Kerjaya sebagai pemandu lori treler bukanlah satu kerja yang mudah dan ia biasanya ia dipelopori oleh golongan lelaki, memandangkan pekerjaan ini lasak dan agak ekstrim. Namun kini, memandu treler seberat puluhan tan juga menjadi pilihan golongan wanita berbanding memilih kerja dalam bidang lain.

Tarikan pendapatan lumayan yang boleh mendapat purata gaji mencecah RM5,000 sebulan, membuatkan wanita muda ini nekad meneruskan kerjaya dalam bidang yang penuh mencabar ini. Meskipun mendapat ‘tentangan’ keluarga pada mulanya dan kritikan daripada masyarakat.

Pandu Treler Scania Seberat 36 Tan

Nurul Amira Razali, 25, berasal dari Sungai Petani, Kedah, berkata, dia mula berminat dengan dunia lori itu sejak berusia 22 tahun apabila sepupunya mengajar ‘selok belok’ berkaitan lori.

“Tidak lama kemudian, saya mengambil keputusan mengambil lesen E bagi membolehkan saya memandu semua jenis lori,” katanya.

Dia yang memandu treler Scania seberat 36 tan memberitahu tugas mengendali jentera berat itu bukanlah perkara mudah tambahan lagi kerjayanya itu ditentang kedua ibu bapanya.

“Bukan semua orang boleh bawa lori atau treler. Malah ramai lelaki yang tidak mampu mengendali jentera berat ini.

 

IKLAN

“Apa yang utama adalah perlu ada keyakinan dan kepercayaan pada diri kalau tak macam mana nak bawa jentera seberat ini.

 

“Ibu bapa saya mulanya menentang keputusan saya menjadi pemandu lori. Hampir setahun mereka memujuk saya menukar kerjaya sebagai kerani atau kerja di pejabat. Bagi mereka, perempuan tidak sesuai membuat kerja lasak dan ekstrim,” katanya.

Gaji Lumayan RM5,000 Sebulan, Usia 25 Tahun Nekad Jadi PEMANDU TRELER 36 Tan!

IKLAN

Nekad Jadi Pemandu Lori

Dia turut menerima kritikan netizen di media sosial yang mempertikaikan pilihan kerjayanya itu.

“Bagaimanapun, saya nekad meneruskan kerjaya sebagai pemandu lori apatah lagi tarikan gaji lumayan diterima.

 

IKLAN

“Saya mampu memperolehi purata gaji sehingga RM5,000 sebulan. Tidak seperti pemandu lori lain, saya tidak mengejar ‘trip’ dan hanya melakukan sekadar terdaya,” katanya yang ditugaskan menghantar muatan gula dari Shah Alam, Selangor ke Batu Pahat, Johor.

Mesti Baca:Kerja Driver Lori Tak Glamor, Tapi Masyukk! Akak Ni Buktikan Wanita Pun Boleh Bawa lori Kontena!
Baca Lagi Di Sini:Jangan Fikir Wanita Lembut Tak Boleh Buat Kerja Lasak!
Artikel Menarik:3 Tahun Jadi Pramugari, Hilang Kerja Kini Jual Tong Gas

Mingguan Wanita: Memang hebat, usia masih muda namun cukup yakin dan mahir dalam mengendalikan jentera berat seperti lori treler ini. Terbaik!

Sumber: Hmetro

Komen Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.