Buat sendiri kek memang jauh menjimatkan daripada beli di kedai. Antara kek yang digemari ramai ialah kek New York Cheese di Secret Recipe. Peh! Rasanya memang sedap lebih-lebih lagi bagi penggemar cheese, boleh tak tidur malam dibuatnya!
Tapi, biasanya, kalau beli di kedai bakeri berjenama itu, harganya hampir mencecah RM100. Jadi, apa kata cuba buat sendiri di rumah? Bajet tak sampai RM60! Wow! Memang lebih menjimatkan kalau buat sendiri kan? Tak gitu?
Resipi untuk Kek New York Cheese ala Secret Recipe ini dikongsikan oleh puan Azura, sempena ulang tahun kelahiran suami tersayang. Katanya, suaminya yang request buat kek kegemarannya itu.
Nak Tahu Cara Buat?
Jom kita teliti, apa bahan-bahannya. Lepas ni bolehlah buat untuk majlis-majlis atau sebagai buah tangan bila balik kampung raya haji nanti. Tak pun boleh dijadikan penyeri hidangan di hari raya. Memang tak rugi mencuba. Sangat sedap!
Apa Resipi Buat Kek New York Cheese Ni?
Bahan-bahan:
*500 gram Cream cheese
Ads
* 500 gram Sour cream
Biskut digestive
Mentega buttercup (guna separuh)
*4 Sudu besar gula halus
* 4 sudu besar tepung gandum
* 2 biji telur
Ads
* ½ biji lemon – parut kulit dan perah ambil jus
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Untuk Topping:
4 sudu besar gula perang
10-15 biji blueberi
**Bersihkan buah dan masukkan dalam periuk untuk dimasak, Tambahkan gula perang, boleh kurangkan jika tidak suka manis. Sebab buah tu dah ada manisnya. Reneh di atas api sehingga buah dan gula larut dan pekat. Sejukkan seketika. Simpan di dalam bekas kedap udara. Keluarkan bila hendak guna.
CARA MEMBUAT:
Hancurkan biskut digestive sampai lumat kemudian rata kan Di dalam loyang bersama butter yang dah sedia cair. Masukkan di dalam peti ais supaya ia keras. Ketepikan.
Ads
Gunakan Mix hand untuk semua yang bertanda (*) sampai kembang cantik. Kemudian masukkan bahan yang dah sebati ke dalam loyang. Dalam masa yang sama, panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 160 darjah celsius.
Masukkan Loyang ke dalam oven dan sedia untuk bakar kek sehingga 1 jam 20 minit. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.
Akhir sekali, barulah letak jem blueberi sebagai topping di bahagian atasnya. Siap!!
MW: Nak beli memang kek ni harganya boleh tahan mahal juga Bila buat sendiri, bolehlah berjimat. Resipi dah dikongsi ni…jangan tak cuba tau!
Memang senang rupanya nak buat kek coklat 4 sudu yang kian viral ini. Kukus dalam 20 minit sahaja dah boleh hasilkan kek yang gebu. Bukan apa, ada masa memang tekak teringin nak makan kek coklat, tapi nak buat sebiji kek besar sayang takut tak habis atau tak jadi. Jadi sebagai alternatifnya mak-mak bolehlah cuba resipi dengan sukatan adunan yang kecil ini. Rasanya sedap, nak makan pun senang, sekali ngap je!
Berikut perkongsian resipi Kek Coklat 4 Sudu oleh Puteri Shahidah yang dikongsikan didalam grup Masak Apa Hari Ni (MAHN):
“Terima kasih kepada yang kongsi resepi Kek 4 sudu ni.Memang power, gebu gebass.Rasa pun elok je.Kalau nak lagi sedap boleh gabungkan dengan topping coklat diatasnya. Topping tu saya main agak je bahan-bahannya, Tapi Alhamdulillah rasa ngam dengan kek.”
Bahan-Bahan:
1 biji telur
4 sudu gula
4 sudu tepung gandum
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh soda bikarbonat
2 sudu makan serbuk koko
4 sudu makan minyak masak
Cara Membuat:
1. Pukul telur dan gula sampai kembang.(guna garfu sahaja)
2. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat).
3.Campurkan adunan tepung tersebut ke dalam adunan telur dan gula yang telah dipukul kembang tadi.
4.Kemudian, masukkan pula minyak masak dan kacau sebati.
5.Kukus dalam 20 minit, siap!
Topping
4 sudu serbuk koko
50ml air @ susu cair
250 susu pekat(Ikut rasa manis masing-masing)
3 sudu Minyak masak
2 sudu besar Tepung jagung (nk bg pekat sedikit)
Cara Membuat:
1.Campurkan semua dalam periuk, kemudian masak atas api perlahan sehingga berkilat.
2.Biarkan sejuk sedikit, tapiskan jika ada sisa ketulan. Siap!
3.Bolehlah curahkan diatas kek coklat tadi.
Penyakit kronik seperti kanser sukar dirawati namun ia tidak mustahil untuk disembuhkan.Selain menjaga kesihatan dengan melakukan senaman, amalan minuman dan pemakananan yang sesuai sewaktu dalam proses rawatan juga mampu membantu merawati penyakit ini.
Menerusi perkongsian seorang ibu Puan Nor Hashimah Sulaiman yang juga Pengerusi Persatuan Sokongan Kanser Kanak Kanak PPUKM (CAKNE), beliau berkongsi resipi minuman kesihatan yang dilakukan untuk anaknya, yang kini merupakan bekas penghidap penyakit kanser otak.
“Semasa saya menjaga anak dalam rawatan kanser otak (pembedahan, radioterapi dan kemoterapi) saya selalu rasa buntu hendak memberi minuman apa yang sesuai untuk dia minum. Maklumlah kanak kanak memang begitu ditambah pula dengan rawatan yang berat ini. Alhamdulillah, kita memohon pada Allah… Diilhamkan pada saya yang sedang termenung di waktu petang 2007 minuman ini. Dia pula suka sangat dengan minuman ini. Air teh hijau, serai dan kurma merah.Alhamdulillah anak saya dah sembuh, namun dia masih suka dengan minuman ini.”
Bahan-Bahan:
2 batang serai yang diketuk
1 sachet Teh hijau
3 biji kurma merah
sedikit gula tebu/ jus lemon
1 liter air
Cara Membuat:
1.Rebuskan kesemua bahan-bahan tersebut sehingga mendidih.
2.Kemudian, selepas mendidih, ditambahkan dengan gula tebu dan jus lemon mengikut citarasa.
Semoga perkongsian ini bermanfaat dan tidak salah mencuba.
Memang ada benarnya kuih-kuih lama orang dulu-dulu, kini payah nak jumpa orang jual. Bila tekak teringin rasa nak makan, kenalah buat sendiri, macam kuih Tepung Pasung atau juga dikenali Kuih Serunai ini. Namun sebenarnya bila buat sendiri kuih macam ni, lebih puas hati makan malah lebih jimat.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Pn Habsah Ngah ini sebagai panduan;
Alhamdulillah…Siap juga Kuih Tepung Pasung Kak Min panggil. Sepetang duk mengerjakan bahan-bahan untuk buat kuih nih.Bila rindu nak makan kuih-kuih dari kampung halaman.Duk merantau macam kak min terpaksa lah try buat sendiri kalau terasa nak makan. Kuih lama-lama nih payah nak jumpa orang buat jual kalau luar dari Pantai Timur.
Resepi kak min sertakan sekali.Mana yang teringin tu meh try buat.
Tepung pasung / kuih Serunai
Bahan-Bahan:
(Bahagian bawah)
2 sudu gula pasir
1 keping setengah gula melaka
1 setengah cawan air
1 helai daun pandan wangi
40 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 sudu teh air kapur
(Bahagian atas)
3 sudu besar tepung beras
1 sudu tepung gandum
1 setengah cawan santan sederhana pekat
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
Daun pisang secukupnya untuk dijadikan kelongsong
Cara Membuat:
1. Masak gula, gula pasir & daun pandan hingga gula hancur dan sejukkan.
2. Tapis dan satukan dengan bahan-bahan bahagian bawah dan masak atas api sederhana hingga likat dan kental.
3. Sudukan/ paipkan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah dibuat dan dirikan kelongsong di dalam lubang-lubang pengukus.Kukus dalam 5 minit.
4. Satukan semua bahan bahagian atas, tapis dan masak di atas api hingga likat dan kental.
5. Sudukan/paipkan ke dalam kelongsong daun yang telah berisi bahagian bawah yang telah dikukus 5 minit tadi dan teruskan mengukus lebih kurang 10 minit dengan api yang kecil. Kalau api besar nanti kelongsong daun pisang yang berisi adunan kuih tu tumbang.
6. Biar sejuk baru dihidangkan.
Siap! Selamat Mencuba.
Boleh guna pengukus comel dari La Gourmet Vintage Collection ini. Khas buat pembaca Mingguan Wanita boleh dapatkan diskaun RM5 apabila masukkan kod berikut. MWGSP5
Rita Rudaini dedah sekolah sorok kes buli 'bawah karpet'-"Pelajar senior pukul, ikat pelajar di pokok sampai tak boleh berjalan." Pelakon terkenal tanah air, Rita Rudaini mendedahkan pengalaman pahit apabila salah sebuah sekolah yang pernah menjadi tempat anaknya menuntut dikatakan terbabit dengan kes buli yang serius, namun cuba ditutup oleh pihak pengurusan sekolah.