Lumrahnya, wanita yang bergelar isteri adalah insan yang cukup cekal. Dalam keadaan dirinya ‘diuji’ oleh sikap dan kerenah suami, kebanyakkannya tetap melaksanakan kewajipan dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dengan sebaiknya. Berusaha memahami kemampuan suami dan tidak meminta-minta. Kerana seorang isteri itu memiliki hati yang cukup lembut, sebab tu dia mampu bersabar dan masih lagi bertahan, demi insan yang dia sayang.

Fahamkan perkongsian Firdaus Shakirin ini.

Hati isteri itu lembut.
Jahat macam mana pun suaminya, dia tak pernah lupa dari menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri.

Biarpun suaminya tak reply mesej, call tak angkat, selalu balik lambat dan tak pernah dengar bila dia bercakap, dia tetap masak untuk suaminya…dia tetap basuh baju suaminya…dia tetap melayani suaminya bila diminta.

Tak pernah dia lupa daripada melakukan tugas-tugas seorang isteri biarpun suaminya sering memarahinya, menghinanya, memaki hamun dirinya, memukulnya dan menzaliminya, namun dia tetap ada bila suami perlukannya.

IKLAN

Suami tak bagi duit, dia usaha cari duit.Suami tak beli kelengkapan dapur, dia guna apa yang ada.Suami tak sediakan mesin basuh, dia basuh menggunakan tangan.Suami takde duit, dia hulurkan dengan menggadaikan apa yang ada pada dirinya. Dia cari alternatif dengan menggunakan apa jua pilihan yang ada sahaja dan tidak menuntut lebih-lebih daripada suaminya.

Mampu Terus Jadi Isteri

Sebab hati seorang isteri itu lembut, sebab tu dia mampu bersabar…sebab tu dia mampu bertahan, sebab tu dia mampu untuk terus menjadi isteri walaupun suaminya tak benar-benar menjadi seorang suami seperti yang diharapkannya.

IKLAN

Tapi ingat, lembutnya hati seorang isteri itu ada tarikh luputnya dan bila sampai waktu tersebut, dia akan tutup buku lama, buka buku baru dan nama kita mungkin tiada lagi di setiap helaian muka surat didalam buku tersebut.

IKLAN

Kita dah menjadi sejarah untuk dirinya…sejarah yang terlalu pahit untuk dikenang.

MW: Memang ada benarnya..walaubagaimanapun keadaan isteri itu diuji suami, dia masih berusaha menjalankan kewajipan sebagai seorang isteri. Hati seorang isteri itu lembut, sebab tu dia mampu bersabar dan masih lagi bertahan, demi insan yang dia sayang.

Sumber: Firdaus Shakirin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI