Ada mak-mak yang anggap buat telur masin agak susah dan kalau tak kena caranya memang tak akan jadi. Nak tak nak, cara terbaik beli sajalah.

Malah, jangan ingan buat telur masin hanya menggunakan telur itik semata-mat, barulah jadi. Tapi, sebenarnya bolh juga guna telur ayam biasa dan rasanya tetap tidak jauh beza.

Macam mana nak buat telur masin di rumah. Maklum sajalah, telur masin ini boleh jadi salah satu hidangan penambah selesa bila makan dengan nasi. Nak-nak kalau makan nasi kerabu, inilah salah satu lauknya.

Kali ini, Ustazah Noor Laila Aniza Binti Zakaria anak ajar cara udah buat telur masin di rumah. Boleh cuba cara beliau ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Buat Telur Masin Homemade Guna Telur Ayam, Bajet RM10 Boleh Dapat 30 Biji, Lebih Jimat!

Nasi Goreng Lejen Tak Guna Perencah Masakan, Resipi Mak-Mak Dulu Simple, Sedap!

Info Lebih Menarik DI SINI

Buat Telur Masin Mudah Di Rumah

“Jom, saya ajar cara buat telur masih yang paling mudah. Seronok. Ibu saya sudah lama ajar cara nak buatnya. Cuma, kali ini baru saya mencuba.”

Caranya:
1. Mula-mula, masak air panas sehingga mendidih dan masukkan garam bagi rasa betul-betul masin. Tutup api.

IKLAN

2. Biarkan air tadi sejuk.

3. Apabila sudah sejuk (air dalam suhu bilik, barulah tuang air itu ke dalam bekas bersama telur itik yang sudah siap dibasuh bersih dan dilap kering.

Buat Telur Masin Paling Mudah, Guna Air Panas, Garam, 10 Hari Boleh Makan!

4. Pastikan paras air menutupi telur itik.

Buat Telur Masin Paling Mudah, Guna Air Panas, Garam, 10 Hari Boleh Makan!

IKLAN

5. Tutup bekas dan simpan dalam suhu bilik.

6. Selepas 10 hari, cuba rebus sebiji, dan rasa dah masin ke belum.

7. Tanda telur masin menjadi bila telur kuning akan menjadi oren dan sudah rasa masin. Ini hasil direbus dan rasa selepas 3 minggu.

Buat Telur Masin Paling Mudah, Guna Air Panas, Garam, 10 Hari Boleh Makan!

8. Kalau nak sedap, bolehlah buang air masin tadi, basuh telur dan simpan dalam peti sejuk.

IKLAN

p/s: Boleh juga guna telur ayam.

Buat Telur Masin Versi Puan Fatimah Hasan
1 kg garam untuk 50 biji telur itik,
Masak garam bersama air
Kacau smpai garam larut garam (mungkin ada sesetengah garam tak larut”. Bila air garam dah sejuk, barulah masukkan telur yang dibasuh dan dilap kering. Selepas 10 hari baru boleh rebus.

Sumber: Noor Laila Aniza Binti Zakaria

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI