Setiap bulan mesti mak-mak akan keluarkan belanja makanan untuk keluarga. Tak kiralah bahan basah mahupun makanan anak untuk sehari-hari. Kalau dikira berapa banyak wang yang diperuntukkan. Ini belum lagi perbelanjaan lain.

Tak dapat bayangkan bagaimana mak ayah yang ada anak ramai. Belanja makanan dah tentu, tidak termasuk lagi pakaian, persekolahan mereka. Mahu pening juga memikirkan.

Namun, itulah dikatakan rezeki anak. Macam mana sekali pun, mesti mencukupi untuk membeli makanan dan perbelanjaan anak dan keluarga. Ini juga yang berlaku pada pasangan muda yang mempunyai 9 orang anak dan bakal melahirkan anak ke10 nanti.

Pasangan ini berbelanja makanan anak lebih kurang RM7k sebulan dan tidak termasuk perbelanjaan lain.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: “Anak Ramai Cukup Ke, Tak Penat?” Tak Perlu Mengeluh, Setiap Mereka Ada Rezekinya

Tip Jimat Cermat Urus Duit, Buat ‘Money Tracker’ Rekod Belanja Bulanan, Elak Terlebih Bajet!

Berbelanja Makanan Untuk 9 Anak

Seorang ibu muda, Amanda Sellers, 29 tahun, sentiasa mengimpikan sebuah keluarga besar dan meyakinkan suaminya, Chris, 33 tahun, untuk mempunyai anak yang ramai apabila mereka mula bertemu pada Januari 2013.

Kemudian, mereka bertunang pada Mei 2013 dan cuba mendapatkan anak pertama selepas dua bulan bertunang. Walau bagaimaapun, Chris agak bimbang kerana dia sudah mempunyai dua anak daripada hubungan sebelumnya, Logan, 12 tahun, dan Ryan, 11 tahun.

Namun, selepas itu lahir pula Liam, 8 tahun, Mya dan Mia, 7 tahun, Brycen dan Asher, 5 tahun, Eli, 3 tahun dan Emma, 2 tahun.

Amanda mempunyai anak kembar Mya dan Mia pada Mei 2015, kemudian satu lagi kembar, Asher dan Brycen, pada Januari 2017. Kini pasangan ini dijangkakan akan mendapat anak ke 10 pada Januari 2023.

Boleh dikatakan keluarga ini yang mempunyai 9 anak telah membelanjakan lebih daripada £1,300 sebulan (RM7000 lebih) untuk memberi makan anak dari peringkat umur.

Mungkin perbelanjaan akan menjadi lebih tinggi daripada nilai ini kerana pasangan ini bakal mendapat anak ke 10.

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10
.Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10

IKLAN

Keluarga ini turut sekolahkan anak-anak mereka dan mempunyai van transit 15 tempat duduk untuk membawa semua orang ke sana.

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10

Ingin Keluarga Besar

Amanda, tinggal di rumah, dari Roanoke, Virginia, AS, berkata: “Saya sentiasa inginkan keluarga yang besar dan seramai mungkin anak.

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10

“Bagi saya, sebelum ini mempunyai 3 orang anak kecil jauh lebih sukar daripada mempunyai 10 orang anak di mata saya. Mereka bermain bersama dan sangat mesra. Saya cuba mengajar mereka untuk berdikari supaya dapat membantu membuat kerja-kerja dan menyusun sarapan serta makan tengah hari mereka sendiri.”

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10

Sementara itu, Chris pula seorang pekerja keluli mengatakan timbul kebimbangan bila mempunyai keluarga besar. Tapi semua ini tidak boleh mengubah dunia.

“Inilah cara kami untuk cuba membina ikatan yang sihat dengan anak-anak.

IKLAN

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10
.

Chris dan Amanda menyambut anak pertama mereka bersama, Liam, pada Februari 2014. Kemudian, mereka mengambil menyesuaikan diri dengan kehidupan sebagai keluarga lima orang dengan kehadiran Logan dan Ryan.

“Ini adalah pelarasan terbesar,” kata Amanda.

Kini pasangan itu telah mengalu-alukan sembilan anak bersama selama enam tahun. Tidak ada setahun saya tidak hamil dari 2013 hingga 2020,” kata Amanda.

“Saya rasa 2021 adalah satu-satunya tahun yang belum saya lalui.”

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10

Merancang Belanja Makanan Untuk Sebulan

Amanda merancang makanan selama sebulan dan membeli makanan dengan belanja RM5K (£1k) lebih dan tambahan RM2k (£350) lebih untuk menambah bekalan makanan segar setiap minggu.

IKLAN

Namun begitu, dia tidak specifikkan makanan apa untuk mereka makan tetapi pastkan ia mencukupi.

“Kami mempunyai peti sejuk besar dan peti sejuk beku di dapur dan untuk membantu kerja-kerja, kami mengajar anak-anak berdikari sebaik sahaja mereka dewasa.

“Kebanyakan daripada mereka tahu cara membasuhnya, atau membuat sandwic mentega kacang,” katanya.

“Saya menetapkan masa 10 minit hampir setiap hari untuk memastikan mereka semua kemas dan ia boleh menjadi huru-hara pada masa-masa.

Memandangkan anak-anak bersekolah di rumah, Amanda akan pastikan mereka buat kerja sekolah dan akan menyemaknya.

Ibu Muda 9 Anak Berbelanja Makanan RM7K Sebulan, Bakal Lahirkan Anak ke 10
.

Bagi mengurangkan kos, mereka akan berbelanja sekitar RM245 (£45) setiap anak untuk menyambut Krismas dan hari lahir dan sebaliknya meluangkan massa untuk meraikan satu sama lain.

Pasangan itu tidak sabar untuk menyambut kehadiran orang baru yang bakal lahir pada Januari 2023.

“Saya sangat gembira dengan keluarga besar kami. Mungkin ini bayi terakhir tapi kami tetap berfikiran terbuka untuk terima anak lagi, “ kata Amanda.

Mingguan Wanita : Jangan kata ini kilang buat anak. Tapi hakikatnya itulah kehebatan seorang ibu. Tak pernah serik dan percaya dengan rezeki yang diberikan.

Sumber: Mirror.co.uk

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI