Dari Awal Mengandung Sampai Bersalin, Isteri Saharul Ridzwan Diuji Kehamilan Getir

Rupanya selama isteri mengandung, baik pelakon Saharul Ridzwan mahupun isterinya, Qaabila Deena Emit tak pernah tahu jantina anak kedua mereka. Malah, keduanya minta doktor jangan maklumkan akan jantina anak mereka.

Namun, keduanya tak pernah putus doa. Sepanjang Ramadhan lalu, doa mereka pada Ilahi agar dikurniakan zuriat perempuan bagi melengkapi kehidupan mereka tiga beranak. Sebelum ini, pasangan suami isteri ini dikurniakan anak sulung lelaki, Muhammad Luth Ali, 2 tahun.

Dalam pada mengandungkan anak kedua ini, Deena sendiri tak lalui kehamilan yang mudah. Kehamilannya kali ini diuji dengan alahan yang teruk di awal trimester sampai tak boleh nak buat apa. Malah, proses bersalin anak keduanya pun Deena terpaksa melalui detik cemas.

Yang akhirnya, membuatkan dia terpaksa mengambil epidural buat pertama kalinya. Bimbang, tali pusat terbelit dekat leher dan kaki, dan komplikasi lain, akhirnya doktor putuskan Deena bersalin secara pembedahan.

Isteri Saharul Ridzwan selamat melahirkan bayi perempuan seberat 3.3 kilogram pada 13 Jun 2020 bersamaan 21 Syawal tepat 4.21 petang.

Dari Awal Hamil Sampai Bersalin, Tak Tahu Jantina Bayi

Ini kisah kehamilan Deena yang dikongsi diinstagramnya,

Dari Awal Mengandung Sampai Bersalin, Isteri Saharul Ridzwan Diuji Kehamilan Getir

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM. Subhanallah Alhamdulillah Laa ilaaha illallah Allahuakbar.

Antara doa yang paling saya & suami harap dimakbulkan sepanjang Ramadhan haritu adalah hadirnya zuriat perempuan sebagai pelengkap hidup. Paling diminta, dan bila dah dapat rasa dia macam… Ya Allah Maha Baiknya Kamu, kabulkan hajat hambaMu yang hina ni pada waktu yang sangat diminta.

Ramai tak tahu yang sebenarnya from the early stage of pregnancy sampai la dalam labour room, kami suami isteri langsung tak tahu apa gender baby kali ni.

IKLAN

Memang dari awal scan dah informed awal awal dekat doctor jangan mention apa jantina baby saja nak rasa surprise (walaupun dalam hati memang nak sangat baby girl). Pregnancy kali ni memang totally different dengan Ali dulu.

Deena 2,3x admitted dalam hospital, demam panas almost 40c, alahan teruk ya amat, tak boleh bau masak masak ni, muntah sampai lembik nangis-nangis tak larat, emosi tak stabil (kesian Ali awal awal dulu selalu mummy marah marah dia (i’m sorry baby) lepas tu suka makan manis-manis sampai dapat GDM. Nasib baik just control my diet, tak perlu insulin. So baby kali ni agak besar sikit compared to abangnya.

Tiba-tiba Kontraksi Jadi Perlahan..

10th June Deena ada final check up. Ambil CTG, doctor found out that contraction Deena agak strong & bukaan 1.5 cm. Terus admitted. 11th June next day, suddenly contraction slow down, but baby still healthy jantung okay. Bukaan pulak maintain je 1.5 cm.

Actually due asal is 16th June 2020. So doctor kata its okay la boleh balik dulu, datang balik a day before due nanti.

Esoknya pula ada bleeding sikit, tapi tak sakit. Tanya doctor, she said if tak sakit then tak apa, air ketuban pun tak pecah lagi.

Dari Awal Mengandung Sampai Bersalin, Isteri Saharul Ridzwan Diuji Kehamilan Getir

Banyakkan exercise, berjalan pusing taman. Kita pun pusing la taman 2 rounds, makan durian, minum air kelapa, makan nenas sikit.

Sekali on the next day morning 13th June, pecah air ketuban kat rumah pukul 9 pagi! Panic sangat eventhough penah lalui experience yang sama. Sampai hospital pukul 10 pagi, masuk labour room.

Bukaan masih 1.5 cm. Contraction rasa tapi on & off. But CTG shown that graph for baby tak cantik, baby tak respond dengan baik bila contraction datang.

Bukaan 5cm, Tapi Kepala Bayi Tak Turun Ke Pintu Rahim

By 12.50 noon terpaksa induced. Pukul 3 pm, contraction dah maximum. Bukaan dah 5cm. Tapi kepala baby tak nak turun ke pintu rahim. Doctor risau takut tali pusat terbelit dekat leher atau kaki baby.

Pukul 4pm terpaksa emergency czer, for the first time Deena ambil epidural. Kena inject dekat belakang badan time contraction tengah paling maximum, Allahuakbar sakitnya

4.21 pm lahirlah puteri mummy, weight 3.3kg, length 51cm. Dan takde terbelit apa pun, everything just fine. Alhamdulillah.

Dari Awal Mengandung Sampai Bersalin, Isteri Saharul Ridzwan Diuji Kehamilan Getir

Bila Tahu Byi Perempuan, Saharul Ridzwan Sujud Syukur

The moment nurse bagitahu “baby girl”. Allahuakbar! Berderai laju air mata. One of the greatest feelings ever. Macam mimpi. Dalam operation room @saharulridzwan tak boleh masuk. Tunggu dekat luar je.

Dalam hati Deena masa dah tahu gender baby, takde fikir apa dah. For sure baba dia insan paling happy sekali & tak sabar nak tengok reaction @saharulridzwan. Rupanya Baba dia terus sujud syukur.

Happynya rasa hilang semua sakit penat tadi. Tak apa la mummy sakit macam mana pun, asalkan anak mummy selamat & sihat. Moga jadi hambaNya yang soleh & solehah anak anak mummy. Aamiin ya Rabb

View this post on Instagram

Abang first time jumpa adik. 😆

A post shared by Saharul Ridzwan ™ (@saharulridzwan) on

Sebelumnya, Saharul mendirikan rumah tangga bersama Qaabila Deena Emir pada 16 September 2016.

Baca sini : Ali dapat adik, Alhamdulillah pelengkap sepasang. Isteri Saharul Ridzwan selamat bersalin

MW : Tahniah! buat Saharul dan Deena dikurniakan anak perempuan. Selamat melalui tempoh berpantang yang sihat dan selamat untuk Deena dan baby.

Sumber/Foto : Deena Emir, Saharul Ridzwan