Tempat penyidai tuala sangat diperlukan untuk menggantung tuala yang telah digunakan. Namun kebanyakannya tempat penyidai tuala yang dijual mempunyai ‘kaki’ dan memakan ruang rumah yang terhad.

Jika berhasrat nak buat penyidai tuala bertingkat dan jimat ruang di rumah boleh buat sendiri ikut idea kreatif yang dikongsikan ini.Memang cantik dan kemas hasilnya.

Apabila dibuat secara bertingkat di dinding, ia lebih jimat ruang dan tak memerlukan kawasan yang luas. Bahan asas penyidai tuala ini menggunakan lebihan kayu terpakai yang ada di rumah je serta boleh beli rod besi chrome di kedai hardware.

Ini yang dikongsikan oleh Tan Sri Dato Mexon sebagai rujukan;

“Tempat sidai tuala 4 beranak. Isteri bagi idea,kita tukang buat..ha tak payah banyak-banyak tempat. Jimat ruang rumah kecil.

  • Saya pakai kayu lebih-lebih je, besi chrome beli dekat hardware/kedai besi.
  • Beza antara selisih atas masing-masing saya buat 1 1/2 inci. (tapi nak cantik lagi better buat 2 inci).

 

IKLAN
  • Kayu untuk letak di dinding saya tebuk. Tak berlubang sampai bawah dan kayu untuk letak rod tu saya pahatkan dan masukkan dalam lubang tadi.

  • Supaya kedudukan kayu lebih kukuh, letak gam, skru lagi.
  • Kemudian saya filler pakai wood filler, baru cat.Kalau tak nak pahat atau tebuk pun takpe, tapi tak pasti kekukuhannya ya.Atas kreativiti masing-masing.

  • Saya tebuk pakai router dan rod tu saya isikan kayu sama padat (maaf takde gambar).Ni untuk tebuk lubang dan skru, supaya rod tak bergerak.

IKLAN

Tapi kalau takde masa nak buat sendiri, boleh juga beli je penyidai tuala ‘stainless steel’ di shopee. Lebih mudah.

Moga perkongsian ni bermanfaat. Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Nak Jimat Celup Tuala TERPAKAI Dalam Simen, Sembur CAT Jadilah Pasu

IKLAN

DIY Repair Dinding Lembap Cat Mengelupas, Jimat Bajet & Berkesan!

Mingguan Wanita:Menarik juga idea penyidai tuala bertingkat ni. Buat sendiri memang puas hati malah menjimatkan ruang rumah yang kecil.

Sumber:Tan Sri Dato Mexon

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita