nak bagi coklatnya keras. Mudah je Letak minyak masak.

Contoh: 250 gram chocolate ( double boil) then masukkan 3 sudu besar minyak masak Sedikit demi sedikit . Dah cair bagi sejuk dulu baru tuang tau. Yg penting choco jar jangan masuk dalam peti ya. Nanti jadi keras. Letak suhu bilik confirm melting coklat tu. Nak crunchy sangai dulu cereal hampa tuu okayy.

Dipersilakan share
– mr. ali

Baca Lagi Di Sini:
Resipi KEK COKLAT Paling Senang Adun Guna Blender, Kukus 45 Minit,Siap!

Kek Batik Cheese Berkrim, Simpan Dalam Peti Sejuk 3-4 Jam, Senang Potong & Keju Tak Cair!

MW:Begini rupanya nak jadikan kek cantik, chocolate gancahe merelip-relip dan bila makan pula cair di mulut.Terima kasih berkongsi ilmu dan tip ini, kena cuba nanti bila buat kek coklat.

Sumber: Muhammad Ali