Lebih Sebulan Kelantan Tiada Kes Baru, Wanita Hamil Rentas Negeri Positif Covid-19
Gambar sekadar hiasan / Kredit foto : Berita Harian, Oh Bulan

Sekitar April lalu, Kelantan diisytiharkan sebagai negeri zon hijau Covid-19. Bermakna, tiada kes aktif dikesan di negeri itu lebih sebulan. Hari ini, negeri itu kembali mencatat satu kes baru Covid-19 melibatkan wanita hamil yang pulang ke kampung halaman apabila dibenarkan rentas negeri baru-baru ini.

Daripada makluman yang disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan, Dr Izani Husin, kes terbaru itu berlaku di Kuala Krai. Dan ketika ini, wanita mengandung dengan usia 32 minggu itu sedang mendapatkan rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II).

Kes Baru Di Kelantan, Wanita Hamil Positif Covid-19

Wanita yang menetap di Ampang ini, pulang ke kampung kerana mahu bersalin di sana. Bagaimana pun buat masa ini, ahli keluarga wanita hamil berkenaan negatif, dia seorang saja yang positif. Tetapi, ahli keluarga wanita berkenaan tetap dikuarantinkan.

Sambung beliau, “Apa yang kita takutkan selama ini berhubung rentas negeri. Mangsa (pesakit) balik ke kampung apabila dibenarkan untuk rentas negeri baru-baru ini.”

Itulah kebimbangan yang ditakuti selama ini. Apabila perjalanan rentas negeri dibenarkan, kes baru boleh kembali terjadi. Dan nampaknya ia benar-benar terjadi.

IKLAN

Permohonan rentas negeri membabitkan kebenaran terutama suami isteri yang tinggal berjauhan untuk berjumpa seminggu sekali juga mendapat lebih dari 8000 permohonan dari orang ramai.

Lebih Sebulan Kelantan Tiada Kes Baru, Wanita Hamil Rentas Negeri Positif Covid-19
Kelantan waktu ini diisytiharkan zon hijau Covid-19 / Kredit foto : Free Malaysia Today

Duduk Rumah Hari Raya Ini

Jadi mak ayah, apabila Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengeluarkan arahan PKPB yang melarang anda pulang beraya melibatkan rentas negeri, tentunya ia ada kewajaran yang munasabah.

Bila mana ada juga dilaporkan orang ramai cuba ‘curi-curi balik kampung’ ke negeri yang diisytiharkan zon hijau, tentunya itu satu tindakan yang tidak bertanggungjawab.

IKLAN

Bila mana ada ibu yang sanggup berkorban menyalakan pelita raya sendirian tanpa kehadiran anak cucu Aidilfitri ini. Semuanya demi bimbangkan keselamatan mereka apabila pulang ke kampung.

Jadi, kenapa ada keluarga yang berdegil.. penting diri. Tidak jujur. Akhirnya, selepas menempuh kesesakan sekatan jalan raya yang panjang, diarahkan untuk berpatah balik.

IKLAN

Malah dilaporkan lebih 3,000 kenderaan diarahkan berpatah balik selepas cuba untuk pulang ke kampung halaman tanpa alasan munasabah.

Tidakkah itu satu kerugian?

MW : Bertahanlah sedikit lagi, jika kita dapat tempuhi dan lalui ujian ini tentunya kemenangan menjadi milik Malaysia.

Sumber/Foto : Harian Metro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI