Hubungan suami isteri apabila semakin hari semakin renggang hanya bertahan ataas dasar tanggungjawab semata-mata. Hakikatnya sama ada salah satu pihak sama ada isteri mahupun suami, atau kedua-duanya lebih banyak makan hati.

Hubungan Jadi Renggang, Perkahwinan Bertahan Atas Dasar Tanggungjawab

Memang ada benarnya usia perkahwinan yang panjang bukanlah jaminan bahagia dalam perhubungan suami isteri. Seharusnya tempoh perkahwinan yang semakin panjang, menjadikan lebih mengenali pasangan, hubungan lebih erat, rapat dan mesra namun ia menjadi sebaliknya.

Ramai sebenarnya pasangan yang tawar hati dalam perkahwinan namun tetap meneruskan hidup sebagai suami isteri. Hubungan menjadi renggang sebab lebih banyak ‘makan hati’ malah terpaksa terus bertahan atas dasar tanggungjawab sahaja.

Hubungan Jadi Renggang, Perkahwinan Bertahan Atas Dasar Tanggungjawab, Lebih Banyak Makan Hati

Lebih Banyak Makan Hati

Hadamkan perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini:

SEPATUTNYA LAGI LAMA TEMPOH PERKAHWINAN, LAGI RAPAT KITA DENGAN PASANGAN. SEBALIKNYA, LAGI LAMA TEMPOH ITU, LAGI RENGGANG KITA DENGAN PASANGAN.

Tahu tak kenapa..

Perkahwinan Bertahan Atas Dasar Tanggungjawab Sahaja

IKLAN

Ada perkahwinan yang masih bertahan sehingga ke hari ini hanya atas dasar tanggungjawab sahaja, bukan dasar rasa sayang, rasa cinta terhadap pasangan. Semuanya semata-mata tanggungjawab untuk membesarkan anak dalam keadaan ada ibu bapa macam orang lain. Tidak mahu anak itu terjejas ataupun terkesan jika dia ambiL keputusan untuk berpisah dengan pasangan.

Bertumpu Pada Diri Sendiri

Mereka yang berpegang kepada alasan ini, kebiasaannya dia hanya tumpu pada dirinya sendiri. Pasangan nak buat apa, jadi macam mana, terpulanglah pada dia. Dia bahagiakan perasaan sendiri, dia gembirakan hati sendiri.

Hubungan Jadi Renggang, Perkahwinan Bertahan Atas Dasar Tanggungjawab, Lebih Banyak Makan Hati

IKLAN

MAJORITI ORANG MAKIN RENGGANG DALAM HUBUNGAN SEBAB BANYAK MAKAN HATI. MAKAN HATI DENGAN SIKAP, PERANGAI DAN PERBUATAN PASANGAN SENDIRI.

Bukan baru sebulan dua pasangan jadi macam Itu, tapi SUdah bertahun-tahun dan tak nampak perubahan langsung untuk berubah.

Perbuatan yang menyakitkan hati, kata-kata yang melukakan hati dan perangai yang membuatkan hati jadi tawar-setawarnya.

Hubungan Jadi Renggang, Perkahwinan Bertahan Atas Dasar Tanggungjawab, Lebih Banyak Makan Hati

Dia fokus kepada amal ibadatnya, dia perbaiki hubungan dengan Allah, dia cari syurga dan jadi solehah dengan caranya sendiri dan bukan kerana pasangannya.

IKLAN

Sebab Itu ada orang lama SUdah berkahwin, tapi tak rapat dan mesra pun dengan pasangan sendiri. Masing-masing bawa haluan sendiri walaupun tinggal di bawah satu bumbung.

Semoga sama-sama kita teruskan hubungan perkahwinan atas dasar cinta dan kasih sayang pada pasangan. Bukan semata-mata untuk menunaikan tanggungjawab sahaja.

Sumber: Firdaus Shakirin

Artikel berkaitan: Syafie Naswip Nikah “Doakan Perkahwinan Ini Kekal Bahagia Sehingga Ke Jannah”

Perkahwinan 24 Tahun Hancur, Suami Curang, Khianat Pada Isteri Setia, INSTINCT ISTERI Hebat

Impian Perkahwinan Termakbul, 16 Jentolak Berarak Meriah Raikan Pengantin Baru!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI