episiotomy

Bagi wanita yang melalui pengalaman bersalin, keadaan yang paling cemas dan mendebarkan adalah melalui proses meneran serta jahitan luka episiotomy selepas bersalin pada bahagian ‘miss v’. Jika silap teknik meneran, luka akan menjadi teruk, dan jika tidak dijaga rapi jahitan luka ini boleh terbuka kembali.

Melalui perkongsian ilmu oleh Dr Nur Ain, beliau kongsikan tip bagi mengelakkan luka bersalin jadi teruk dan cara terbaik agar luka Episiotomy dapat dijaga elok supaya tidak terbuka kembali sebagai panduan buat wanita.

Berikut antara perkongsian oleh beliau;

“Lepas bersalin tu, tolong jalan kepit kepit skit ye..

Hari ni keje, dapat sorang patient kate luka episiotomy lepas bersalin dia terbuka.

actually bila tengok , nampak ade superficial gapping pada jahitan tu, bukanlah luka tu habis terbuka..

superficial gapping ni sangat common complaint saya dapat dikalangan ibu-ibu selepas bersalin…”

Basically Macam Mana Nak Mengelakkan Luka Tu Jadi Teruk

1. Jangan angkat punggung masa teran nak bersalin.. bila u all buat macam tu, memang high risk la luka tu nak jadi jauh ke dalam.

My personal experience, patient tu memang asyik-asyik terangkat je punggung dia tiap kali die meneran. kita tolak bawah dia naik balik..camtula saaaaaaaammpai dia berjaya bersalin.

Hasilnya, terrible deep wound , nasib baik tak extend sampai ke pangkal cervix tu, kalau tak , tak pasal-pasal je masuk OT , end up dekat 2 jam saya kene repair luka dia…berpeluh-peluh jugak la, tak masuk lagi sakit belakang lama sangat tertunduk-tunduk..phew!

IKLAN

Macam Mana Nak Jaga Luka Episiotomy

1. Masa lepas bersalin tu, jalan tu kepit-kepit sikit.Itula gunanya pakai bengkungkan jalan pun confirm akan terkepit-kepit.

Sesetengah orang, kawasan muscle and soft tissue vagina dia agak rapuh tau, most of the time, doktor dah cuba sedaya upaya dah nak repair dan jahit luka tu supaya edge die oppose cantik-cantik..tapi kalau u all memang aktif berjalan ke sana kemari few days bersalin tu, memang luka tu boleh gapping.

2. Tak perlu nak basuh dengan dettol ke ape ke, mandi je macam biasa, basuh je dengan air bersih. Benang yang digunakan tu jenis absorbable, usually by 2 weeks die akan fully absorb. Kalau guna dettol ke ape ke, takut alcohol tu akan menghakis benang tu, nanti benang tu tak kuat dan boleh terputus.

3. Siapa nak buat sitz bath pun ok, no harm doing that..its good for personal hygiene

IKLAN

4. Tolong guna cermin dan cermin-cerminkan bahagian vagina tu supaya u all tahu luka tu healing dengan bagus atau tidak.Tak perlu nak ngeri-ngeri tengok benda tu, sebab nanti saya takut nanti u all akan lagi ngeri kalo benda tu dah bernanah and end up kene bukak balik semua benang tu semula.. tu lagi horror ok!

5. Kalau boleh elakkan sembelit, sebab nanti teran-teran sangat masa berak tu, takut luka tu start gapping.

Kalau Luka tu Terbuka Macam Mana

1.Jumpa doktor

2.Selalunya kalau luka tu gapping pada bahagian superficial je, tak melibatkan deep tissue and muscle, daily dressing je mencukupi.

IKLAN

3.Tapi memang kalau dah terbukak kaw kaw tu, maka haruslah dijahit semula.

Soalan : Kalau luka yang superifical gapping tu, kalo tak jahit apa jadi?

Dia still akan heal, tapi die akan heal dalam keadaan gapping sedikit die atas, no problem with ur future sexual intercourse tapi cosmetically kurang cantik la kan. kalau taknak gapping langsung, then kene jahit balik la.

So, please jaga luka episiotomy tu ye lepas bersalin, jalan kepit-kepit sikit, jaga kebersihan, cermin-cerminkan diri anda, if everything ok, by 2 weeks the wound should heal by itself.

p/s: pada adik-adik HO yang ade dalam friendlist saya, learn how to suture episiotomy wound , oppose it adequately, not too loose , not too tight.

Goodluck! Moga selamat semuanya.

Semoga bermanfaat dan kongsikan juga buat wanita lain.

Sumber:Dr Nur Ain Mohd Ghazali