22 Rahsia Kulit Cantik Berseri Che Puan Sarimah Ibrahim

Pengacara kacukan Irish-Melayu, YM Che Puan Sarimah Ibrahim ini sememangnya miliki kulit yang cantik berseri. Walau cuma solekan nipis tetap menyerlahkan seri wajah putih kemerah-merahan.

Jangan pula mak-mak kata, “memanglah cantik anak kacukan mat salleh kot’. No.. no.. persepsi sebegitu tak bagus untuk jiwa raga ya mak-mak.

Sebenarnya bukan mudah tapi tak juga susah, kalau mak-mak berusaha untuk mendapatkan kulit yang sihat, bersinar malah terpancar serinya dari dalam. Dalam instagram miliknya, Sarimah rajin berkongsi tip kecantikan dan penjagaan diri yang boleh dijadikan panduan followernya.

Sarimah merupakan isteri kepada YM Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar yang lebih mesra dengan panggilan Tunku Jamie. Haa.. nak tahu apa rahsia kulit cantik Sarimah, baca 22 rahsia antara rutin beliau mendapatkan kulit cantik berseri-seri walaupun tak mengenakan sebarang solekan.

 

Rahsia Kulit Cantik Che Puan Sarimah Ibrahim

1. Walaupun ada ketikanya jadual harian Sarimah begitu padat, beliau memastikan tubuhnya mendapat makanan yang baik. “Kulit cantik needs Skin Food’

2. Ambil vitamin D untuk tulang sihat dan kulit cantik. “I tak cukup vitamin D until recently je baru sedar. Makan cukup-cukup je skin improved dan hilang rasa sakit badan. Kalau tak rajin berjemur and vampire like me, harus ambil extra vitamin D”

3. Zink juga penting untuk kulit. Ia menghindari masalah jerawat. Jerawat ini jadi bila berkumpulnya minyak, bakteria dan sel-sel kulit menutupi liang. Menyebabkan kulit di sekitar liang tu jadi merah, membengkak dan sakit. Inilah fungsi zink.

4. Pegaga pula membantu merawat luka dan melancarkan peredaran darah.

5. Tak perlu basuh muka keterlaluan. Hilang seri sebab natural oils yang sihat dalam sel kulit sangat penting untuk melembapkan dan lindungi kulit dari pencemaran. Basuh muka di pagi hari dengan pelembap yang light. Dan jangan sentuh muka. ( Kecuali disentuh tangan si dia yang tersayanglah )

6. Foundation jangan pakai dengan tangan secara harian. Too much risk sebab ada kuman, bakteria dan sebagainya. Lebih baik guna foundation yang ada puff atau sponge. I had many breakouts jerawat sebab guna tangan.

 

22 Rahsia Kulit Cantik Berseri Che Puan Sarimah Ibrahim

 

7. Kalau ada jerawat timbul, guna method DISTRACTION (alihkan fokus) kat part muka lain. Pernah sekali tu I dapat jerawat on my forehead tengah-tengah tau.. macam unicorn dan kena pi interview and shoot majalah. I just merahkan bibir and letak fokus kat mata dan mulut. Jangan cover jerawat tebal-tebal. Semakin besar nanti I swear. Biar je and if all else fails, just say “I’m so smart, I’m growing another brain’ Itulah yang saya cakap dekat media. Serius!

8. Nak kulit cantik kena detox dengan peluh tau. Sememangnya Sarimah aktif dengan senaman.

9. Makan cukup-cukup jangan nak diet dan skip makan. Kulit jadi kusam and breakout nanti. Sebab tak cukup backup zat untuk badan nak lawan serangan jerawat tu.

10. Cari aktiviti yang disukai. Baru rasa happy. Bila dalaman rasa bahagia, luaran akan nampak dan sebaliknya. Lama-lama kalau hati tak ok, nampak kat kulit juga. “You can’t hide sadness with make up, sadly..”

11. Untuk kulit, Sarimah juga apply serum yang mengecilkan pori-pori dan melembutkan kulit supaya foundation dan powder boleh nampak seolah-olah ‘terduduk’ cantik kat kulit tanpa nampak tebal.

12.  Lipgloss light light, mascara sikit dan eyeshadow untuk kening sekali. Dab and Go. Penatlah nak fikir pasal eyeliner, concealer, shading. Kita mana ada masa everyday nak cuba itu ini kan! Kalau kerja sebagai makeup artist oklah kot boleh trial and error sambil kerja.

13. Paling penting, dapatkan basic makeup base yang betul dulu. Tak yah fikir pasal glitter dan colour untuk mata dulu. Sebab base tu yang paling penting. Tak ada maknanya nak glitter and bulu mata semua, tapi base kulit macam kena penampar pipi kiri kanan dengan shading macam kena sunburn ataupun kulit nampak macam kuih 8 lapis.. oh tidak!

14. Sebelum tidur, I use so much moisturiser. Sebotol pun tak cukup kot. At this age it’s a Must!

15. Remove all makeup. Kalau tak pagi nanti suami pengsan. Bangun dengan pontianak (mascara stained eyes are not glam its more trashy)

16. Sebolehnya tidur 8 jam.

17. Fikir yang BAIK-BAIK. “Tadi ada sorang lady yang cut me off in the carpark. And took my park and gave me the ‘XX’ look. I wound down the window and tanya politely but.. why did you do this? Please be considerate! She ignored me and refused to look at me even! . Sumpah I nak CEKIK dia tapi I took a deep breath sebab kalau i yang lose my temper.. muka I yang akan nampak tua. So let her stay ugly. Not me (in personality that is) moral of the story: Abaikan ugly people. Ugly in character that is. Or else it will rub off on you.

 

22 Rahsia Kulit Cantik Berseri Che Puan Sarimah Ibrahim

 

18. I dont have a trainer for cardio and strength- i train Myself. My basic workout, treadmill : HIIT run 2 mins walk 2 mins repeat 6 times, Band workout: 15 reps x 3 rounds arm workout attach to wall and pull like rowing for triceps, hold both and sit back into squats and curl arms, Weights 5kg max for me 15 x3 bucep and triceps and Lunge dips, Ball : side crunches, hold weights and crunches 20×5.

19. Takde maknanya kononnya badan yang sangat gemuk ke kurus tu sihat. Coverline je tu. I’ve been both. Diet macam nak mampus makan diet pill la bagai, I became ill! And also makan macam lupa diri sampai bloated pastuh kononnya ‘im curvy je’. Be HEALTHY. Check with a doctor your internal health tu paling penting! Blood test and all ok.

20. Kalau nak kurus secara sihat… kena buat cardio and weight training sekali. Boxing ni using my Abs and arms and legs. Memang membakar kalori yang tinggi. Kalau jogging je, bakaran kalori mendatar je.. tak berkesan.

21. As a woman, takyah nak manja-manja sangat pasal workout gini. Its not violent and its not dangerous. Duduk baring and getting fat is more dangerous to a womans health longterm. Jangan takut lasak. Bukannya kena penumbuk balik pun. Training badan je.

22. Berjalan lebih 5 juta langkah setahun.

 

22 Rahsia Kulit Cantik Berseri Che Puan Sarimah Ibrahim

 

Sumber/Foto : Instagram Sarimah Ibrahim