Ibarat mimpi ngeri apabila insiden tertukar bayi boleh berlaku. Kesilapan ini tidak wajar berlaku dan bukan boleh diambil mudah.

Malah bukan sebab duit dan wang ringgit, atau taktik pemasaran perniagaan seperti didakwa, sebaliknya tindakan Siti Suriani Wahiddin memfailkan saman pemula ke atas sebuah hospital di Seksyen 13, Shah Alam adalah demi keadilan susulan bayinya tertukar, Jun lalu.

Beri Peringataan Pihak Hospital

Usahawan dalam talian dikenali Siti Jamumall, 22, itu nekad menggunakan proses undang-undang untuk mengadili kes berkenaan selepas gagal mendapat kerjasama pihak hospital, selain mahu ia menjadi pengajaran kepada semua pihak.

“Awalnya hati saya agak berbelah bahagi untuk memfailkan kes tetapi, nekad untuk membuka mata masyarakat agar berhati-hati dan peringatan kepada hospital di negara ini supaya lebih bertanggungjawab.

“Saya tahu bukan sekali tetapi pernah beberapa kali kes sebegini berlaku, jadi perlu ada prosedur yang lebih ketat supaya insiden sama tidak berulang.

“Bagi saya, ia (tertukar bayi) satu perkara yang besar, misalnya kes saya ini kerana sehingga sudah menjadi ibu susuan kepada bayi bukan anak kandung.

“Alhamdulillah, suami (Mohammad Syafiq Irfan Azman, 23) menyokong tindakan saya untuk membawa kes ini ke mahkamah kerana dia yang ada dengan saya daripada awal, mula di wad bersalin hingga melahirkan anak dan tertukar bayi,” katanya.

Bukan Soal Duit, Ibu Tertukar Bayi Nekad Tuntut Keadilan Saman Hospital

Terkilan Tidak Dapat Kerjasama

Siti Suriani yang mempunyai dua anak berkata, melantik peguam Tetuan Marcus Tan & Co untuk menguruskan proses selanjutnya dan 10 November ini ditetapkan untuk permohonan penzahiran yang mana pihaknya akan memohon bagi memperoleh maklumat lengkap kes tertukar bayi daripada hospital.

“Sebelum ini peguam saya sudah menghantar surat beberapa kali kepada pihak di sana (hospital) untuk mendapatkan maklumat lengkap kejadian, namun kami tidak menerima kerjasama dan ia membuatkan saya terkilan.

“Jadi jalan terakhir adalah dengan mengambil tindakan ini (saman). Belum ada lagi nilai tuntutan ditetapkan buat masa ini dan soal siapa bersalah serta nilai ganti rugi itu biarlah mahkamah tentukan nanti,” katanya.

Atas Nasihat Peguam & Persetujuan Suami

Mengenai tindakannya mengadakan sidang media secara live di Facebook dan TikTok, Sabtu lalu, katanya, ia dilaksana selepas mendengar nasihat peguam dan persetujuan suaminya.

Katanya, peguam mewakili pihak hospital juga sudah dimaklumkan mengenai rancangannya untuk mengadakan sidang media bagi kes berkenaan.

IKLAN

Dalam pada itu, Siti Suriani berkata, sehingga kini dia masih berhubung dengan Diana Hanani Abdullah, 23, iaitu ibu kepada bayi susuannya, Aysar Aryan Muhammad Khairulazman.

“Tipu kalau saya katakan tiada perasaan sayang terhadap Aysar Aryan (anak Diana) kerana pernah menyusukannya. Disebabkan itu, saya akan menghantar mesej kepada Diana jika ada kelapangan untuk bertanya khabar dan mengikuti perkembangan Aysar Aryan,” katanya.

Sepakat Bawa Kes Ke Mahkamah

Sementara itu, suami Diana Hanani, Muhammad Khairulazman Moh Pardon, 27, ketika dihubungi berkata, pihaknya juga mengambil tindakan undang-undang ke atas hospital berkenaan menerusi peguam sama.

“Kami sepakat bawa kes ini ke mahkamah. Ada segelintir pihak mengatakan apa dilakukan untuk tujuan pemasaran sedangkan niat kami adalah menuntut keadilan, jadi biar mahkamah tentukannya nanti,” katanya yang memberitahu mengekalkan hubungan baik dua keluarga selepas kejadian berlaku.

Kecuaian Pihak Hospital

Dalam insiden Jun lalu, bayi Siti Suriani dinamakan Putra Aiman Zhafran yang lahir pada 10 Jun tertukar dengan bayi Diana Hanani dipercayai akibat kecuaian pihak hospital. Mereka menyedari kejadian berkenaan dua hari selepas kelahiran, iaitu ketika Mohammad Syafiq mahu memotong tanda nama pada kaki bayi yang didapatinya tertera wanita lain.

Bukan Soal Duit, Ibu Tertukar Bayi Nekad Tuntut Keadilan Saman Hospital

Baca Lagi Di Sini:
TERTUKAR Semasa Bayi, 35 Tahun Dibesarkan Keluarga Miskin, Wanita Dapat Pampasan RM2.2 Juta!

IKLAN

Bagaikan Sinetron, Selepas 20 Tahun Baru Tahu Anak Tertukar, JKNK Akan Siasat

Mingguan Wanita: Semoga dipermudahkan dan diberi penyelesaian terbaik dalam menuntut keadilan serta memberi pengajaran buat semua pihak.

Sumber: Hmetro

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Bukan Soal Duit, Ibu Tertukar Bayi Nekad Tuntut Keadilan Saman Hospital

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

IKLAN

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI