
Isi Kandungan
ToggleMemang geram dan geli bila lalat berkerumun dan hinggap pada makanan yang dihidang. Apatah lagi jika lumrahnya lalat merupakan serangga yang kotor. Jika dah cuma macam-macam cara tapi tak berjaya boleh cuba petua halau lalat ni. Guna bahan semulajadi limau nipis dan cengkih je, betul-betul menjadi dan berkesan dengan petua ni.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Petua Halau Tikus Di Rumah, Guna BAHAN DAPUR Memang Berkesan, Tak Perlu Ubat!
Petua Nak Kurangkan Rasa Pedas Dalam Masakan, Kena Tambah Bahan Ini!
Info Lebih Menarik DI SINI
Cara Halau Lalat
Berikut perkongsian Puan Norakmal Razali sebagai panduan;
“Kampung kami macam diserang sang lalat. Rumah kami laaa, rumah orang lain tak tau la pulak diserang ke tak. Kebetulan ada buah limau nipis, ku belah-belah ku cucuk cengkih, letak atas meja”
“Eh eh tau pulak ko takut ya lalat. Betul-betul menjadilah petua ni. Ada yang pernah buat ke?”

Baca Lagi Di Sini: Petua Orang Arab Atasi Kelemumur, Rambut Gugur & Berminyak Guna Cengkih
MW: Jadi kalau ada masalah banyak lalat dekat rumah tu boleh cuba bahan semulajadi guna cengkih dan limau nipis je. Petua yang cukup mudah, jimat kos malah berkesan! Kena cuba.
Sumber: Norakmal Razali
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
PETUA Berkesan Tanggalkan Kerak Tebal Periuk Hangus Guna Soda & Cuka

Isi Kandungan
ToggleBiasaannya bila kita selalu masak, periuk belanga yang digunakan akan berkerak hitam dan payah nak dibersihkan walaupun dah sental dengan macam-macam cara. Lebih -lebih lagi jika periuk besar yang hangus, memang sayang nak buang. Ada petua mudah dan berkesan yang boleh tanggalkan kerak tebal pada periuk ni, dengan menggunakan cuka dan soda bikarbonat. Tak sampai 5 minit dah ‘settle’.
Boleh cuba petua yang dikongsikan Puan Faizah Samat
Saya just nak kongsi satu petua. Al kisahnya saya rebus ketupat dalam periuk besar ni.. dok ralit sembang tak sedar ketupat hangus dah. Dekat sekilo jugak ketupat tak dapat diselamatkan.
Bahagia atas ok la selamat. Nak cakapnya punya tebal kerak yang hangit bahagian bawah. Tak tahu dah nak buat macamana. Saya nak buang dah sebab dah cuba gosok-gosok pon tak hilang. Sekali bila tanya mak. Mak cakap jangan buang sayang periuk besar tu. Cuba guna soda katanya.
Saya pun masukkan air bagi mendidik pastu saya masukkan soda dan cuka. Didihkan sampai 5 min. Saya buang air panas tu terus tonyoh dengan berus periuk yang kasar. Alhamdulillah tak sampai 5 min settle.
Baca Lagi Di Sini :
Cara BETUL Jaga Periuk Stainless Steel, Boleh Tahan Sampai Ke Anak Cucu!
PETUA Tanggalkan Kerak Kuali Tebal Dengan ASAM KEPING Memang Menjadi Sungguh!
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi mak-mak yang ada masalah periuk belanga berkerak hitam, hangus dan berkerak tebal. Kalau payah nak bersihkan dan nak jadi berkilat tu boleh cuba petua dan cara berkesan yang dikongsikan ini.
Sumber : Faizah Samat
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sosej Telur Super Sedap, Cicah Sos Cili & Mayonis Memang Terangkat!

Isi Kandungan
ToggleJadi mak-mak ni, kadangkala takda idea nak siapakan bekal sarapan pagi atau hidangan minum petang untuk anak-anak.Tak susah sebenarnya nak buat menu yang sedap, cuma perlu olah dan jadi lebih kreatif sikit dengan bahan-bahan yang ada.
Mak-mak boleh cuba resipi sosej telur yang dikongsikan oleh Puan Rosliza Nawi ini sebagai rujukan.Cukup mudah dan ringkas untuk disediakan.
Berikut perkongsiannya;
“Saya dah buat sosej telur.Sungguh sedappppp sangat…? Terima kasih empunya resepi.Mintak halal ye..Resepi ada di setiap gambar”
Bahan-Bahan:
Sosej
*Daun bawang
*Lobak
Telur
Garam, lada sulah, lada hitam
*Potong halus / dadu
Plastik aiskrim ( tiada dalam gambar )
Cara Membuat:
1.Pukul telur dan letak sedikit bahan perasa. Saya letak garam, lada sulah dan lada hitam sikit.
2.Masukkan daun bawang dan lobak yang telah di hiris tadi kedalam bancuhan telur.Kacau sebati.
3.Masukkan kedalam bekas yang ada muncung.Saya letak dalam jug plastik tu je.Supaya senang nak isikan dalam plastik aiskrim.
4. Masukkan sosej kedalam plastik aiskrim dahulu, kemudian tuangkan bancuhan telur tadi.
5.Bila masukkan dalam plastik aiskrim, jadi begini.
6.Kukus sekejap, agak-agak telur dah keras boleh angkat. Guna api perlahan, kalau tak dia pecah dan akan terkeluar isinya.
7.Hasil setelah dikukus.Rupanya tak cantik, sebab teroverrr kukus, tapi rasanya super sedap. Tak tipu.
8.Lepas kukus, boleh grill pakai marjerin. Grill manja-manja je. Api sedang, kalau tak rentung.
9.Hidang dengan sos cili dan kewpie mayonis.Memang terangkat.

Selamat Mencuba!
Info Ekstra!
Untuk kukus, tak nak pakai plastik aiskrim pun boleh.Ikut pada pandangan dan kesukaan masing-masing ye.
MW: Sedapnya sosej telur ni. Mak-mak boleh cuba buat untuk anak-anak bawa bekal sarapan pagi ke sekolah atau untuk hidangan minum petang nanti. Mesti anak-anak suka.
Sumber: Rosliza Nawi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kaedah BETUL Goreng Bihun, Barulah Tak Hancur, Putus-Putus & Lembik

Isi Kandungan
ToggleTak ramai yang pandai goreng bihun yang sedang molek dan cantik. Bukan apa walaupun menu ni simple, nak goreng bihun pun ada caranya. Silap teknik dan kaedahnnya bihun yang digoreng akan jadi keras kejung ataupun lembik, putus-putus dan lembik.
Boleh cuba tip goreng bihun yang dikongsikan Puan Khairuzetti Zaini;
Kaedah memasak lain-lain. Tips ni saya share untuk situasi seperti ini.
Situasi Pertama :
Cik Aminah ni dah rendam bihun dengan air panas lebih setengah jam.(Biasa la kan.. mak-mak busy banyak kerja pastu dah lupo. Ini akan buat bihun hancur terus. Nak ditambahkan lagi sebab nya, awal-awal tu dia dah rendam bihun semalaman, ditambah juga lagi penyebabnya dia guna bihun yang tak berapa nak lasak kalau kena air panas. So ini lah antara penyebabnya bihun hancur. Kalau yang diputuskan untuk senang makan tu lain cerita. Ini yang kes bila goreng bihun dah bertukar lembek macam nasi. Tips ni khas untuk yang selalu goreng bihun tapi tak jadi-jadi, asyik benyek je.
Situasi Kedua:
Ini untuk yang dah expert menggoreng bihun. Rendam 2 -3 minit je dengan air panas dan tos cepat-cepat dan hasilnya cantek. Ini kaedah yang betul yang selalunya di kedai makan / restoren akan buat macam ni dan tak lupa juga yang expert goreng bihun bertahun-tahun.. berbelas tahun + yang dalam bidang kulinari + yang ambil order memasak setiap hari uols memang osem.. Syabas.
Ok dah faham kan apa yang saya cuba nak sampaikan. Boleh la baca tips ni dalam situasi yang tenang.Khas untuk beginner + yang nak belajar + yang selalu ada masalah bihun hancur.
Tips nak goreng bihun tak putus . Selerakkan macam ni bagi semua permukaan bihun kena kuali. Nanti tambah sikit-sikit air tapis keliling kuali.Bagi 2-3 minit, gaul balik slow-slow je. Bihun confirm masak sekata. Nak senang menggoreng guna sudip yang bentuknya macam garpu, dua-dua belah.
Saya suka goreng bihun kosong guna bahan tumisan asas sahaja. Kalau bihun putih macam ni, takde isi ayam atau udang. Nanti goreng isi ayam crunchy asing macam ni, nak lagi sedap buat sambal kicap pedas.
Tips PENTING :
- Jangan rendam bihun guna air panas TERLALU LAMA / LEBIH DARI 5 MINIT.
2. Jangan rebus atau masak bihun sebelum nak goreng konon-konon nak bagi lembut.. JANGAN !!!
3. Jangan letak air panas time goreng bihun.Semua di atas akan buat bihun putus-putus dan hancur. Yang no 3 ni jadi macam ni sebab dah rendam bihun-dah lama awal-awal tambah pulak air panas time nak menggoreng.
Sekian tips nak goreng bihun. Jangan lupa guna kuali besar..senang nak menggoreng.

Satu lagi..pilihan jenis bihun juga penting untuk dapatkan bihun yang best lepas goreng. mak-mak yang hebat-hebat goreng bihun.Boleh share jenama apa paling best dan paling cantek hasil masakan nye? Yang ni saya cuba guna brand Jasmine.
Baca Lagi Di Sini:
8 Kesalahan Goreng Bihun Yang Mak-mak Pernah Buat Dalam Tak Sedar, Sebab Tu Keras, Hancur Dan Tak Kenyal
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang tak pandai sangat nak goreng bihun tu, boleh ikut tip yang dikongsikan ini. Barulah bihunnya cantik, tak keras mahupun lembek. Sedang elok je.
Sumber: Khairuzetti Zaini Collections
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI