Bunga plastik, kalau kena cara jaganya ia boleh jadi macam bunga segar. Boleh tertipulah kalau tidak perhatikan betul-betul.

Tapi, kalau tak dijaga dengan betul, bunga plastik ni nampak macam murahan sangat walaupun mak-mak beli dengan harga yang mahal. Cepat sangat habuk melekat dan langsung tak dijaga dengan baik.

Setakat nak bersihkan dengan bulu ayam memang tak memadai. Ikuti perkongsian daripada Hani Mynis cara nak bersihkan bunga plastik.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Bersihkan Minyak Masak Dah Diguna Kembali Jernih, Guna Satu Bahan Saja!

Cara Mudah Cuci Kain ‘Buruk’ Berbau & Berlendir, Barulah Bersih, Wangi

Info Lebih Menarik DI SINI

Bunga Plastik Macam Baru

Setiap kali nak raya mesti nak kena bersihkan bunga plastik. Senang saja, guna deep cleaning iaitu kena guna wet cleaning (basuh dengan air).

Kalau setakat dry cleaning itu bukan deep cleaning ya. Dry cleaning pokok-pokok @ bunga ini buat seminggu sekali untuk buang habuk yang melekat.

Kekerapan deep cleaning : 6 bulan atau setahun sekali.

Langkah-langkah deep cleaning bunga artificial/plastik:

1. Kumpulkan semua pokok/bunga palsu yang ada dalam rumah. Semua termasuk yang ada di ruang tamu, dapur, bilik tidur, luar rumah, atau di mana-mana. Asingkan mengikut kategori material seperti plastik, poliester, sutera, baldu, latex dll. Asingkan juga ikut jenis seperti jambangan bunga, dedaun atau berpasu.

2. Bagi jambangan bunga yang digubah, sebelum leraikan satu-satu daun dan bunga dari gubahan, ambil gambar terlebih dahulu sebagai rujukan untuk menggubah semula jambangan tadi selepas dibasuh. Ambil gambar 360 darjah jika perlu.

.

3. Ikat jambakan bunga mengikut pasu kerana kita akan basuh mengikut kumpulan sebagai satu set. Dengan cara ini taka da lah kes pasu tercuri satu tangkai bunga dari pasu lain

.

4. Boleh ikat guna getah untuk ikatan sementara atau cable tie untuk kekal.

IKLAN

 

.

5. Untuk jambakan bunga guna cable tie sebab nanti mudah dan tak perlu gubah, terus masuk je dalam pasu masing-masing. Menjimatkan masa juga.

6. Jenis pokok/bunga berpasu

 

7. Jenis dedaunan.

8. Boleh mulakan dengan

Sediakan besen berisi air paip bersuhu bilik (buat di sinki dapur atau bilik air berdekatan dengan air mengalir)

Masukkan 1 sudu pencuci pinggan mangkuk cecair dan 1 sudu pelembut /pewangi fabrik. Pilihan lain menggantikan pelembut /pewangi fabrik ialah essential oil (masukkan 4 titis)

IKLAN

Kacau campuran tadi sehingga berbuih.

9. Masukkan bunga mengikut jambak atau set gubahan. Jangan campur dan jangan rendam (sebab ada bunga atau daun yang gam nya kita tak tahu cepat kembang atau tak). Masukkan dalam campuran tadi. Kacau sikit secara perlahan.

Urut setiap kelopak atau dedaun jika perlu dalam campuran pencuci tu dengan jari. Tak perlu diberus. Kecuali kesan kotoran degil yang perlu diberus, guna berus lembut sepertu berus gigi terpakai.

Untuk setiap jambakan /set ambil masa 1-2 minit je. Jangan lama. Kalau buat regular maintainance (dry cleaning), proses ni memang tak lama sebab tak lah kotor sangat. Bila nak cuci pun tak ambil masa lama dan insya Allah bunga tahan cantik lebih lama. Nampak macam baru je.



.

10. Lepas basuh terus bilas. Maksudnya selesaikan by jambak/set. Jangan basuh semua dulu baru bilas semua. Buat ikut langkah untuk setiap jambak/set.

Basuh – bilas – tos/jemur – ulang dengan yang lain

11. Semasa membilas pun tak perlu lama. Kalau boleh tak nak bau pewangi fabrik tu hilang. Tujuan bilas nak luruhkan habuk-habuk dari jambakan bunga kita je. Bilas dengan tangkai ke atas (kita pegang tangkai tu). Pastikan setiap kelopak dan daun kena air mengalir.

Untuk setiap jambakan ambil masa 1 minit begitu.

IKLAN

12. Bagi bunga berpasu, boleh kena air tapi jangan di rendam dalam air pasu nya. Takut gam kat pasu kembang. Kena air lalu sikit-sikit semasa bilas. Tapi cepat-cepat tos.

 

13. Langkah terakhir, jemur sehingga kering. Pastikan betul-betul kering. Kalau lembap ia boleh rosakkan bunga (bertahi lalat, berkulat dan bila lembap lagi mudah attract habuk pada pokok/bunga balik).


.

14. Bagi dry cleaning pokok untuk setiap minggu:
Elak guna hair dryer sebab nanti habuk berterbangan ke tempat lain). Gunalah lint roller (boleh guna washable lint roller untuk opsyen zero waste effort).

.

Untuk jenis dedaun pula macam daun monsera, lapkan dengan dust cleaner dan wipecloth, boleh guna wet tissue juga.


.

P/s: Sebelum tu, ni khas untuk pokok @ bunga dari latex atau plastik @ polyester sahaja. Dari baldu kena buat dry cleaning sahaja.

Semoga bermanfaat.

Mingguan Wanita : Ada bunga plastik yang harganya murah, tapi janganlah sebab murah buang dan beli baru. Masih boleh dibersihkan. Jangan membazir. Guna balik.

Sumber: Hani Mynis

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita