Main kutu, cara yang selalu mak-mak gunakan untuk simpan duit. Duit inilah yang digunakan untuk beli emas atau nak bercuti bersama keluarga, mahupun untuk simpanan.

Namun, kalau main kutu dengan orang yang salah, kita pula yang rugi. Belum lagi yang lambat bayar dan ada juga yang lari, lepas tangan bila dah dapat gilirannya.

Tak dinafikan, main kutu turut disenaraikan sebagai salah satu kesalahan di bawah Seksyen 3 Akta (LaranganP Kumulan Wang Kutu 1971. Sebabnya sering berlaku penipuan yang melibatkan ribuan ringgit.

Tak perlu nak pening kepala, cari orang nak main kutu. Kita boleh simpan sendiri dan selamat dengan menggunakan goal saving plan di maybank2U seperti yang dikongsikan ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara TUKAR Kad Debit Baru Maybank Di Kiosk, Cepat Boleh Terus Dapat!

Ruginya Kalau Mak Ayah Tak Tahu Cara Paling Mudah Menabung Di Maybank2u Ni

Info Lebih Menarik DI SINI

Main Kutu Guna Goal Saving Plan

Mungkin ramai yang tidak tahu atau tak ambil tahu tentnag Goal Saving Plan dalam maybank2U. Sebenarnya, iniah cara main kutu paling selamat dan tak melibatkan orang lain. Hanya kita seorang.

Kita set sendiri kutu atau simpan duit untuk apa. Beli emas. Bercuti atau untuk renew roadtax. Ikut apa tujuan kita. Cara nak set kutu moden di Maybank2U ini:

Macam main kutu cara lama kita akan serah duit ikut jumlah yang ditetapkan dalam satu tempoh masa yang kita sendiri tetapkan. Cukup tempoh baru akan diserah tapi semua ini dilakukan dengan autodebit. Jadi tak perlu pakai ibu kutu.

IKLAN

Caranya

Apa kata kita main kutu dengan diri sendiri je kat akaun Maybank kita saja. Ramai yang suka main kutu kan. Tapi risau takut kena tipu. Lepas tu, time emergency nak guna duit tak boleh atau susah nak tukar giliran.

Mula-mula kenalah login akaun Maybank2u kita. Buka website www.maybank2u.com.my ye, bukan apps tau.

Dah login nanti akan jumpa ‘create goal’ (anak panah merah tu). Klik dan nanti keluar macam next gambar.

Okay dah klik create goal, akan keluar kotak macam ni. Isilah tempat kosong. Boleh set nak simpan total berapa. Setiap bulan nak deduct berapa RM. Tarikh untuk deduction berapa haribulan. Nak capai goal tu selama berapa bulan. Okay dah isi klik ‘start’.

IKLAN

Kemudian akan keluar macam ni kat skrin kita. Kena Request TAC untuk proceed kita punya Goals tu. Selesaikan hal TAC tu ye. Next.

Yeay! Selesai dah kita punya goal saving. Bank akan auto tolak duit kita untuk masukkan dalam ‘goal saving’ ni. Janji kena ada duit untuk dia tolak nanti. Dan yang bestnya, kita boleh create seberapa banyak goal saving yang kita nak. Just tekan [Create Goal +] sebelah atas kanan tu.

Nota: Jangan sesekali beri TAC kepada mana-mana pihak jika diminta. Tak kisahlah untuk tujuan apa sekalipun atau mereka dakwa wakil bank sekalipun. TAC nombor kita hanya untuk kegunaan kita sahaja. JAGA NOMBOR TAC KITA!

Okay ni pulak kalau tetiba ada emergency case nak kena guna duit, terpaksa korek tabung jugak. No hal, benda boleh setel.

 Ada 3 titik dalam bulatan goals kita tu, klik situ.
 Dah tekan akan keluar kotak hitam tertera remove goal. Klik situ.
Next akan keluarlah macam ni.

IKLAN

Tekan remove goal, nanti kena masuk nombor TAC untuk proceed step ni. Dan selepas kita remove goal, nilai duit yang dah saving akan masuk ke dalam akaun kita semula. Beres.


.

Okay. Dah tak payah main kutu dah.

Tapi bila kita dah buat goal saving ni, kalau boleh cuba untuk istiqamah. Barulah goal kita akan tercapai dengan jayanya.
Semoga bermanfaat,

Mingguan Wanita : Main kutu hanya kalangan kawan-kawan yang rapat dan kenal, rasanya tiada masalah pun. Tapi kalau nak lagi selamat, boleh terus guna saving plan kat maybank2U ni. Kalau ada kecemasan nak guna pun boleh keluarkan terus.

Sumber: Wafa Ahmad & Akak Pesan

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita