Rupanya ada cara mudah untuk kita membersihkan tilam secara ‘deep clean’. Malah boleh dijadikan rutin setiap 4 bulan sekali. Bukan apa, selain kerap tukar cadar dan sarung bantal, tilam yang bersih bebas kuman, bakteria, habuk dan hama mampu membuatkan tidur lebih lena, selesa dan jarang mengalami penyakit seperti selesema mahupun batuk.

Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Syuhaidah Asmaa Khalid ini sebagai panduan;

Step by step on how to deep clean your mattress.

Tilam ni tempat biak banyak kuman kan, macam kita tengok iklan febreez tu..kita habiskan masa secara puratanya 5-8 jam sehari atas tilam, so deep clean sangat perlu ok.

Nak angkat tilam jemur memang tak larat la kan nak-nak kalau tilam 12 inci tu. Jadi boleh guna cara ni untuk buat deep clean mattress. Boleh cuba buat dalam 4 bulan sekali or time ade family members yang demam ke sakit.

Bahan-Bahan Diperlukan:

Baking Soda
Cuka
Vacuum
Cecair Dettol

CARA MUDAH ‘Deep Clean’ Tilam, Jadikan Rutin Bersihkan 4 Bulan Sekali!

CARA MUDAH ‘Deep Clean’ Tilam, Jadikan Rutin Bersihkan 4 Bulan Sekali!

Cara Membuat :

1. Vacuum tilam guna kepala vakum yang kecik muncung tirus tu (tak guna untuk vacuum lantai).

CARA MUDAH ‘Deep Clean’ Tilam, Jadikan Rutin Bersihkan 4 Bulan Sekali!

2. Hilangkan stain (kesan kotoran) pada tilam : terpulang la pakai cara apa pun. Saya lebih suka letak baking soda, sembur dengan cuka biarkan seketika, gosok dengan kain (boleh skip step ni kalau tilam tak kotor).

IKLAN

3. Tabur baking soda biarkan dalam 4-6 jam untuk serap kelembapan dan bau.

4. Vacuum lebihan soda bikarbonat tu.

5. Kemudian sembur dettol + air.

IKLAN

6. Anginkan tilam dengan bukak tingkap semua.

Da siap, senang kan! Selamat Mencuba.

Semoga Bermanfaat.

IKLAN

Mesti Baca:‘Dibayar Untuk Tidur’ Syarikat Tilam Tawar Kerja ‘Eksekutif Tidur’

Baca Lagi Di Sini:Tutorial Mudah Cara Jahit Sendiri Tilam Lembik Bayi Ukuran 40 Inci

Artikel Menarik:Bahayanya Bila Terlebih Cas Telefon Pintar & Letak Atas Tilam Ketika Tidur

Mingguan Wanita: Jadi sesekali memang kita perlu bersihkan tilam secara mendalam untuk hilangkan kuman mahupun bakteria yang ada, yang boleh menjadi punca pelbagai penyakit. Tidur pun jadi lebih selesa bila tilam bersih dan bebas hama.

Sumber:Syuhaidah Asmaa Khalid

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita