Ramai ibu yang tidak bekerja bimbang untuk bercerai kerana bimbang akan hilang hak jagaan anak. Kononnya anak-anak akan berada di bawah jagaan suami kerana mereka tidak bekerja dan mempunyai pendapatan tetap bagi menyara anak-anak.

Ibu Hilang Hak Jagaan Anak Bila Bercerai Jika Tiada Pendapatan?

Ibu Hilang Hak Jagaan Anak Jika Tiada Pendapatan? Ini Fakta Wanita Kena Hadam

HILANG HAK JAGAAN ANAK JIKA IBU TIADA PENDAPATAN?

Ramai ibu-ibu di luar sana yang ditakutkan sama ada oleh bekas suami, mentua atau kenalan mereka yang kononnya  ‘jika tiada pendapatan akan hilang hak jagaan anak.’ Ketahuilah bahawa itu hanya MITOS.

Ibu tetap ada hak jagaan ke atas anak walaupun tidak bekerja. Satu yang anda perlu faham adalah nafkah anak itu tanggungjawab bapa, bukan ibu.

Ramai isteri mengadu jika mereka berpisah dengan pasangan, mereka akan hilang hak jagaan anak sebab tidak bekerja.

IKLAN

Ibu Hilang Hak Jagaan Anak Jika Tiada Pendapatan? Ini Fakta Wanita Kena Hadam

Ini Fakta Wanita Kena Hadam

Siapa kata? Ini semua anggapan yang salah. Ibu hanya akan hilang hak jagaan jika si bapa berjaya buktikan yang si ibu ini bukan ibu yang baik kepada anak-anak atau atas sebab-sebab lain yang munasabah.

Faham betul-betul, ‘ibu yang baik’ dan ‘isteri yang baik’ adalah dua perkara yang berbeza. Walaupun seorang isteri itu disabitkan nusyuz oleh mahkamah sekalipun, hak jagaan terhadap anak tetap tidak gugur. Ini kerana walaupun dia bukan isteri yang baik buat suami, tidak semestinya dia seorang ibu yang tidak baik buat anak-anak.

IKLAN

Tiada punca pendapatan itu bukan salah satu alasan boleh digunakan untuk menggugurkan hak jagaan si ibu. Memang ada banyak kes ibu hilang hak jagaan, tetapi alasannya adalah si ibu selalu tinggalkan anak, keluar dengan lelaki lain sekaligus tidak menunjukkan contoh yang baik kepada anak-anak.

Ibu Hilang Hak Jagaan Anak Jika Tiada Pendapatan? Ini Fakta Wanita Kena Hadam

Ibu yang selalu pukul anak juga ada. Dan jika anak tersebut sudah mencapai usia yang pendapatnya boleh diambil kira, anak itu sendiri yang memilih untuk tidak mahu tinggal bersama dengan ibu.

IKLAN

Alasan ibu tiada duit hendak sara anak itu bukan salah satu daripadanya kerana bapa yang sepatutnya beri duit nafkah bagi si ibu untuk menyara anak-anak.

Sumber: Peguam Syarie Mazidah Husain 

Baca artikel lain di sini: “Tiada Siapa Yang Nak Berkahwin Untuk Bercerai,” Noor Nabila Sahkan Bakal Berpisah

Wanita Terkejut Bekas Suami Tuntut Harta Sepencarian Rumah RM1.3 Juta Miliknya, Selepas 3 Tahun Bercerai!

BERCERAI SECARA BAIK Bukan Sebab Gaduh, Tapi Dah Tiada Perasaan Cinta Suami Isteri

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI