Sebagai seorang mak, ayah, sebolehnya apa jua permintaan dan hajat anak akan ditunaikan. Sementelah kalau anak tidak sihat dan sakit. Sebab kita tak tahu adakah ini permintaan terakhirnya. Minta dijauhkan.

Hakikatnya, bila anak nakkan sesuatu, mak ayah akan berusaha lakukan apa saja demi zuriat dan darah daging sendiri. Sementelah kalau anak sakit, sebolehnya mahu gembirakan dan tunai permintaan sebaik mungkin.

Tular sebelum ini tentang satu video yang mana seorang kanak-kanak yang bercakap dengan ibunya, bimbang takut dimarahi kerana muntah di atas katil wad. Siapa saja melihat pasti akan rasa sebak.

Perkongsian daripada Natipah Abu di facebooknya tentang adik Fayyah yang jauh berada di Kuching. Setiap hari merengek dan menangis kerana ingin pulang ke kampung nenek dan datuknya di Semenanjung.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Sanggup Bangun 4 Pagi! Siapkan Bekal Permintaan Anak, Inilah Pengorbanan Mak-Mak Demi Orang Yang Disayangi

Mahu RM1, Rupanya Itulah Permintaan Terakhir Sebelum Lemas Di Tasik

Permintaan & Hajat Adik Fayyad

Kisah Muhammad Ummar Fayyadh, 6 tahun, baru-baru ini tular di tiktok dan media sosial bila dia yang sedang sakit, muntah di atas katil hospital menangis kerana bimbang dimarahi ibu.

Tangisan yang meruntun hati dalam keadaan sakit itu telah menyentuh hati sesiapa melihatnya. Sakit Fayyadh bermula ketika dia berusia 5 tahun, bila dia susah tidur malam.

Tubuhnya berpeluh-peluh walaupun dia tidur di dalam aircond. Waktu itu, mak ayahnya tidak mengesyaki apa-apa kerana dia masih aktif bermain.

Tidak lama selepas tu, dia tiba-tiba terbongkok bila berjalan dan menangis mengadu sakit. Tapi selang beberapa hari kemudian, keadaannya pulih seperti biasa.

Jadi mak ayahnya masih beranggapan, itu bukanlah perkara yang serius kerana dia kemudiannya sembuh dan boleh bermain dgn aktifnya.

Bermula di situ, ibunya Puan Siti Nur Ain binti Wahid (32 thn) mula perasan bila Fayyadh makan, dia akan menangis dan mengadu sakit tetapi dia tak pandai hendak cakap apa dan di mana sakitnya.

IKLAN

Pernah satu masa, dia balik dari tadika dalam keadaan lehernya bengkak dan kepala senget sebelah.

“Ingin Pulang Ke Kampung”, Permintaan & Hajat Fayyah Hidap CNS Embryinal Tumor Tahap 4Bersama adiknya. .

Ekoran itulah, mak ayahnya membawa ke hospital. Selepas menjalani pemeriksaan dan ujian, doktor mengesahkan Fayyadh mengidap CNS embryinak tumor – tahap 4 .

Bermula Dari Janin

CNS of Embryonal Tumor ialah sejenis kanser (malignan) yang bermula pada sel janin (embrionik) yang ada di dalam otak. Dalam erti kata lain, sel kanser ini telah ada semasa sel janin terbentuk. Ia kemudiannya aktif selepas bayi dilahirkan.

CNS of Embryonal Tumor dikategorikan sebagai sejenis kanser sangat agresif dan apabila seseorang pesakit relapsed, peratus untuk bebas kanser itu sangatlah tipis malah, sudah tiada sebarang rawatan yang dapat bantu membunuh sel kanser ini lagi dari segi perubatan.

Untuk Fayyadh, ketumbuhan mula dikesan di dalam saraf tunjang di pangkal otaknya. Pembedahan selama 14 jam berjaya mengeluarkan tumor yang sebesar 8.2cm.

Bermulalah rawatan radioterapi sebanyak 30 kali dan kemudiannya rawatan kimoterapi sebanyak 8 cyclenya yang sudah pun tamat pada bulan April lalu.
3 bulan selepas itu, Fayaddh dikejarkan ke hospital akibat mengalami sawan dan tidak sedarkan diri.

Ketika itu, doktor mengesahkan Fayyadh sudah relapsed kerana sel-sel kanser sudah merebak ke seluruh otak dan jugak saraf tunjang di tulang belakang dari atas hingga ke bawah.

IKLAN

Terjatuh Tiba-tiba

Terbaru, Fayyadh dimasukkan ke hospital akibat terjatuh secara tiba-tiba. Dan sekarang keadaan fizikal makin bertambah buruk yang mana, sudah tak dapat melihat, mendengar dan badan bahagian kiri dari kepala hingga kaki seakan-akan lumpuh.

“Ingin Pulang Ke Kampung”, Permintaan & Hajat Fayyah Hidap CNS Embryinal Tumor Tahap 4Keadaan terkini adik Fayyad

Hanya sebelah kanan boleh berfungsi dan bergerak. Hajatnya yang selalu dipintanya dalam rengek dan tangis cuma satu, iaitu ingin pulang ke kampung datuk dan neneknya.

Ibunya tampil untuk memohon bantuan kita demi membawa pulang Fayaddh dari Kuching ke kampung halaman mereka di Rembau Negeri Sembilan dengan pesawat komersial.

Ayahnya seorang jurujual penapis air. Pendapatan nya tidak menentu disebabkan apa yang berlaku sedikit sebanyak menjejaskan pekerjaannya. Ibu pula tidak bekerja dan hanya seorang surirumah sepenuh masa.

Semenjak Fayyadh sakit, kewangan mereka turut terjejas dalam usaha nak memenuhi keperluan perubatan serta kos ulang alik ke hospital bagi mendapatkan rawatan.

Sebelum ini, Puan Ain cuba bertanya tentang penerbangan ehsan TUDM tapi kata pihak hospital, Fayyadh tidak memerlukan bantuan oksigen dan harus ada doktor dan jururawat yang mengiringi.

IKLAN

Menggunakan pesawat komersial, kedua ibu bapa harus menandatangani borang akuan yang akan menanggung sendiri segala risiko sebaik Fayyadh dibawa keluar dari wad.

Setiap hari, Fayyadh merintih hendak pulang ke kampung. Kedua ibu bapanya sedar .. mungkin inilah hajat terakhir anak mereka dan sebagai ibu dan bapa, mereka ingin sekali menunaikan hajat itu.

Mudah-mudahan, bila tertunainya hajat itu, segala derita yang ditanggung Fayyadh sejak lebih setahun yang lalu ini akan berakhir dalam keadaan tenang dan indah sekali.

Mudah-mudahan dengan sedekah dan niat dapat membiayai perjalanan pulang Muhmmad Ummar Fayyadh Bin Muhammad Haniffah ke kampung bersama ibu bapa dan seorang adiknya yang berusia 4 tahun.

Sama-samalah kita bantu menunaikan hajat seorang anak kecil yang dari segi istilah perubatan, sedang meniti hari-hari terakhirnya.

“Ingin Pulang Ke Kampung”, Permintaan & Hajat Fayyah Hidap CNS Embryinal Tumor Tahap 4Video yang tular sebelum ini. 

Mingguan Wanita : Moga dipermudahkan urusan Adik Fayyad dan keluarganya.

@yoy.my Semoga adik cepat sembuh ya ❤️ Baca berita selanjutnya di yoy.my #fyp #beritatiktok #beritaterkini #beritatrending #beritaviral #viral #trending #tiktoknews #efwaipi #beritamalaysia ♬ Sholawat Sedih – Instrumental – Asraf Studio

Sumber: Natipah Abu & Siti Nur Ain 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita