Selalunya bila goreng ikan bilis, jika tak kena cara ia akan jadi liat, lembik dan tak kekal rangup. Rupanya ada caranya untuk jadikan ikan bilis ini lebih garing dan kerangupannya bertahan lebih lama. Kena renjis dan gaul sekejap dengan cuka makan.

Bagi mak-mak yang suka goreng ikan bilis boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Liza Idris ini.

Meh sini nak share tips ikan bilis goreng kekal rangup. Saya dah cuba banyak petua. Ternyata petua ni berkesan untuk digunapakai.

Bahan-Bahan:

Ikan Bilis
Cuka makan secukupnya

Cara Membuat:

1.Cuci ikan bilis dan tapis bagi betul-betul kering. Kiranya sejam dua sebelum masak tu, cuci la siap-siap ye.

Ada yang tak cuci tau sebab takut ikan bilis jadi liat. Tak bagus gini. Seeloknya cuci dulu.

2.Panaskan kuali tanpa minyak, goreng sikit atau sangai sekejap je.

3.Renjiskan cuka ikut keperluan.

4.Gaul cuka dan ikan bilis bagi mesra. Saya gaul pakai tangan. Air tangan seorang isteri untuk suami gitu.

5.Panaskan minyak, biar betul-betul panas.Kemudian, masuk ikan bilis yang dah gaul dengan cuka tadi.

IKLAN

6.Dah garing, toskan minyak.

Siapla.

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Sambal Ikan Bilis Bertambah Sedap, Kena Tumis Gula Jadikan Karamel Dulu

IKLAN

MW: Boleh cuba tip yang dikongsikan ini, renjis dan gaul dengan sedikit cuka makan kemudian barulah digoreng seperti biasa. Hasilnya ikan bilis yang digoreng kekal rangup!.

Sumber: Liza Idris

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita