Childfree marriage, doktor kemuka bukti sains wanita lahirkan anak lebih bahagia di hari tua. Childfree marriage. Inilah isu yang sedang hangat diperbicarakan di media sosial kala ini. Ia berkaitan pasangan yang berkahwin namun memilih tidak mahukan anak dalam masa terdekat atau pun tidak mahu terus.

Kata mereka lebih selesa hendak  ke mana-mana berdua.

Childfree Marriage

Bercakap isu childfree marriage ini, Dr. Siti Nurhayati Adznan yang juga seorang pengamal perubatan di Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menzahirkan rasa sedih dengan pendirian mereka ini.

Jelasnya, ada pelbagai cabaran membesarkan anak pasca moden hari ini. Tak dinafikan perjuangan mereka yang diuji dengan masalah kesihatan namun bagi mereka yang tiada alasan mendesak, tidak sewenang-wenangnya mengambil pendirian “childfree marriage” ini.

Menurut AJK Biro Komunikasi Wanita ISMA ini, secara prinsip dalam Islam, perancangan keluarga tanpa sebab yang syarii adalah HARAM.

Merujuk laman sesawang mufti wilayah persekutuan, perancangan keluarga jenis Tahdid al-Nasal (تحديد النسل) bererti mengehadkan atau menamatkan terus kemampuan pasangan untuk mendapat anak. Ramai tokoh sarjana Islam dan badan berautoriti berfatwa bahawa haram melakukan perancangan keluarga jenis ini. Ini kerana Syarak sendiri meggalakkan agar kita mendapat anak.

Daripada Abu Sa`id bin Hilal, bawa Rasulullah SAW bersabda:

تَنَاكَحُوا، تَكْثُرُوا، فَإِنِّي أُبَاهِي بِكُمُ الْأُمَمَ يَوْمَ الْقِيَامَ

Maksudnya: Bernikahlah kalian, dan peramaikan bilangan kalian, kerana aku akan berbangga dengan kalian atas ramainya umatku nanti di Hari Kiamat. Riwayat Abdurrazzaq (10391) dalam Musannaf”.

Doktor Kemuka Bukti Sains Wanita Lahirkan Anak Lebih Bahagia Di Hari Tua

Tambah doktor perubatan ini lagi, terdapat banyak pembuktian dari sudut sains akan kebaikan mempunyai anak.

“Kebaikan malah merentas peringkat. Dari mula pada peringkat persenyawaan, sepanjang proses kehamilan, kelahiran, penyusuan anak, dan penjagaan semasa kecil sehingga dewasa.

Antara kebaikannya ialah perlindungan sepanjang hidup dari pelbagai jenis kanser wanita seperti kanser ovari, kanser payudara dan kanser rahim.

“Dari sudut  kanser payudara. Pelbagai kajian menunjukkan terdapat pengurangan risiko kanser payudara sebanyak 4.3% bagi setiap 12 bulan penyusuan, keatas wanita yang menyusukan anak berbanding wanita yang tidak menyusukan.

“Lebih lama proses penyusuan, dan lebih ramai anak yang disusukan, lebih rendah risiko. Proses mengandungkan dan melahirkan anak pula menurunkan lagi risiko sebanyak 7% bagi setiap anak.  Risiko yang rendah ini malah kekal dan tetap, sebelum dan selepas menopos, apabila wanita itu tidak lagi boleh menyusukan.

Tambahnya lagi, kebaikan melahirkan anak ialah mencegah kanser rahim dan ovari.

“Antara faktor risiko kanser ovari dan kanser rahim yang dikenalpasti adalah panjangnya tempoh organ seksual tersebut terdedah kepada tahap hormon estrogen yang tinggi tanpa lawan (unopposed raised levels of estrogen).

IKLAN

“Tahap estrogen dilawan hormon lain hanya berlaku sepanjang kehamilan hingga kelahiran, dan sepanjang penyusuan. Keadaan ini memberi kerehatan kepada ovari dan endometrium daripada rangsangan hormon estrogen.

Childfree Marriage, Doktor Kemuka Bukti Sains Wanita Lahirkan Anak Lebih Bahagia Di Hari Tua

2) Mengurangkan risiko penyakit Alzheimers (nyanyuk)

Antara punca yang dikenalpasti membawa kepada penyakit Alzheimer termasuk masalah keradangan yang kronik akibat sistem imunoregulasi yang tidak cekap. Kehamilan pula membawa kepada peningkatan sistem imunoregulasi. Ini menambahbaik keradangan dan sekaligus mengurangkan risiko penyakit Alzheimers. Perlindungan ini berterusan sehingga ke fasa umur tua.

3) Hari tua yang lebih gembira

Pelbagai kajian merangkumi pelbagai sudut kehidupan menunjukkan bahwa mereka yang memunyai anak, termasuk anak angkat, melaporkan kehidupan hari tua yang lebih gembira dan terisi. Malah akhir-akhir ini terdapat usaha pihak tertentu yang cuba untuk menidakkan kajian bertahun-tahun ini, dan menyatakan sebaliknya, namun ramai pakar yang menyatakan ia bersifat tidak konklusif.

4) Hidup lebih lama

Faktor di atas juga membawa kepada jangka hayat yang lebih lama di kalangan mereka yang mempunyai anak. Penjagaan orang tua oleh anak-anak juga menyumbang kepada jangka hayat dan kesihatan yang lebih baik.

5) Otak yang lebih besar

Kini malah terdapat bukti sains yang menunjukkan bahawa sifat-sifat keibuan bukan sekadar fitrah perasaan, malah ia juga disebabkan oleh proses perubahan terhadap struktur otak seorang wanita. Otak didapati menjadi lebih besar dan luas untuk beradaptasi dengan perubahan status tersebut.

IKLAN

Selain kajian sains perubatan, dalam sains sosial misalnya, juga terdapat banyak pembuktian kebaikan hidup berkeluarga dengan kehadiran anak-anak. Memiliki anak memperkayakan kehidupan, mendorong pertumbuhan, dan memberikan kepuasan tersendiri apabila meninggalkan warisan kasih sayang dan nilai. Manfaat mempunyai anak meluas melebihi unit keluarga, mempengaruhi individu, masyarakat, dan masyarakat secara umum.

Sebaliknya, hujah-hujah kebaikan perkahwinan-tanpa-anak pula bersifat andaian(hypothetical) dan jangka pendek belaka. Ukuran kebahagiaan pula berkisar kepuasan dalam kerjaya, kegembiraan hidup berpasangan, wang dan masa lapang yang lebih banyak hanyalah perkara yang kebanyakan masa dinikmati pada waktu muda sahaja. Seiring agenda material dan kebebasan hak individu semata-mata.

Tidak dinafikan, dewasa ini, pelbagai cabaran menanti ibubapa dalam membesarkan anak-anak. Antara cabaran terbesar termasuk cabaran ekonomi, ancaman jenayah, meningkatnya penyakit berisiko dan sebagainya.

Tidak dinafikan juga, dapatan kajian diatas banyak perkaitan dengan kebahagiaan sebuah unit keluarga itu sendiri. Jika bahagia sukar untuk diperolehi mana mungkin kebaikan dapat diperoleh. Walaubagaimanapun, dengan segala manfaat yang disebut diatas, kita tidak boleh berputus asa dengan jalan kebaikan.

Teknologi dan ilmu zaman moden boleh digunakan untuk memudahkan jalan. Kaunseling, perhubungan sosial dan sebagainya boleh mengubati trauma lama. Mengurangkan keterikatan material boleh menjimatkan wang dan masa. Masa dan wang yang diperolehi dilaburkan semula kepada keluarga.

Apa jua cabaran, kita perlu percaya rahmat tuhan adalah jauh lebih besar dari tulang empat kerat kita. Sengaja memilih jalan sebaliknya umpama memilih kerosakan dan kegelapan. Mungkin tidak nampak di mata kasar sekarang, tapi pastinya di masa akan datang. Lihat sahaja rekod negara-negara warga tua seperti Jepun dan China, dan parahnya tamadun Barat dengan kecelaruan konsep keluarga. Semuanya kerana mementingkan agenda sekelompok kecil dan ideologi jangka pendek.

Rasulullah bersabda:

تَزَوَّجُوا الْوَدُودَ الْوَلُودَ فَإِنِّي مُكَاثِرٌ بِكُمُ الْأُمَمَ

Kahwinilah kamu akan wanita yang penyayang, subur kerana aku merasa bangga dengan memiliki umat yang banyak.(Riwayat Abu Daud)

IKLAN

Semoga Allah sentiasa membimbing kita dengan tauhid.

23 Tahun Anak Tak Pernah Makan Langsung

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE
“Rasa dunia ini milik akak…inilah respon gembira usahawan pandan yang terpilih menerima Anugerah Ibu Inspirasi Mingguan Wanita X Nona di Malam Gala baru ini.
Kisahnya membesarkan 8 anak dengan air mata hingga hampir meracun mereka kerana tidak tahan dengan ujian tetapi akhirnya bangkit memerah keringat demi memberi pendidikan buat anak-anak.
Kisah usahawan pandan berjaya ini cukup memberikan inspirasi dan dirinya menitip pesanan buat ibu-ibu yang membesarkan anak sendirian.
“Pandanglah diri akak. Jadilah ia satu perkongsian kehidupan,” katanya yang tidak pernah menyangka menerima anugerah dari Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dalam hidupnya.
Malam gala Ibu Inspirasi dibawakan oleh @alkauthareduqids_hq, diserikan oleh @sabihahgoldhq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI