Keladi, salah satu hobi yang mungkin mendapat tempat di kalangan mak-mak.Sangat berbeza dengan tanaman lain kerana ia tidak berbunga. Tapi daunnya cukup menarik perhatian sesiapa saja yang memandang.

Tidak dinafikan, mak-mak punya hobi tersendiri. Ada mak-mak yang suka memasak dengan pelbagai jenis masakan diuba, bercucuk tanam, menanam pokok bunga termasuklah keladi, orkid atau bunga-bungaan lain.

Maklum saja dengan cara inilah memberi satu ketenangan buat kita. Bila tengok saja tanaman hidup subur, satu kepuasan buat mak-mak. Tak kisah hobi menanm ini perlu keluarkan belanja yang besar. Asalkan satu kepuasan buat mereka.

Mungkin ini jugalah dengna tanam keladi, Tak berbunga tapi daunnya yang pelbagai bentuk dan warna membuatkan sesiapa saja pandang terpesona. Jangan terkejut sebab ada keladi yang bernilai berpuluh ribu ringgit dan menjadi buruan.

Apa istimewanya keladi? Hanya mereka yang tanam ini saja tahu istimewanya. Inilah yang dikongsikan oleh Firda Ashaary tentang keladi yang menjadi rebutan sekarang ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mudahnya Buat Baja Ikan, Suburkan Pokok Bunga, Sayuran Dan Tanaman Berbuah

Cara Baja Pokok Bunga Kertas Dalam Pasu, Baru Meriah Merimbun

Info Lebih Menrik DI SINI

Keladi, Mak-Mak Suka, Apa Istimewanya?

“Kenapa suka sangat dengan keladi?”

Aku pasti tersenyum lebar.

Mana tak senyum, aku ada bersepah asbab kenapa aku pilih keladi. Kenapa tidak pokok bunga lain.

Ros ada.

Orkid pun boleh.

Bunga kertas ke, okay jugak.

Atau tulip ke kan.

Tapi kenapa keladi? Bukan ada bunga pun. Cantik kat mana?

Itulah, sebenarnya perlu pandang keladi dari sudut berbeza. Pandanglah dengan mata hati. Bukan dengan mata sahaja.

Kenapa begitu:

1. Keladi daunnya warna warni. Sangat indah dipandang. Walau tidak memiliki bunga, keladi tetap cantik dengan caranya yang tersendiri. Keladi langsung tak perlukan bunga untuk nampak cantik.

2. Keladi tidak memiliki duri untuk melindungi dirinya. Ia nampak lemah, lembut dan sentiasa terkulai. Namun bagi yang mengenali keladi, mereka pasti tahu spesis keladi lah yang paling kental dalam hidupnya.

IKLAN

3. Setiap helaian daun keladi berbeza corak, warna mahupun saiz. Kalau sesiapa mengikuti perkembangan daun keladi dari seawal keluar sulur hingga daun tu terbuka, pasti teruja. Hebat, sungguh kuasa Allah.

4. Sepohon keladi memerlukan masa yang agak lama untuk berkembang seindah yang dilihat (warna keladi dewasa). Bukan hari ni tanam, minggu depan dah woww!
Sepanjang perjalanan tu, kita akan jumpa banyak proses keladi membesar yang akan membuatkan kita teruja dan mengagumi hebatnya Dia. Semakin kau kagum dan semakin kau tenang.

5. Keladi juga sangat menguji kesabaran pencintanya. Kalau kita seorang yang panas baran, boleh lah cuba tanam keladi. Mana tahu keladi mampu melembutkan hati. Belajarlah bersabar dengan keladi, pasti kesabaran korang berbalas.

6. Keladi adalah spesis susah mati. Walau nampak semua daun keladi dah layu, kecut, kering. Dogol sudah keladi korang, tinggal tanah je. Sedih. Tapi jangan risau, keladi belum mati kerana keladi ada ubi. Ubi dok dalam tanah. Nanti bila Allah kirimkan hujan, keladi akan tumbuh dengan sendiri. Begitulah gigihnya keladi berjuang untuk ‘bangkit semula’.

Bagi aku mencintai keladi ni sangat indah perasaannya kerana keladi juga,
Mengajar kita erti kesabaran yang tinggi.
Menyedarkan kita tentang hebatnya ciptaan Allah.
Malah mengingatkan kita tentang betapa kita perlu sekuat dan segigih keladi. Walau jatuh rebah ditimpa musibah, tetap jua bangkit untuk terus hidup sehinggalah sampai masa Allah hantar pertolongan.

Susah payah mengatur hidup kembali.

Dapat sesuatu?

Jom tanam keladi.

1. Ini spesis berdaun.
Sygonium Christmas nama dia.

2. Yang ni spesis ‘money plant’
Boleh menjalar.
Namanya Manjoula

3. Ini pun spesis ‘money plant’ jugak.

IKLAN

4. Ini keladi Thai.

5. Yang ni ‘money plant’ . Tapi spesis albino kot.
Putih.

#SuffianSuffiya #KeladiRanjers.
Yeahhh, indahnya bersahabat dengan alam.

Sumber: Firda Ashaary

Selain itu, kalau nak tahu, ini beberapa jenis keladi yang boleh mak-mak tahu.

1. Keladi Kampung
Mudah jaga, cepat besar, mudah rimbun, corak daunnya kurang kecantikan sedikit daripada keladi bandar, senang beranak.

2. Keladi Bandar (Hybrid)
Sukar jaga, lambat membesar, sukar rimbun, corak daunnya sangat cantik, Pengcahayaan 70%, Penyiraman cukup sekadar melembabkan tanah, susah beranak.

IKLAN

3. Alocasia
Agak sukar jaga, cepat membesar (bergantung saiz pasu). Corak daunnya mempunyai urat yang tegas dan tegang, lebih ke arah menegak daripada merimbun, selagi akarnya tak penuh pasu selagi tu lah ia tan mahu berenak. Penyiraman sekadar melembabkan tanah.

4. Colocasia
Paling senang jaga, nak air banyak, sesetengah nak panas terik dan sesetengah nak panas 50% sahaja, senang beranak, daunnya besar-besar kalau akarnya sudah menjalar dimerata tempat.

5. Monstera
Indoor Plant, 100% teduh namun ada matahari juga, daunnya kehijauan selalunya, daunnya suka terkoyak dengan semula jadi, jenih menjalar. Penyiraman sekadar melembabkan tanah.

6. Begonia Kampung
Senang dijaga, suka tempat teduh, daunnya tak sebesar macam keladi-keladi lain, penyiramannya 2 kali sehari pagi dan petang, corak daunnya kurang cantik jika berbanding dengan begonia bandar. Boleh dibiakkan melalui daun yang matang.

7. Begonia Bandar
Sukar jaga, terlebih air automatik K.O, daunnya sangat cantik, daunnya tidak sebesar pokok keladi yang lain, boleh biakkan melalui daun yang matang.

8. Sygonium Kampung
Di kampung merata tempat ada, daunnya kurang cantik berbanding dengan sygonium bandar, jenis menjalar, penyiramannya 2 kali sehari pagi dan petang, cara pembiakkannya potong batangnya yang mempunyai akar dan tanam pasu atau direct tanah.

9. Sygonium Bandar
Agar suka ditemui, harga meletup, jenis menjalar, cara pembiakan potong bahagian batang yang mempunyai akar dan tanam di pasu atau direct tanah.

10. Anthurium / Kuping Gajah
100% nak teduh, Penyiraman sekadar melembabkan tanah sahaja, daunnya seakan sama namun size atau lebar daunnya yang membezakan mereka, daunnya mempunyai line putih yang berbentuk telinga gajah dan daunnya kehijauan tua yang sangat cantik, cara pembiakkannya potong ubinya dan tanam dalam pasu dan lakukan kaedah pengewapan untuk cepat keluar tunas baru.

11. Calathea
Jenis nak 100% teduh, penyiraman 2 kali sehari pagi dan petang, jenis yang suka duduk berdekatan dengan pokok2 lain (jenis nak berkawan), lebar daunnya bergantung saiz pasu, senang beranak.

12. Aglonema
Batang menegak, Daunnya pelbagai corak yang menawan, susah beranak, 100% nak teduh, penyiraman sekadar melembabkan tanah sahaja, cara pembiakan kena potong ubinya dan lakukan kaedah pengewapan.

Sumber: Tengku Aiman

Mingguan Wanita : Memang menjadi rebutan betul sebab daunnya pun cantik-cantik. Buat penggemar, memang geram tengok daunnya yang pelbagai warna ni.

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita