Kerana Pesakit Tak Jujur, Frontliners Terdedah Covid-19, Terpisah Dari Keluarga

Para petugas Barisan Hadapan ( frontliners ) negara ini, bukan sekadar perlu berperang dengan virus Covid-19, lebih membimbangkan perlu berdepan pesakit yang tidak berkata jujur dengan sejarah penyakitnya.

Terutama mereka yang sebenarnya sudah terdedah dengan jangkitan Covid-19, ada ciri-ciri yang disenaraikan oleh KKM, tetapi tidak berkongsi maklumat dengan doktor yang membuat saringan. Kesannya, para petugas barisan hadapan yang kontak rapat dengan pesakit terpaksa dikuarantinkan.

Ketika khidmat mereka amat-amat diperlukan, tiba-tiba perjuangan mereka terhenti dek sikap individu yang tidak bertanggungjawab ini.

Ini yang dialami oleh Dr. Amirul rakan baik, Dr Mohd Izzar Anwari Datuk Seri Abdul Khani yang merupakan suami kepada pelakon Ummi Nazeera.

 

Kerana Pesakit Tak Jujur, Frontliners Terdedah Covid-19, Terpisah Dari Keluarga

IKLAN

Kongsinya,

Ini Dr. Amirul. Kawan baik saya sejak zaman kolej lagi. Seorang peminat sukan NBA. Malangnya dia juga seorang peminat Liverpool FC.

Lebih malang lagi, beberapa minggu lepas dia telah terdedah kepada seorang pesakit COVID-19 POSITIF selama 3 jam tanpa pakaian perlindungan (PPE). Kenapa dia tak pakai? Sebab pesakit tu tak beritahu semua orang dia baru pulang dari negara berisiko.

Bukan sahaja Dr. Amirul yang terdedah, malah doktor-doktor di Jabatan Kecemasan dan di wad juga terdedah tanpa perlindungan sebab pesakit tersebut tak jujur semasa ditanya oleh petugas kesihatan.

IKLAN

Maka doktor-doktor yang terdedah tu semuanya terpaksa dikuarantin. So, berkuranglah doktor-doktor yang boleh bekerja pula. Dan yang paling sedih, mereka terpaksa berpisah dari keluarga.

Bercakap Jujurlah Dengan Frontliners

Tapi , setelah buat test Covid-19, keputusan Dr. Amirul adalah NEGATIF. ALHAMDULILLAH! Sekarang Hero Malaya ni dah kembali bertugas.

TOLONGLAH BERCAKAP BENAR! . Kalau pernah travel, duduk dekat dengan orang Covid-19 positif, atau ada gejala-gejala tu BERITAHU jelah kat petugas kesihatan.

Bukan suruh menipu pun. Minta JUJUR je! Help us to help you!

Terima kasih kepada semua rakan-rakan seperjuangan dan frontliners. Let’s win this battle. Yang lain, JUST STAY AT HOME. Jom doakan keselamatan dan kesihatan kita semua. Aminn. #drizzarshares

IKLAN

 

Kerana Pesakit Tak Jujur, Frontliners Terdedah Covid-19, Terpisah Dari Keluarga

MW : Terus mendoakan agar petugas Barisan Hadapan ini kuat mental dan fizikal mereka. Amin.

Baca sini : ‘Pergilah kalau itu yang terbaik..’ adik Nourul sukarela jaga pesakit Covid-19

Sumber/Foto : Dr Izzar

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI