Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Kadang-kadang, apa juga perbuatan isteri kena ingat suami yang menanggungnya. Tapi bagaimana pula dengan dosa suami. Adakah selama ini suami sudah jalankan tanggungjawab terbaik untuk isteri dan keluarga.

Jangan ingat isteri buat silap sikit, isteri berdosa? Dosa suami pula macam mana? Kalau nak dikatakan, seorang suami, tanggungjawabnya besar. Dialah yang perlu mendidik isteri ke jalan yang lebih baik, menjadi contoh ketua keluarga dan sebagainya.

Sedar tak sedar, apa juga perbuatan suami yang tidak elok, sebagai isteri tidak salah untuk menegur. Jangan fikir dia ‘suami’ perlu patut dan taat dan membiarkan saja apa yang suami lakukan tanpa kenal dosa dan pahala.

Inilah sikap tanpa sedar yang mungkin ada terlepas pandang tentang dosa suami hingga meresahkan hati isteri. Moga ia membuka hati pata suami di luar sana agar tidak mengambil mudah tentang perkara ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Diserang Penyakit Misteri, Suami Mohon Doa Nadya Diberi Kesembuhan “Dia Dah Kenal Diri Sebenar, Syukur Alhamdulillah”

Isteri Beri Nafkah Pada Mak Ayah Guna Duit Suami, Perlu Minta Izin, Redhanya

Info Lebih Menarik DI SINI

Dosa Suami Meresahkan Isteri

1. Tidak Berusaha Menghamornikan Antara Isteri & Ibu Bapa

Apabila berlaku konflik antara mertua & menantu, sesetengah suami mengambil sikap berlepas tangan & enggan menyatukan hubungan antara isterinya & ibu bapanya.
Apa yang perlu dilakukan adalah, suami perlulah berlaku adil & bijak menyatukan mereka.
Tidak boleh hanya memenangkan ibunya sahaja atau isterinya sahaja, kerana itu lebih mengeruhkan keadaan. Suami perlu berusaha sedaya-upaya untuk mewujudkan persefahaman antara mereka.

2. Merendah-Rendahkan Isteri

Hanya atas dasar menjadi “ketua keluarga”, sesetengah suami cenderung untuk merendah-rendahkan jasa atau sumbangan isterinya. Kadang-kala, mereka membuat keputusan mustahak tanpa memberitahu langsung kepada isteri, kerana berasa tidak ada keperluan.
Sesungguhnya perasaan ‘berasa diri lebih baik’ ini adalah perbuatan takabbur & tidak sepatutnya timbul dalam diri suami (atau mana² Muslim lain).
Layanlah isteri baik-baik & hargailah jasa mereka walau sekecil mana pun. Ingatlah, wanita itu adalah saudara kandung lelaki (Ṣaḥīḥ)

3. Mengongkong Isteri (Ghairah Ekstrem)

Suami seharusnya melindungi isteri daripada keburukan & ancaman orang luar, terutamanya daripada pandangan & pergaulan oleh lelaki-lelaki lain. Perbuatan ini dinamakan sebagai ghīrah (cemburu yang dibenarkan agama). Namun sesetengah suami telah bersikap ekstrem dalam ghīrah, iaitu dengan mengongkong isterinya.

Ada yang menghalang isteri daripada berbakti kepada ibu bapa mereka, ada yang menghalang isteri keluar menuntut ilmu agama (padahal suami sendiri tidak cukup ilmu) dan sebagainya.

Nabi ﷺ sendiri berpesan, sekiranya wanita meminta izin ke masjid, maka janganlah dilarang (Ṣaḥīḥ Muslim no. 442).

Kesimpulan di sini, selama mana ada keperluan mustahak untuk keluar rumah, dan isteri boleh menjaga aurat & pergaulannya, maka janganlah suami mengongkong mereka.

4. Suami Bersikap Dayyūth (Dayus)

Sebagaimana suami tidak seharusnya mengongkong isteri, begitu juga suami tak boleh membiarkan isterinya terlampau bebas. Malang sekali, ramai suami hari ini tak kisah jika isterinya bergaul bebas di luar rumah, berkhalwat dengan lelaki lain, bermaksiat dan sebagainya. Ada juga suami yang suka mempamerkan gambar-gambar isteri yang tabarruj atau terbuka auratnya di media sosial, dalam papan iklan. Mereka berbuat demikian atas sebab hendak menunjukkan “penghargaan” kepada isteri mereka, atau kononnya hendak menjaga “hak kebebasan” isteri.

Apakah kata Nabi ﷺ kepada golongan suami begini?

“Tiga golongan yang mana Allāh tidak akan melihat mereka pada hari Qiyāmah….(antaranya) golongan Dayyūth” (Ḥasan, Sunan Nasāī no. 2562)

Begitulah nasib lelaki Dayyūth, Allāh SWT pun enggan melihat mereka. Na’ūdzubillāh.

5. Kurang Bersikap Ihsan Kepada Isteri

Kebanyakan suami mampu berlaku adil kepada isteri mereka, namun tidak ramai yang boleh bersikap ihsan pada isteri mereka. Ihsan di sini bermaksud, memberi isteri lebih daripada keperluan yang sepatutnya.

IKLAN

Contohnya, tanggungjawab suami adalah dia perlu membeli mesin basuh untuk memudahkan isterinya basuh baju di rumah. (contoh). Kalau ihsan, suami akan turut menolong isteri dalam proses pembersihan pakaian tersebut, contohnya dgn menyidai baju, melipat baju etc.

Dalam ḥadīth, ‘Āishah menyebutkan bahawa apabila nabi berada di rumah, baginda sibuk membantu isterinya & apabila tiba waktu solat, baginda keluar untuk solat (Ṣaḥīḥ al-Bukhārī no. 6039)

Sedangkan baginda sibuk mana pun mampu menolong isteri di rumah, maka apatah lagi kita?

6. Kurang Sikap Kepimpinan

Ada sesetengah suami yang kurang sikap kepimpinan terhadap keluarganya. Apabila timbul isu atau masalah dalam keluarga, dia sering berharap kepada bantuan isterinya, atau bantuan dari luar seperti ibu bapanya, kawan-kawan, adik beradik dan sebagainya.
Tidak ada salah untuk mengambil nasihat orang lain, namun suami perlu tahu bahawa yang menjadi tunggak keluarga adalah diri mereka sendiri.

Kalau suami tidak ada keyakinan, tidak ada ketegasan, kecekalan & disiplin, maka bagaimana isteri mahu bergantung padanya?

7. Tidak Memberi Pendidikan Agama Kepada Isteri

Ada sesetengah suami yang berlepas diri daripada mendidik isterinya dengan didikan agama. Mereka berasa tiada keperluan isterinya mempunyai pengetahuan agama, cukuplah apa yang dipelajari dalam kursus perkahwinan. Ini adalah kesalahan yang fatal.

Hakikatnya, menuntut ilmu agama adalah proses yang berjalan sepanjang hayat & sebagai manusia, kita akan sentiasa memerlukan peringatan.

Kadang-kala rumah tangga kita dihujani masalah², menerusi pengajianlah kita mampu mendapat solusi tersebut.

Kalaulah suami kurang pengetahuan agama & tidak mampu mengajar isteri, sekurang-kurangnya suami haruslah mengizinkan isteri mereka untuk menghadiri kelas² pengajian.
Ilmu agama itu bukan sahaja untuk manfaat suami isteri, bahkan manfaat terbesar adalah kepada anak².

Seandainya suami atau isteri kurang didikan agama, bagaimana mahu mendidik anak² berpaksikan ajaran Islam?

Maka, nak tak nak, suami perlu berusaha memastikan keluarga mendapat pendidikan agama yang secukupnya, terlebih lagi pada diri suami sendiri.

8. Mengutamakan Orang Luar Berbanding Keluarga Sendiri

Ada juga suami yang cenderung untuk mengutamakan rakan² mereka, adik-beradik mereka, bos & pekerja mereka, sampai tahap mereka telah mengabaikan isteri mereka.

IKLAN

Suami jenis ini, mereka gemar lepak bersama-sama rakan mereka, bermain online game, membelanjakan wang untuk kawan sampai tahap mereka kurang melayani isteri mereka.
Padahal kalau ada insan paling utama untuk suami melayan adalah, itulah isteri mereka (tanpa mengabaikan ibu bapa).

Seharusnya, suami perlu menyalurlan perhatian mereka, secara fizikal & emosi, kepada isteri mereka terlebih dahulu.

Isteri adalah amanah daripada Allāh SWT. Keluarga isteri juga telah melepaskan tanggungjawab berat itu kepada suami.
Maka, pikullah amanah itu sebaik mungkin.

9. Kurang Berterima Kasih Kepada Isteri

Sebagaimana suami ingin rasa dihargai, begitulah juga isteri, pun ingin rasa hargai oleh suami mereka.

Sekali-sekala, berilah mereka hadiah sebagai tanda terima kasih, atau tolonglah mereka buat kerja rumah demi meringankan beban mereka.

Paling tidak pun, ucaplah terima kasih kepada isteri.
Kadang-kala isteri bukanlah menghendaki hadiah material semata-mata, mereka memerlukan rasa ‘assurance’ bahawa suami mereka benar-benar menghargai & menyayangi mereka.

Rasa ‘assurance’ itu penting pada mereka.

Pesan nabi ﷺ :
لاَ يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لاَ يَشْكُرُ النَّاسَ

“Tidaklah dikira bersyukur kepada Allāh seseorang yang tidak berterima kasih dengan manusia”
(Ṣaḥīḥ, Sunan Abū Daud no. 4811).

Dari semasa ke semasa, luahkanlah rasa terima kasih kepada isteri kita.

10. Tidak Setia Kepada Isteri

Dengan wujudnya media sosial, pasangan suami atau isteri lebih terdedah kepada fitnah khalwat.

Namun, fitnah ini lebih berat kepada suami, spt sabda nabi “Aku tidak meninggalkan fitnah lebih membahayakan kepada lelaki daripada wanita” (Ṣaḥīḥain)

Suami-suami ini tidak tahu, bahawa cantik yang mereka lihat menerusi alam maya tersebut bukanlah semestinya kecantikan semula jadi.

IKLAN

Mungkin sekali jika isteri mereka berhias, malah menjadi lebih cantik daripada wanita yang dia kejarkan itu.

Tetapi begitulah, apabila terlampau mudah terpengaruh dengan kecantikan yang diperlihatkan menerusi alam maya, sesetengah suami terlupa bahawa mereka sudah beristeri.

Seharusnya suami perlu berpegang teguh pada ikatan perkahwinan, dan elakkan daripada hasutan² ini.

11. Mengabaikan tanggungjawab kepada ibu bapa. Isteri memang menjadi prioriti suami & suami perlu melayani isteri dengan sebaik mungkin. Namun malang sekali, kadang-kala suami terlampau melayani isteri sehingga terlupa akan kedua orang tua mereka.

Mingguan Wanita : Suami isteri sama-sama berusaha cari bahagia dunia akhirat.

Kredit: https://twitter.com/the_x_guy/status/1289103101798920192…

Sumber: Ameerah Puchong

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/

atau scan QR Code pada poster

DOSA Suami, Inilah Tanggungjawab Dan Sikap Suami Terlepas Pandang, Jangan Ambil Mudah!

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI