Ibu dibayar hanya RM33,000 ganti rugi nyawa anak, inilah nilai satu nyawa akibat kecuaian doktor. Rungutan tentang masa menunggu yang lama  di hospital kerajaan antara yang sering kita dengar di media sosial.

Satu perkongsian dari seorang ibu, Zila Isa mengenai “perjuangannya” menuntut hak selepas arwah anaknya, Najmi Hariz yang dilahirkan dilahirkan dengan penyakit jantung dan missing limpa (tiada antibodi). Anaknya  telah menjalankan major open heart surgery pada bulan 5/2019 namun meninggal pada 14 Februari 2020 akibat kecuaian doktor di hospital kerajaan ketika mendapatkan rawatan selepas mengalami demam. Di mana doktor telah gagal memberikan antibiotik segera kerana mengambil sikap sambil lewa ketika memberikan anaknya rawatan.

Ibu Dibayar Hanya RM33,000 Ganti Rugi Nyawa Anak

Berikut adalah perkongsian di mana katanya, 𝐇𝐚𝐧𝐲𝐚 𝐑𝐌𝟑𝟑,𝟎𝟎𝟎 𝐡𝐚𝐫𝐠𝐚 𝐮𝐧𝐭𝐮𝐤 𝟏 𝐧𝐲𝐚𝐰𝐚 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐡𝐢𝐥𝐚𝐧𝐠 𝐤𝐞𝐫𝐚𝐧𝐚 𝐤𝐞𝐜𝐮𝐚𝐢𝐚𝐧 𝐩𝐢𝐡𝐚𝐤 𝐡𝐨𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐝𝐢 𝐌𝐚𝐥𝐚𝐲𝐬𝐢𝐚.

Ramai yang message bertanya rentetan kisah pemohonan pampasan dari KKM ini. Jadi saya summarykan di sini kerana last time tulis dalam keadaan emosi, mungkin ayat tunggang langgang sikit.

Pampasan untuk kematian arwah anak saya Najmi Hariz pada 14 Feb 2020, di atas kecuaian pihak hospital Serdang diumumkan oleh pihak KKM dan AGC sebanyak RM33,000 sahaja pada bulan 19 Jan 2023, hampir 3 tahun selepas kematian anak saya.

Saya telah membuat rayuan untuk memohon jumlah yang lebih malangnya ditolak mentah2 oleh pihak mereka.

Saya tahu mereka saja main gam, kerana tempoh masa untuk membuka kes di mahkamah hanyalah 3 tahun dari tarikh kematian. Jadi di sini, dia orang dah tau, tangan saya sudah terikat tidak boleh saman tetapi hanya mendapat pampasan.

Berdasarkan perbualan dengan lawyer-lawyer, kes ini tidak patut drag selama ini. But pihak hospital dan KKM tengah cuba selamatkan diri sendiri dengan melewat-lewatkan perkara ini kerana tahu saya mahukan penyelesaian tertutup.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Bukan Satu Tapi Dua Allah Uji, Ibu Redha Ujian Anak Meninggal Serentak

‘The Sleeping Beauty’, Terlalu Sayang, Ayah Sanggup Awet Anak Meninggal Agar Sentiasa Hidup!

Percutian Jadi Tragedi, 3 Beranak Meninggal Serentak. Bapa Mimpi Anak Datang Berpakaian Putih & Hitam

IKLAN

Penjaga Cuai Akan Didenda. “Sesaat Hilang Dari Pandangan Ibu, Anak Meninggal Terjerut Tali.’

Bukan Soal Duit, Ibu Tertukar Bayi Nekad Tuntut Keadilan Saman Hospital

Pada 13 Feb 2020, saya telah hadir ke Hospital Serdang pada jam 10.30 pagi kerana anak saya demam. Pada jam 12.30 tengah hari kami dihantar pulang kerana Dr bertugas mengatakan anak saya hanya demam biasa.

Pada ptg hari, hati kami tidak sedap dan sekali lagi ke hospital serdang dan terus ke red zone. Dr di red zone bertanya, mengapa anak saya dihantar balik, sedangkan ujian darah pagi tadi menunjukkan anak saya sudah ada bacteria infection. Untuk kana2 biasa sudah kena warded, inikan pula anak saya yang baru menjalankan Open heart surgery (pembedahan jantung besar) 8-9 bln yang lalu.

Pelatih-pelatih Dr berkurumun cuba membuat line ke anak saya yg berusia 2 tahun lebih. Mahu berpuluh-puluh injection diberi oleh empat Dr, semua tak dapat line. Anak saya makin sakit dan lemah, dan saya suruh memanggil Paeds kerana nak dapat line budak kecik, bukan mudah untuk pelatih biasa. Saya tiba jam 7.15pm dan dalam jam 8 mlm baru Paeds turun dan membuat line, dengan 1 attempt sahaja.

Saya menerangkan rekod kesihatan anak saya, yang dia di bawah pantauan paeds cardiologist serdang. Dan anak saya yg baru menjalankan operation jantung bergantung nafas kepada shunt yang membantu pam oksigen dan darah dijantungnya.

Dr Paeds menjawab ini isu demam, tiada kena mengena dengan jantung.

IKLAN

Dari pagi saya cuba menerangkan masalah kesihatan anak saya. Dr di sesi pagi hanya scroll dan jawab, panjangnya report anak ni. Tanpa mendengar penerangan kesihatan anak.

Dr malam pula, membuat diagnosis sendiri tanpa tahu keadaan anak. Buku rekod kesihatan anak tidak dibaca sama sekali.

Inilah Nilai Satu Nyawa Akibat Kecuaian Doktor…

Walau disebut byk kali anak saya adalah pesakit jantung dan asplenia (lahir tanpa limpa dan tiada antibodi), jika demam adalah penting dia mendapat antibiotik paling kuat kerana tidak dapat menentang jangkitan bakteria, tetapi Dr masih tidak memberi antibiotik.

Anak saya mula sesak nafas, ketika itu hanya Dr pelatih saja ada. Saya inform Dr dan dia hanya memberi mask oksigen dan suruh pakai. Anak saya menolak-nolak tidak mahu pakai, dan Dr tu hanya jawab, tak pakai memang la sesak nafas.

Sampai jam 11 mlm, tiada rawatan diberikan lagi, mahupun ubat antibiotik yg di minta. Bila melihat anak semakin lemah, saya panggil Dr dan bg warning jika ubat x tiba lagi, dan apa2 berlaku, u will regret n take the responsibility, baru la Dr tu minta ubat antibiotik dan nurse di red zone ambil di Farmasi.

Setibanya ubat tu, Dr sekali lagi mahu membuat line baru untuk masukkan ubat. ketika itu anak saya sedang minum air, dan Dr tu tanpa sabar mencucuk jarum dan ketika itu saya rasakan nyawa anak saya keluar dari tubuhnya, dan terus terkulai pergi tak kembali.

Saya meraung-raung ketika itu, semua Dr bertempiaran lari dan cuba memberi CPR. Masa tu semua Dr pakar ntah dari mana muncul, sedangkan sebelum tu hanya pelatih saja ada. Dr pelatih dan paeds tu terus menghilang selamatkan diri.

IKLAN

Saya memfailkan surat ex gratia (pampasan) dr kes ini sejurus anak meninggal, dan pihak hospital mengaku akan kesilapan ini. Sebagai solusi, Doktor sesi pagi yang menyuruh anak saya pulang ke rumah, telah dipindahkan ke hospital lain. Farmasi di red zone sudah dibekalkan dengan ubat penting. Doktor sesi malam yang bongkak, pihak hospital cakap, dia make salah judgement, tiada tindakan di ambil tapi hanyalah permohonan maaf dari ketua emergency dept.

Kemudian mereka menarik kes ini selama 3 tahun untuk menutup mulut saya untuk ke mahkamah, dan menambahkan pedih kami dengan menolak rayuan pampasan kami.

Adakah RM33,000 itu nilai yang diukur oleh mereka untuk nyawa anak kecil saya? Ini gambar anak syurga saya yang tak pernah saya tunjuk atau mampu tengok sendiri. Walau byk keping saya ambil, smpi ke hari ini saya tak mampu tengok sendiri.

3 tahun gambar ni saya simpan dan tak mampu tengok, hari ini saya kuatkan hati untuk  share pada semua, apa akibat kecuaian pihak hospital serdang dan doktor2nya telah buat pada anak saya!

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Ain Edruce dikecam terlampau kasar dengan suami? Betul atau hanya sekadar gurauan dalam hubungan?

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI