Buat penggemar kopi, mesti kat rumah sentiasa ada stok serbuk kopi kan! Kalau tak minum sehari memang tak keruan. Rasa ketagih la pula. Sedap sangat tu.
Tapi, bagaimana tiba-tiba tak ada stok serbuk kopi. Atau mak-mak nak cuba resipi kopi yang paling jimat dan sedap.
Inilah yang dikongsikan oleh Cikgu Kahar tentang cara buat resipi serbuk kopi yang hanya menggunakan biji kurma. Nak sedap ala-ala starbuck pun boleh, ada caranya.
Nak jimat buat kopi sendiri tak perlu beli kopi asli, ikut je resipi saya buat ni Insya Allah sangat jimat.
Kopi asli baru 100 gm pun sudah berpuluh ringgit. Kopi biasa memang murah, tapi memudaratkan kesihatan selain ada kaffien.
Namun apa yang saya kongsikan ni boleh buat secara percuma je. Ok, apa bahan utamanya?
Ads
Biji kurma je.
Masa Ramadan lalu mesti banyak makan kurma kan. Lepas makan kurma apa kita buat? Buang bijikan? Ruginya….
Biji kurma boleh buat serbuk kopi ya, malah kita boleh buat lagi sedap dari kopi di pasaran sebab kita adjust sendiri.
Bahan-bahan :
1. Biji kurma. Apa saja kurma. Saya gunakan biji KURMA MARIAMI
2. Gula organik
3. Susu lembu segar, siapa alah boleh guna susu badam
4. Serbuk koko
5. Air tapis secukupnya
Cara-caranya :
1. Kumpulkan biji kurma sebanyaknya yang kita ada.
2. Basuh biji kurma sehingga bersih
3. Keringkan sekejap atau boleh terus sangai dalam kuali, bagi yang ada oven boleh terus masukkan dalam oven dengan 180° selama 30 minit atau ikut kesesuaian oven masing-masing.
Ads
4. Pastikan biji kurma sudah mula menghitam atau agak gelap. Jangan terlalu gelap atau hangus, nanti rasa terlalu pahit. Bila pahit, terpaksa guna gula banyak untuk rasa manis, tak elok untuk kesihatan.
5. Kisar dengan blander kering sampai betul-betul halus.
6. Siap dah serbuk kopi kurma.
Ads
Untuk buat kopi versi sedap.
1. Masukkan 2 sudu besar serbuk kurma dalam teko
2. Tambahkan air tapis/ kosong yang betul-betul panas ke dalam teko.
3. Biarkan selama 5 minit, supaya serbuk kurma tu dapat keluarkan aroma dan warnanya.
4. Tambahkan dengan 1 sudu besar koko
5. Masukkan gula organik 1-2 sudu besar, terpulang ukuran sendiri yang sesuai.
6. Masukkan susu segar dalam cawan, diikuti kopi, atau kopi dulu susu kemudian.
7. Buat kopi tarik sikit bagi berbuih.
8. Sedia untuk diminum, insyaaAllah lazat ya amat malah versi sihat.
Mulai hari ni tak perlu lagi beli kopi, beli saja kurma sekali gus dapat buat kopi secara percuma.
Mingguan Wanita : Lepas ni, biji kurma jangan dibuang, boleh buat serbuk kopi ye!
Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut! Kuih Peneram atau Denderam antara kuih tradisional kesukaan ramai. Bahan-bahan yang digunakan pula cukup mudah, hanya guna 3 bahan. Namun nak buat kuih ini perlu cara yang betul. Jika tak kuih ni akan jadi keras dan tak sedap rasanya.
Ikut resipi mudah kuih peneram yang dikongsikan oleh DEq MOkchik ini sebagai rujukan;
Siapa dekat sini yang suka kuih denderam angkat tangan. Meh sini saya nak share resepi kuih denderam yang saya buat meniaga yang pastinya lembut tak perlu nak perap-perap adun-adun terus goreng hanya 3 bahan sahaja.
1.Masak gula merah bersama dengan air dan kacau sehingga larut.
2.Letakkan tepung beras di dalam mangkuk.
3.Masukkan air gula yang dimasak tadi (panas-panas)ke dalam mangkuk yang berisi tepung jangan lupa tapis ye air gula semasa tuang.
4.Kacau-kacau bagi semuanya merata.
5.Selepas itu kita biarkan dalam 5 minit bagi sejuk(kalau cara saya,saya terus goreng je).
6.Sebelum nak uli sapu minyak dahulu di atas tempat uli dan cetak menggunakan cetak donut yang minitu.
7.Minyak biar betul-betul panas supaya kuih menjadi kembang semasa goreng.
8.Goreng dalam api yang sederhana.
9.Siap untuk dimakan, makan panas-panas sedap.
Mula-mula memang kita akan nampak kuih tu macam keras tapi tunggu dalam beberapa jam kuih tu akan jadi lembut dan gebu.
Selamat Mencuba!
Saya halalkan resepi yang saya bagi dan mana tahu ini boleh jadi sumber pendapatan.
Mingguan Wanita: Menarik dan mudahnya resipi kuih denderam ni hanya guna 3 bahan. Yang penting tak perlu perap pun, boleh terus goreng tetap elok gebu dan lembut rasanya.
Peria goreng yang dicelup tepung menjadi kesukaan ramai. Tambahan lagi jika peria tersebut digoreng rangup. Sebenarnya kalau hendak rangup bolehlah celup ke dalam 3 jenis bancuhan tepung sebelum digoreng.
Apa kata cuba resipi Peria Goreng Celup Tepung yang dikongsi oleh Marissa Mikail ini.
“Hai semua. Cik Mai share resipi peria celup tepung. Kalau kita sebut peria jek mesti terbayang rasa pahit kan. Cik Mai sebelum ni memang tak makan peria. Nak nak peria katak. Sebut peria jek terus rasa seram sebab takut pahit.
“Tapi time kerja kat KL dulu ada satu gerai kat foodcourt opis yang ada menu peria goreng. Time tu tertarik rasa nak try. Bila makan fulamak sedap rupanya peria goreng ni.
“Sejak hari tu peria ni jadi resepi kegemaran Cik Mai. Tapi yang Cik Mai share ni tak sama rasa macam yang kat foodcourt opis Cik Mai dulu.
“Tapi boleh la buat lepas rindu kalau teringat peria tu. Ok jom tengok resepi dia.”
Bahan-bahan
3 biji Peria katak saiz kecil – dihiris dan direndam dalam air garam
Lada hitam
Jintan Manis
Ketumbar
4 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu serbuk besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit garam
Serbuk perasa – jika perlu
1-Mula-mula kita rendam peria dalam air garam. Petua orang dulu-dulu nak bagi kurangkan rasa pahit peria. Rendam la dalam setengah jam ke.
2-Selepas itu, basuh lada hitam, jintan manis, dan ketumbar sebagai bahan rempah.
3-Tumbuk rempah tadi sehingga hancur
4-Kita sediakan bancuhan tepung pulak. Untuk 3 biji peria katak yang bersaiz kecil Cik Mai gunakan 4 sudu besar tepung beras, 1 sudu besar tepung jagung dan 1 sudu besar tepung gandum. Sebelum ni try pakai tepung gandum jer tapi peria tu jadi tak rangup. Bila bancuh macam ni baru umpph. Masukkan sekali garam atau serbuk perasa jika perlu.
5-Kemudian campurkan 1 sudu besar serbuk kari dan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
6-Masukkan rempah yang ditumbuk tadi. Gaul sebati.
7-Dah siap kita masukkan peria. Gaul sehingga semua peria bersalut bancuhan tepung.
8-Kemudian goreng dengan api yang sederhana sehingga garing. Tadaaa dah siap. Mudah dan sedap.
Buat mak-mak yang suka buat kek, kena cuba resipi kek lumut yang sedap ni. Walaupun dimasak lama dalam tempoh lebih tiga jam, tapi memang berbaloi dengan rasanya nanti. Cukup lemak, manis, teksturnya pula lembap dan pastinya sedap! Sesuai sangat buat waktu raya atau ‘pot luck’ bersama keluarga untuk berbuka puasa.
“Kek lumut, buat petang semalam, arini makan. Kukus 3jam setengah nak dapatkan colour lumut tu.Kek ni lagi lama simpan lagi sedap ye.Kalau nak beli mahal kan.Siapa nak try buat boleh cuba resepi yang saya buat ni.Boleh la buat untuk raya nanti biasanya memang teruja nak makan kalau kek ke biskut yang tuan umah buat sendri kan.”
Bahan-Bahan:
6biji telor
250g unsalted butter (saya guna buttercup je guna apa yang ada)
1tin susu pekat
1tin horlicks
1 cup kaya yang kecik tu
1/2 tin nestum (blend)
1tin tepung gandum
esen vanilla
3sudu besar perisa pandan
pewarna hijau (saya guna star brand je)
**tin tu guna tin susu pekat tu je
Cara Membuat:
1. Mixed butter smpi kembang
2. Masukkn telor satu persatu.Setiap 1 putar dalam 2 minit camtu.
3. Masukkn esen vanilla perisa pandan pewarna hijau putar lagi.
4. Masukkn susu pekat horlick kaya dan nestum
5. Masukkn tepung gandum
6. Gaul sebati
7. Masukkn dalam loyang/tipuware…jangan sampai penuh ye sebab kek ni akan naik walaupn tak de bahan penaik. Tutup kek dengan alluminium foil/plastik wrap.Hentak skit loyang…kukus dengan api sederhana selama 3-6 jam. Saya kukus 3jam lebih aje…banglaki kata abis gas.
Info Ekstra!
Simpan kek ini dalam peti sejuk boleh tahan sehingga sebulan. Waktu nak makan keluarkan dulu awal-awal.
Jika letak diluar, selepas 3 hari kek masih dalam keadaan baik dan boleh dimakan lagi.
MW: Selamat Mencuba! Lihat warnanya memang nampak menarik dan cukup sedap, boleh cuba raya nanti atau untuk berbuka nanti.
Jururawat hampir kehilangan RM4000 akibat emel palsu, "diminta verify kalau tak akaun Netflix digantung. Seorang jururawat hampir kehilangan wang simpanannya selepas menjadi mangsa penipuan...