Kredit foto : instagram Rosyam Nor, Berita Harian

Semua ini sebab sayanglah, maka ibu pelakon dan usahawan pasaraya terkenal, Datuk Rosyam Nor ambil keputusan gantung banner depan rumahnya.

Kalau tak sebab sayangkan nyawa anak-anak dan orang lain, mana mungkin ibu Rosyam tega menggantung banner permohonan maaf siap-siap tak terima kunjungan tetamu pada Hari Raya tahun ini.

Menerusi perkongsiannya di instagram, Rosyam menjelaskan tindakan keluarganya menggantung banner itu, Biahsudin (Wok) bersebab. Bila anak-anak buat keputusan tidak pulang berhari raya, maka dengan memaklumkan di banner.. tiadalah orang lain datang berkunjung ke rumah mereka.

Ini Sebab Ibu Rosyam Gantung Banner

Sebab Gantung Banner kerana takut kami tak balik, orang lain pulak datang.”

Kalau raya rumah mak aku jadi tumpuan beratus anak cucu, anak cucu saudara. Sebab dalam keluarga mak aku, dia saja yang masih hidup. Jadi anak cucu semua akan bertandang.”

IKLAN

Maafkan kami sekeluarga. Untuk kebaikan bersama.”

In Sha Allah ada umur tahun depan kita Raya Sakan okey.” Rayunya di dalam instagram miliknya.

Sebab Sayang Mak.. Video Call Aje

Bak kata Rosyam, ini pesan ibunya, “Video Call Aje’ sambil menunjukkan isyarat tangan tanda ‘good’.” Bermakna anak-anak, sanak saudara perlu akur dengan permintaan keluarga Biahsudin ini yang terpaksa tidak menerima kunjungan tetamu.

IKLAN

Sebab #sayangmak

Ianya sebagai, “menyahut arahan kerajaan dan KKM. Walaupun rumah mak aku dekat KG. Melayu Subang aje. 10 minit dari rumah aku. Tapi sebab mak dah umur 80 tahun, kami sekeluarga dan keluarga adik-beradik yang semuanya tinggal di KL ambil keputusan tidak balik kampung beraya tahun ini.”

IKLAN
Ibu Rosyam Nor Gantung Banner, ‘Tolak Kunjungan, Terima Video Call Aje’
Kredit foto : instagram Rosyam Nor

Ketika ini.. dalam keadaan sekarang, inilah tindakan terbaik yang boleh dicontohi rakyat Malaysia demi memerangi Covid-19. Kerana ketika ini wabak Covid-19 masih lagi bebas, boleh menular sesiapa saja tanpa mengenal warna, umur, rupa malah pangkat.

Dan sehingga saat ini, penjarakan sosial masih terus diamalkan oleh rakyat Malaysia di negara ini. Biarpun Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) membenarkan lawatan ke rumah keluarga terdekat, jiran dalam satu daerah pada Hari Raya pertama sahaja, tetap keluarga Rosyam ambil langkah berjaga-jaga.

Ya.. inilah norma baru yang terpaksa ditelan oleh seluruh rakyat Malaysia buat masa ini.

MW : Kuatkan semangat duhai rakyat Malaysia. Kita masih belum menang. Bila mana ada negeri Zon Hijau dilaporkan naik satu kes baru, itu bermakna kita perlu berjaga-jaga dan jangan terleka. Bersabarlah dan teruslah berdoa, semoga tuhan memberi kemudahan untuk rakyat Malaysia tempuhi ujian yang tersangat getir ini. Kekallah #DudukRumah.

Sumber/Foto : Rosyam Nor

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI