Kek pisang antara menu minum petang kegemaran ramai. Nak buat pun mudah. Jika nak buat kelainan boleh cuba buat sendiri kek pisang bercheese ini. Memang luarbiasa sedapnya, malah gebu dan lembut sangat hasil kejadiannnya.
Mak-mak boleh kek pisang bercheese seperti yang dikongsikan oleh Puan Iedaa Jahaya ini.
Lepas masak untuk lunch buat ni pulak untuk makan petang. Kek pisang bercheese..lahai nampak gaya tak sampai petang daa. Sedap,lembut sangat. Kenyang makan ni dulu.
1. Kacau bahan-bahan untuk adunan cheese guna whisk sehingga lembut dan sebati.Ketepikn dulu.Masuk dalam piping beg.
Ads
2. Lenyek halus pisang dahulu dan ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain masukkan gula castor, telur dan esen vanila.Mix guna whisk sehingga larut dan masukkan pisang lenyek tadi.Gaul sebati.
4.Kemudian masukkan pula tepung gandum, susu tepung, baking soda dan garam yang telah diayak.
5.Gaul sehingga betul-betul sebati semua bahan dan masukkan pula minyak jagung.
6.Sebati semuanya sehingga betul-betul tercampur rata.
7. Sementara itu, panaskan kukusan dan sapu acuan dengan sedikit minyak.
8.Paip adunan cheese, kukus selama 5 minit dahulu.
9.Kemudian, paipkan pula adunan pisang dan kukus selama 15-20 minit.
Ads
10.Dah siap angkat, sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan perlahan-lahan sebab terlampau lembut dan gebu sangat bahagian kek pisang.
Kuali Tak Lekat (Non Stick) merupakan antara peralatan memasak kesayangan mak-mak. Selain memudahkan kerja memasak didapur, kuali sebegini boleh tahan mahal harganya, nak-nak kalau jenis yang berjenama dan diimport daripada luar negara. Namun satu perkara yang mak-mak perlu tahu, walau macam mana sayang sekalipun dengan kuali non stick tersebut, awas iya elak daripada menggunakannya sekiranya lapisannya telah bercalar, kerana ia boleh membahayakan kesihatan.
Penggunaan Kuali Non Stick yang telah calar adalah tidak bagus
Saya adalah antara penggemar kuali tahan lekat atau kuali non stick yang memudahkan untuk kerja-kerja memasak di dapur. Andai nak goreng telur tak melekat, andai nak sauté bahan-bahan pun mudah.
Namun satu perkara yang perlu kita ambil berat sekiranya kita menggunakan kuali non stick ini, adalah untuk elakkan daripada ianya tercalar.
Ya CALAR yang merbahaya.
Calar pada permukaan kuali non stick ini akan menyebabkan lapisan yang digunakan untuk menjadikan permukaan kuali itu tidak melekat akan terdedah ke dalam masakan yang kita ingin masak.
Bermakna, ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kita makan, akan bercampur dengan masakan yang kita masak, tanpa kita sedar.
Adalah penting untuk kita gunakan peralatan yang sesuai seperti sudip kayu atau sudip yang tidak mencalarkan permukaan kuali ini.
Andai telah tercalar? apa perlu kita buat adalah untuk melupuskan sahaja kuali tersebut walaupun mungkin ianya kuali kesayangan kita.
Atau bolehlah buat hiasan di dinding-dinding bukannya untuk digunakan sebagai peralatan memasak.
Jika sebelum ni kita belum tahu, mungkin kita akan terus gunakan, selepas ini, silalah tukar kepada kuali baru.
Kesihatan kita lebih berharga. Rugi kiranya kita sediakan bahan-bahan berkualiti tinggi untuk memasak, tetapi kesudahannya menggunakan kuali yang berbahaya.
Sekadar berkongsi untuk manfaat bersama.
6 Tip Guna Kuali Non Stick
Untuk elakkan kuali non stick daripada calar balar mahupun rosak permukaannya dan tahan lebih lama, sebenarnya mak-mak boleh ikut 6 tip ini.
1. Jangan Biar Kuali Terbiar Panas
Sebaik meletakkan kuali diatas dapur, tuang minyak dengan segera dan jangan biarkan kuali panas sehingga berasap. Ini kerana jika kuali non stick dibiarkan panas begitu, ia akan menghasilkan toksik yang boleh membahayakan kesihatan.
Menurut Professor Robert L. Wolke, dari University of Pittsburgh kuali non-stick selamat digunakan selagi ia tidak dibiarkan terlalu panas.
2. Masak Guna Api Sederhana
Gunakan api perlahan atau api sederhana jika menggunakan kuali jenis ini. Elakkan menggunakan api besar dan masak dalam jangka masa yang lama. Pastikan suhu kuali anggaran dibawah 500C bagi mengelakkan lapisan non stick yang menyadur kuali rosak.
3.Jangan Keringkan Air Dalam Kuali
Jangan biarkan air dalam kuali tersejat ketika panaskan kuali. Sebaiknya selepas kuali dicuci, lap menggunakan kain lembut bagi mengeringkan air didalam kuali tersebut.
4. Elak Guna Peralatan Logam
Perlu tahu satu ‘kepantangan’ bagi kuali jenis non stick ini menggunakan senduk, sudip atau sudu sekalipun yang diperbuat daripada logam. Ini kerana bila bergesel, ia akan menghakis permukaan kuali dan mengakibatkan kuali bercalar. Sebaiknya gunalah alatan memasak yang diperbuat daripada kayu atau plastik tahan panas.
5. Cuci Guna Span Lembut
Salah satu kelebihan kuali non stick ialah ia cukup mudah dicuci tak perlu disental dengan kasar. Memadai menggosok perlahan permukaan kuali dengan span lembut, kotoran cukup mudah ditanggalkan. Jangan sesekali menggunakan berus dawai besi pulak iya!Rosak kuali nanti.
6. Elak Susun Secara Berlapis
Sewaktu mahu menyimpan kuali jenis ini, elakkan daripada menyusun kuali non stick ini secara bertindan-tindan atau berlapis-lapis. Sebaiknya gantung atau biarkan tanpa ada benda lain yang disusun diatasnya.Jika mahu susun berlapis juga, pastikan alas dahulu permukaan kuali dengan tuala lembut atau apa-apa sahaja lapi agar permukaan non sticknya tidak tercalar.
Jika sesekali nak ubah menu keluarga kepada resipi ‘western’ boleh cuba resipi chicken chop ini. Selalunya chicken chop perlu disalut tepung, serbuk roti dan sebagainya malah digoreng dalam minyak yang banyak. Sebenarnya kita boleh juga buat chicken chop yang rangup malah lebih sihat. Tak perlu salut tepung dan tak guna minyak langsung! Menarik kan.
Boleh cuba resipi chicken chop yang dikongsikan oleh oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini.Memang rangup dan sedap!
Selalu chicken chop yang salut tepung, kan? Hari ni kita tengok cara buat yang kulit dia rangup, tanpa perlu salut tepung. Malah tak perlu pakai minyak langsung. Bahan pun sikit sahaja.
Crispy Skin Chicken Chop with Mushroom Gravy by Kamarul Ariffin Nor Sadan
Bahan-bahan: (2 orang makan)
2 potong ayam (bahagian pinggul dan peha)
50-100ml krim masakan
5 biji cendawan
1 sudu besar lada hitam
1 ulas bawang putih
1 sudu mentega
Garam dan gula secukup rasa
Cara masakan boleh lihat pada kapsyen setiap gambar. Jom lihat #DapurKAN kali ni!
1.Ini bahagian paha dan pinggul ayam. Saya dah belah bahagian bawah (dalam) dan buang tulang dia. Kalau tak pandai buang, boleh suruh penjual ayam potong. Beritahu je “Bang, potong untuk chicken chop!”
2.Ni saya dah buang tulang di hujung paha tu sekali. Ayam ni kena lap dengam tisu supaya dia kurang basah. Lepas tu tabur garam dan lada hitam secukup rasa.
3.Panaskan kuali leper guna api sederhana selamat 1 minit. Paling sesuai kalau guna “cast iron skillet”, kalau tak ada, boleh guna kuali yang stainless steel, atau non-stick.
4.Kemudian masukkan ayam. Kulit di bahagian bawah. Api sederhana. Tak payah guna minyak. Nanti lemak ayam akan cair dan jadi minyak. Proses ini dinamakan “fat rendering”.
5.Lemak yang cair tu akan turun* ke bawah dan sekeliling ayam. Ia akan kelihatan mengering. Jangan panik. Jangan cuba angkat ayam*. Pada waktu ni, kulit ayam sedang melekat pada kuali.
6.Teruskan masak. Biar sahaja. Proses ini memakan masa 20 minit. Sepanjang ini, guna api perlahan atau sederhana. Jangan risau, ayam tak akan hangus. Jangan risau pasal ayam melekat.
7.Setelah cukup 20 minit, baru perikda sama ada kulit ayam dah lekang dari kuali atau belum. Kalau belum sambung lagi masak. Ayam akan lekang sendiri bila kulit dia dah cukup rangup.
8.Macam ni. Dia lekang sendiri. Kuis sikit dan angkat je. Mudah sahaja nak tanggalkan dari kuali. Masa ni kulit* ayam saya dah rangup. Jadi macam keropok, tapi tak hangus pun walaupun masak selama 20 minit.
9.Terbalikkan, dan masak bahagian bawahnya pula. Ini ambil masa 1-2 minit sahaja. Kalau dah tak merah dagingnya, kira dah masak. Angkat dan rehatkan dalam pinggan.
10.Kerak ayam dalam kuali ni, kita nak buat jadi kuah dia. Masukkan bawang* putih yang disagat dan mentega. Biar mentega cair dan tumis bawang putih dengannya sampai naik aroma.
11.Masukkan air 1-2 senduk, dan cuba kikis kerak ayam ni perlahan-lahan. Ia akan tanggal dengam mudah. Kerak inilah sumber rasa ayam yang padu! Tak payah guna serbuk perasa ayam dah.
12.Kemudian masukkan krim masakan. Gaul rata. Kalau tak ada krim masakan, boleh guna susu sejat atau susu segar. Tambah garam dan gula jika perlu. Ikut citarasa masing-masing.
13.Akhir* sekali masukkan cendawan yang telah dihiris. Gaul sebati. Boleh guna cendawan tin atau cendawan segar. Gunalah cendawan butang, cendawan portobello, atau shiitake segar.
14.OK dah boleh hidang! Saya selalu letak kuah dibawah sebab tak nak kulit ayam yang rangup tu jadi lembut sebelum dimakan. Kulit rangup tu mahal. Boleh hidang dengan kentang goreng jika suka.
15.Close up! Jemput makan! Jangan lupa follow FB Kamarul Ariffin Nor Sadan untuk ikuti resepi-resepi bergambar yang lain. Boleh juga cari 60 resepi sebelum ni guna hashtag #DapurKAN.
Mingguan Wanita: Menarik resipi chicken chop tanpa salut tepung dan tak guna minyak langsung ni. Kaedah memasak versi begini bukan sahaja lebih sedap malah lebih sihat. Boleh cuba buat sendiri nanti.
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Sedapnya resipi mudah telur rebus air asam ni. Satu lauk je pun dah cukup makan bertambah-tambah, tak cari lauk lain dah. Tapi nak rebus telur pun ada caranya dan masa yang tepat, barulah telurnya cantik dan bertambah sedap.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Norul Haisyu sebagai panduan;
Rebus telur 7 minit Buat air asam 10 minit Makan jangan tanye berapa minit sebab 2kali tambah.
Bahan-Bahan:
Telur Secukupnya
Cara Rebus Telur:
1. Basuh telur bersih-bersih masukkan dalam periuk. Periuk jangan besar sangat biar ngam-ngam dengan telur lagi baik.Kalau periuk besar air akan jadi banyak dan lambat mengelegak, sebab nanti air tu akan mengelegak atau mendidih dengan kuat.
2. Air sama paras dengan telur, letak atas dapur.
3. Buka api paling besar, ingat PALING BESAR.. kalau tak jadi. Set time 7 minit…Jangan lebih jangan tak cukup 7 minit nanti baru cantik cam nih.
Bahan-Bahan (Air Asam)
*Cili api
*bawang besar
*tomato
Hiris ke cincang ke ikut suka.
Asam jawa
Garam secukup rasa
Aji ckup rasa
Air suam
Bancuh sebati.
Cara Membuat:
1. Kupas telur bawah air paip sebab nak bagi telur tu elok licin tak koyak-koyak…toskan dan potong letak dalam mangkuk.
2. Masukkan cili tomato dan bawang. Tuang air asam.Jangan makan terus. Biarkan seketika, 15 minit gitu boleh la makan. Sebab dia dah meresap dan sebati.
Rasanya lemak-lemak telur tu.. Ada masam, masin, pedas dan paling penting rasa nak tambah nasi sepinggan lagi.
Jururawat hampir kehilangan RM4000 akibat emel palsu, "diminta verify kalau tak akaun Netflix digantung. Seorang jururawat hampir kehilangan wang simpanannya selepas menjadi mangsa penipuan...