Membeli barangan keperluan harian memang nampak semudah ABC di mata isteri. Namun sebenarnya amat sukar bagi suami. Maklumlah sebelum ini hanya membantu isteri sahaja atau ada yang menyerahkan pada isteri sepenuhnya.

Tetapi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, suami pula yang perlu keluar membeli segalanya, dari basah basah, barang kering dan keperluan “utama” isteri. Sebenarnya jika info mencukupi dan barang yang dipesan ada dijual ianya tak mendatangkan masalah. Masalah besar dan akan timbul panik bila suami tersalah shopping.

Jadi demi membeli keperluan isteri tercinta, suami rela panik, termenung lama dan berpeluh agar apa yang dipesan isteri betul dan tak salah terutamanya membeli “tuala wanita”.

Ikuti perkongsian, Akhtar Syamir ini :

Bila Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan, hanya ketua keluarga sahaja boleh keluar.

Masalah datang apabila ketua keluarga sampai di bahagian ini. 15 minit saya dekat depan itu belek-belek dan baca label semua. Bermacam-macam yang bermain di fikiran saya.

Banyaknya brand? Brand mana yang bagus? Kenapa satu brand tapi ada dua tiga warna pack dia? Banyaknya jenis? Wing dan tak wing? Kepak apa? Slim dan normal? Maxi tu maximize ke? 22cm? 23cm? 32cm? 35cm? Macam mana kalau beli yang 22cm tapi dia nak yang 23cm? 1cm tu banyak ke beza rasa dia? Rasa apa? Saya mula panik.

Macam mana kalau beli yang 35cm tapi dia rasa panjang sangat? Kat cover ade tulis 28cm tapi kat rak ni kenapa takde 28cm? Kenapa yang overnight tu 35cm tapi sebelah dia overnight 29cm? Ade malam lain-lain keperluan ke? Dia nak yang overnight ke yang siang punye? Aritu ade beli yang paling besar tapi kenapa bulan lepas dia nak yang slim?

Yang mana lagi berbaloi? 14 keping ke 16 keping? Ke valuepack berpuluh-puluh keping? Berapa keping nak beli ni? Berbaloi ke beli banyak? Kalau salah beli macam mana? Kenapa yang ni lagi murah dari yang tu? Extra dry tu maksud dia kering sangat ke? Odorfree tu takde bau apa? Gel tu macam mana? Macam sanitizer ke ada yang gel ada yang liquid?

Kenapa terlalu detail dan terlalu banyak pilihan yang perlu dibuat? Kenapa tak macam pampers anak? Senang saja kalau nak beli. Yang XL memang XL. Yang M memang M. Tak ada pakai sentimeter. Tak ada kepak boleh terbang, tak ada siang malam pagi petang. Haaa..

Bila dipesan beli barang “itu”, memang lama dibuatnya.

Dulu Memang Malu

Dulu masa mula-mula kahwin memang malu masa beli ini. Tapi sekarang tak malu dah. Cuma kena berdiri termenung depan rak tu lama sikit. Tak peduli pun orang lalu ke tersengih-sengih ke. Janji saya dapat beli yang terbaik untuk isteri. Harap-harap la tak silap.

Sampai rumah dengan bangganya bagi kat isteri dengan penuh harapan dia suka apa yang saya pilih untuk dia. Ada bulan itu dia puji. Ada bulan tu dia tak ada respon. Ada bulan itu kena beli tambah sebab tak cukup.

IKLAN

Orang kata perempuan selalu overthink, terlebih fikir. Tapi dalam bab memilih benda ini sebenarnya lelaki ada bermacam-macam soalan dalam kepala dia.

Betul ke kalau salah beli boleh menyebabkan kemurungan? Ada juga yang kata yang penting “suami kena ikut arahan”. Bukannya tak nak ikut, cuma bila yang diberitahu itu tak ada atau packaging dia dah tukar, dari tenang terus jadi panik tau tak?

Demi mu isteri. Biar suami mu panik berpeluh termenung depan rak tu. Asalkan dapat membantu mu pada waktu itu.

Yang penting, #dudukrumah.

Cara Atasi Panic Buying

Cadangan untuk atasi panic buying jenis ni :

– Video Call.
– Awal-awal isteri bagi gambar hasil carian Google.
– Bagi suami bawak plastik yang bulan lepas kalau ada simpan lagi.

IKLAN

Apa korang punya cara supaya suami tak salah beli?

Share post ni sebagai tanda #soladiriti kepada para suami yang panik. Haha..

Ingat, kalau salah beli, jangan mengeluh. Pakai sanitizer, pakai mask, keluar dari rumah, pergi tukar dengan seberapa segera. Kerana semasa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, kalau isteri masam muka, alamatnya tak makan la. Jangan main-main tau..

Saya faham ramai isteri lalui situasi seperti di bawah :

“Abang, beli brand kotex, warna purple, 32 cm, tak ada wing, odorfree, tak nak yang gel tau, gatal nanti. Tak nak salin ke?”

“Abang ingat semua, jangan risau. Bulan lepas kan dah beli?”

IKLAN

Bila balik…

“Okey, abang dah beli brand Libresse sebab dia ada offer RM 2. Warna biru pack dia sebab cantik, abang tau sayang suka warna biru. 28cm cukup kot, nak panjang-panjang buat apa, yang ada wing bagus kan? Lebar sikit. Siap abang beli yang ade bau wangi dengan gel bagi sayang selesa. Pandai kan abang? Suami mithali kan?”

Apa perasaan korang bila jadi macam ni?

Jangan serius sangat ye. Ini hanya penulisan santai buat mengisi masa #dudukrumah kita.

Jemput follow saya 👉 Akhtar Syamir. Saya selalu menulis mengenai hubungan suami isteri, kekeluargaan dan isu semasa.

Jom join Supergroup Telegram BroOhsem Fans di mana kita boleh berinteraksi dengan lebih rapat lagi.

▶️ http://t.me/broohsemfans ◀️

BroOhsem

Sumber: Akhtar Syamir

MW: Semoga perkongsian ini dapat membantu dan memudahkan tugas berat suami sepanjang tempoh PKP ini. Sebelum keluar membeli barangan sebaiknya suami cuba fahami sebaik mungkin senarai yang dipesan. Jika ada kemusykilan boleh bertanya terus agar tidak tersalah beli dan menyenangkan kedua pihak.