Duduk kondo tapi mohon zakat, MAIWP nasihat ssnaf perlu ubah gaya hidup. Firman Allah swt dalam surah at Taubah ayat 60 bermaksud:

“Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanya untuk orang-orang fakir dan orang-orang miskin dan amil-amil dan muallaf yang dijinakkan hati-hati mereka dan hamba-hamba yang hendak memerdekakan dan orang-orang berhutang dan untuk (dibelanjakan pada jalan Allah dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan”.

Ada lapan golongan layak menerima asnaf iaitu fakir, miskin, amil, muallaf,riqab, qharimin dan terakhir fisabilillah.

Satu perkongsian dari Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan di fbnya tentang kecenderungan individu duduk di kondo dan memohon bantuan zakat telah menarik minat ramai.
Ini kerana secara automatik, kita berpendapat, mereka yang duduk di kondonimium memiliki pendapatan yang banyak selain gaya hidup yang hebat kerana mampu menyewa lebih dari RM2500 sebulan ke atas secara tetap. Dan pastinya tidak logik untuk menerima wang zakat.

Justeru itu, melalui skuad Jejak Asnaf MAIWP telah turun menjejaki sebuah keluarga yang dikatakan memerlukan bantuan zakat namun terkejut kerana keluarga ini menduduki kondominium mewah di ibu kota.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Niat Bayar Zakat RM1 Juta, Mawar Rashid Korban Rasa RINDU Pada Anak

Emas Dipakai Atau Tidak, Tetap Kena Bayar Zakat, Begini Cara Kira

IKLAN

Penting! Simpanan Harta Anak Cukup Nisab, Mak Ayah Kena Keluarkan Zakat

Berikut adalah perkongsian mereka.

Bertindak atas aduan awam yang diterima, MAIWP menerusi Skuad Jejak Asnaf telah turun menjejaki sebuah keluarga yang dikatakan memerlukan kepada bantuan zakat.

Setibanya di lokasi, kami didatangi perasaan terkejut apabila melihat nilai hartanah di tempat tersebut. Secara pratikalnya sesebuah keluarga yang sedang bergelut dengan masalah kewangan tidak akan mampu menghuni kediaman mewah sedemikian.

IKLAN

Kebanyakan daripada mereka memberikan alasan untuk tinggal di tempat berikut adalah disebabkan faktor keselesaan dan keselamatan keluarga selain lokasinya berdekatan dengan sekolah anak.

Hasil dapatan maklumat yang diperolehi, menyatakan mereka ini menghuni di kediaman tersebut dengan bayaran sewa secara bulanan. Bukannya rumah pusaka mahupun menerima ehsan tinggal percuma daripada orang lain.

Duduk Kondo Tapi Mohon Zakat, MAIWP Nasihat Asnaf Perlu Ubah Gaya Hidup
MAIWP nasihatkan pemohon zakat ubah cara dan gaya hidup

MAIWP menasihatkan kepada mereka di luar sana yang terkesan atau berada dalam kesempitan hidup perlu bersedia untuk menurunkan gaya dan cara hidup.

Kita seharusnya bijak menyesuaikan di antara keperluan dan juga kehendak seiring dengan kemampuan semasa. MAIWP sentiasa ada untuk membantu bagi meringankan beban dan kesusahan hidup yang mereka alami.

IKLAN

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI BENGKEL JAHITAN BERSAMA MW & EPAL

Duduk Kondo Tapi Mohon Zakat, MAIWP Nasihat Asnaf Perlu Ubah Gaya HidupKlik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI