Kek pisang antara menu minum petang kegemaran ramai. Nak buat pun mudah. Jika nak buat kelainan boleh cuba buat sendiri kek pisang bercheese ini. Memang luarbiasa sedapnya, malah gebu dan lembut sangat hasil kejadiannnya.

Mak-mak boleh kek pisang bercheese seperti yang dikongsikan oleh Puan Iedaa Jahaya ini.

Lepas masak untuk lunch buat ni pulak untuk makan petang. Kek pisang bercheese..lahai nampak gaya tak sampai petang daa. Sedap,lembut sangat. Kenyang makan ni dulu.

Kek Pisang Bercheese

Bahan-Bahan Untuk cheese:

1/2 peket cheese tatura..125g
2sdb gula castor
1sdb tepung gandum
1bji telur
1sd sunquick jus atau lemon jus

*Semua sukatan guna sudu yang sama ya.

Untuk Adunan Kek

2biji pisang berangan
1biji telur
4sdb gula castor
Esen vanilla
5sdb tepung gandum
1sdb susu tepung
1/2sdb baking soda
1/2sdk garam
3sdb minyak jagung

Cara Membuat:

1. Kacau bahan-bahan untuk adunan cheese guna whisk sehingga lembut dan sebati.Ketepikn dulu.Masuk dalam piping beg.

2. Lenyek halus pisang dahulu dan ketepikan.

IKLAN

3. Dalam mangkuk lain masukkan gula castor, telur dan esen vanila.Mix guna whisk sehingga larut dan masukkan pisang lenyek tadi.Gaul sebati.
4.Kemudian masukkan pula tepung gandum, susu tepung, baking soda dan garam yang telah diayak.
5.Gaul sehingga betul-betul sebati semua bahan dan masukkan pula minyak jagung.


6.Sebati semuanya sehingga betul-betul tercampur rata.
7. Sementara itu, panaskan kukusan dan sapu acuan dengan sedikit minyak.
8.Paip adunan cheese, kukus selama 5 minit dahulu.

9.Kemudian, paipkan pula adunan pisang dan kukus selama 15-20 minit.

IKLAN

10.Dah siap angkat, sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan perlahan-lahan sebab terlampau lembut dan gebu sangat bahagian kek pisang.

IKLAN

Siap! Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Best Resepi Kek Pisang Ni Berulang Kali Buat, Tambah Perahan Lemon Dalam Adunan!

Resepi Kek Pisang Coklat MOIST, Godek Pakai Senduk Pun Takde Hal

Mingguan Wanita:Menariknya resipi kek pisang cheese ni. Boleh cuba buat nanti. Yang pastinya memang sedap dan lembut sangat.

Sumber: Iedaa Jahaya

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita