
Khasiat tomato memang tak boleh dinafikan. Bukan sahaja untk dijadikan penyedap dalam masakan tetapi ia turut memberi khasiat yang berguna kepada badan terutamanya kulit kita. Boleh dikatakan macam-macam kegunaanya untuk sebiji tomato.
Bagi mak-mak yang biasa menggunakan tomato dalam masakan dan kerap juga membeli, apa kata cuba tanam sendiri tomato ceri ini. Rupanya tidaklah susah sangat untuk menanamnya. Kena cara berbuah lebat lagi.
Nur Aida Md Zainuddin turut berkongsi cara menanam tomato ceri. Hanya guna tiga bahan sahaja, malah, tak perlu lama, dalam tempoh empat bulan kita sudah dapat hasilnya. Mungkin rasa agak lambat tapi bila dah dapat hasilnya, memang puas hati.
Cara Tanam Tomato Ceri
Sebenarnya, tak perlu nak tunggu empat bulan untuk dapatkan hasil tapi sebab alihkan pokok itu ke dalam bekas yang lebih besar rasanya.
Caranya:
1. Hiris tomato ceri. Lepas itu, letakkan hirisan tomato dalam bekas semaian (guna container pun boleh).
2. Lembapkan tanah dan letak tempat gelap (sedar-sedar dah bercambah macam dalam gambar selepas 9 hari)
3. Biarkan anak pokok besar sikit dan alihkan macam biasa ke tempat yang sesuai. Letak dalam polibeg. Siram pagi dan petang.
Nota kaki: Tomato ni memang perlu air yang banyak. Jadi, siramlah 2 atau 3 kali sehari kalau tidak pokok jadi cepat kering nanti.
Dalam masa 4 bulan, tak perlu jaga sangat, Cuma siram sahaja.
Kalau perasan dalam setiap polibeg ada daun bawang putih. Aida tanam bersama pokok ini bawang putih sebbb binatang tak suka baunya
MW: Bagi mak-mak yang suka menanam tu, bolehlah cuba tanam tomato ceri. Mesti seronok. Senang pun senang, siram sahaja dan tunggu hasilnya.
Sumber: Nur Aida Md Zainuddin
BAWANG PUTIH Goreng Sedap, Rangup Tak Pahit Rendam Air Garam 15 Minit

Bawang putih goreng rangup tak pahit rendam dalam air garam selama 15 minit.Bawang putih goreng selalunya ‘menu wajib’ bagi wanita dalam berpantang, mahupun pembangkit selera dimakan dengan hidangan lain seperti meehoon, bubur dan sebagainya.Malah sangat bagus untuk ‘buang angin’ dalam badan.
Namun nak buat bawang putih goreng rangup ada caranya. Jika salah teknik, bawang putih goreng akan mudah lembik, tak tahan lama, melekat antara satu sama lain dan jadi pahit.
Boleh cuba buat sendiri bawang putih goreng seperti yang dikongsikan oleh Puan Azita Amir ini.
Pepagi dah start mngadap si bawang putih ni ha. Membawang sorang ditemani hujan renyai-renyai. Alhamdulillah kejadiannya cantik dan elok sangat-sangat. Yang penting si putih ni sedap rangup dan tak pahit.
Cara Membuat:
1. Bawang putih rendam air dulu dalam sejam dua untuk mudah kita kupas dan tak panas tangan.
2. Dah siap kupas sagat macam biasalah, nak guna penyagat boleh, hiris dengan pisau boleh ikut keselesaan.
3. Dah siap semua sagat, rendam air garam dalam 15 minit macam tu, nak bagi keluar getah bawang tadi,hilang sikit pahitnya.
4. Bilas bawang tos dan goreng macam biasa. Selalu kacau dengan api sederhana. Getah bawang akan keluar dekat tepi-tepi kuali dan kita boleh buang ye. Goreng dalam kuantiti sikit, tengok kalau minyak banyak boleh goreng banyak sikit, kalau tak bawang akan masak melekat.
5. Hasilnya akan cantik dan rangup.
In sha Allah selamat mencuba bagi yang nak cuba buat.
Semoga bermanfaat!
Mesti Baca:Bertahun Amalkan Makan Bawang Putih Bakar, PETUA BERKESAN Setiap Kali BATUK BERKAHAK!
Baca Lagi Di Sini:Makan BAWANG PUTIH Berdas-Das Angin Keluar, Legakan Perut Badan Rasa Ringan!
Artikel Menarik:KACANG GORENG Bawang Putih Sedap Rangup Berlemak, Rebus Sekejap Dengan Santan!
Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat bawang putih goreng yang rangup, sedap tak pahit malah tak lembik melekat antara satu sama lain. Pastikan rendam bawang putih yang telah disagat dengan air garam terlebih dahulu, sebelum tos dan goreng seperti biasa.
Sumber:Azita Amir
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI BENGKEL JAHITAN BERSAMA MW & EPAL
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery
Resipi Kopi Pelaga, Minuman Ibu Berpantang Untuk Sembuhkan Luka Bersalin & Rawat Masalah LELAKI

Resipi kopi pelaga bukan kopi sebarangan. Ada banyak khasiatnya yang perlu kita tahu. Lagipun, nak buatnya tidaklah susah pun, bahan-bahan sampingan yang mudah didapati.
Kali ini Siti Aisyah atau dikenali Kak Ice berkongsi resipi kopi pelaga yang bagus untuk wanita terutamanya selepas bersalin. Nak buat pun senang sangat. Paling penting, hidang dan bagi minum pada suami sebab kopi ini pun berkhasiat untuk lelaki.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Sup Lada Hitam Tanpa Minyak Bantu Segarkan Badan, Orang Berpantang Pun Boleh Makan!
Resipi Kopi Pelaga, Khasiat Buat Wanita & Lelaki
Kalau nak tahu, kopi ini, ibu saya yang hidangkan untuk saya sepanjang tempoh berpantang.
Antara khasiat kopi pelaga ialah mengawal tekanan darah, melawaskan kencing, memberi tenaga dan memperbanyakkan susu.
Bestnya, resipi ini juga digunakan untuk merawat lelaki yang mengalami masalah mati pucuk dan ketidasuburan.
Bahan:
250ml air panas
1 sudu besar serbuk kopi Arabica/Robust – dibakar 25% sahaja
3 biji buah pelaga – disangai atau diigoreng tanpa minyak tapi jangan sampai hitam. Cukup sampai naik bau sahaja
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan hitam atau habatussauda
2 sudu besar madu lebah asli
Cara Penyediaan:
1. Campur kesemua bahan kering (kecuali madu) dengan air menggelegak. Kalau rebus pula, pastikan guna api yang kecil.
2. Kalau hanya direndam air panas, tutup kole lebih kurang 5 minit.
3. Hidangkan bersama madu lebah asli.
Khasiatnya:
1. Bagi ibu berpantang, minuman ini membantu untuk cepatkan luka bersalin/pembedahan sembuh, campurkan dengan kuning telur ayam kampung 7 hari berturut-turut.
2. Bagi lelaki yang ada masalah mati pucuk (cepat orgsm/ lemah syawat), campurkan kuning telur ayam kampung ketika waktu subur isteri. Amalkan setiap pagi. Lelaki bermasalah begini perlu pantang minuman berais, berangin dan mandi malam.
Semoga bermanfaat
Mingguan Wanita : Sekadar usaha. Mungkin cara ini boleh membantu. Mudah-mudahan.
Sumber: Siti Aisyah
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
Petua Dedaun Tahan Lama, Tak Kering, Simpan Dalam Freezer, Tak Perlu Rendam Air

Selalunya dedaun sayuran memang tak tahan lama. Selepas 2-3 hari mulalah layu. Sayang pula, buang begitu saja. Bila nak pakai mulalah tercari-cari.
Biasanya, kalau nak guna dedaun sayuran ini tidaklah banyak mana pun, tapi nak kena beli dalam jumlah yang ditetapkan. Bila simpan dalam peti ais, lama kelamaan akan layu dan kering.
Jadi, macam mana nak pastikan dedaun sayuran yang kadang-kadang digunakan ini tahan lama dan boleh diguna pakai untuk masakan seterusnya.
Inilah yang dikongsikan oleh Yatie Eimra untuk memastikan dedaun sayuran tahan lama. Paling penting tak perlu rendam dalam air pun. Masukkan dalam freezer je.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Petua Dari Indonesia, TELUR REBUS Jadi Berkilat, Mudah Dikupas, Masukkan 2 Bahan Ini
Tip Simpan Sayur Dalam Aluminium Foil JANGAN BASUH, Tahan Lama Lebih Seminggu!
Info Lebih Menarik DI SINI
Tip Dedaun Sayuran Tahan Lama
Kali ini saya kongsikan nak simpan herba/jenis dedaun ni macam kucai, daun kesum, daun kari, daun bawang, daun sup dan sebagainya.
Sebenarnya saya ikut cara mak saya – simpan lengkuas (yang dah dibersihkan & dipotong) dalam freezer supaya tak kering & tahan lama. Saya mula simpan daun macam daun kucai, daun bawang, daun sup, daun kari, daun kesum, cili, halia, serai dan sebagainya.
Yang bagusnya simpan bahagian freezer ni, herba/dedaun tahan lebih lama & tak perlu nak tukar air bagai (bagi yang rendam dalam air). Fridge saya kecik jer tak muat semua nak disimpan dalam botol/letak air..
Dekat 4 tahun gak la saya amalkan simpan dedaun macam ni. Kalau nak simpan dalam freezer ni, ada beberapa perkara yang kena tahu..
1) Walau simpan apa pun kat bahagian freezer, bila keluarkan nanti & defrost, semuanya akan jadi lembik. Contohnya cili merah, lepas keluarkan memang akan lembik sebab segala cecair dalam tu dah dibekukan. Jadi, KELUARKAN SEBELUM NAK GUNA/masak saja. Biasanya saya simpan cili sikit kat bahagian chiller gak untuk tujuan hiasan.
2) Kena guna tisu jenis tahan bila basah (disposable cloth) atau boleh guna kain perca. Tujuannya nak serap wap-wap air yang terbentuk bila simpan lama dalam freezer. Kalau guna tisu dapur biasa mudah koyak & melekat-lekat nanti. Disposable cloth yang saya guna ni, memang mahal sikit, tapi boleh dibasuh semula & keringkan. Lepas tu boleh guna balik.
3) Gunakan bekas kedap udara atau plastik ziplock terutamanya untuk simpan serai & dedaun supaya tak makin kering. Fridge saya kecik, kena guna plastik ziplock untuk jimat ruang. Saya nak jimatkan plastik ziplock, jadinya saya gunakan plastik ziplock yang besar & asingkan dedaun ikut jenis dalam plastik pembungkus makanan biasa tu jer.. Tapi cili tak simpan dalam plastik ziplock pun takpe sebab tetap akan lembik jugak.
Tip: Sila basuh & tos dulu ye sebelum frozenkan. Lagi bagus kalau biarkan keringkan sikit supaya tak melekat-lekat nanti. Lepas keluarkan tak perlu basuh & boleh terus guna.
P/s: Untuk sayur-sayuran boleh guna plastik ziplock & tisu ni tapi simpan kat bahagian chiller jer. Asingkan ikut portion sekali masak. Untuk simpan carrot, potong bahagian atas (supaya tak tumbuh tunas) & potong kecil. Tukar tisu/kain bila dah basah ye.
1. Halia ni saya potong banyak saiz sebab ada masakan yang perlukan halia dihiris panjang contohnya ayam masak halia.
2. Boleh juga basuh bersih halia & keringkan. Kemudian terus potong kecik & frozen kan. Halia yang baru dikeluarkan dari freezer lagi mudah nak kikis kulitnya.
3. Untuk halia, lengkuas & kunyit hidup saya letak dalam 1 plastik
4. Kucai ni perlu dilipat seperti ini supaya mudah nak ambil 1-1..
5. 1 pokok daun pandan ni saya simpan dalam freezer. Lipat 1-1 supaya mudah nak ambil
6. Masuk dalam plastik pembungkus makanan untuk asingkan jenisnya
7. Saya nak jimatkan plastik ziplock, jadinya saya gunakan 1 jer saiz besar.
8. Serai ni saya beli dah lama & masih elok.
9. Cara ni juga boleh simpan sayuran, cumanya simpan bahagian chiller.
10. Ada 2 ketul balance carrot. Masih rangup/tak berkulat bila simpan cara ni. Tapi perlu tukar tisu bila dah basah
Mingguan Wanita : Lepas ni, kita masuk dalam freezer. Paling penting tak payah rendam air pun. Tetap tahan lama dan tak kering.
Sumber: Yatie Eimra
SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:
Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/
Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/
Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/
Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/
Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita