Bukan selalu boleh rasa burger prosperity McDonald’s tu. Bulan-bulan tertentu je boleh rasa. Bila sesekali ‘food craving’ tu, apa kata buat je sendiri burger prosperity di rumah.
Sah-sah bila-bila je teringin, dah boleh makan.
Kata pemilik resepi, Mohd Faiz Fitri Iberahim; “‘homemade prosperity’ aku rasa macam lagi sedap je dari yang ori.”
Panaskan butter 2 sudu besar dan masukkan tepung gandum. Kacau sampai jadi gold. Pastu masukkan air 1 gelas dan kacau.. masukkan bawang besar potong dadu tadi, lada hitam 1 sudu besar, sos tiram, kicap dan garam.. masak sampai pekat mana korang nak.
Ads
Celupkan daging yang dah goreng tadi.
Letak atas roti dan letak bawang yang korang hiris tadi.
Goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
Sedia dihidangkan.
Mingguan Wanita : Sesetengah orang ada yang letak air sejuk sedikit dan cuka. Ikut cara masing-masing. Pengakhirannya, bila dah siap, sedap dan sama macam kedai siam, kan…
Pau Goreng inti Kacang Merah memang ada penggemarnya yang tersendiri. Jika dibeli selalunya berminyak-minyak dan intinya pun sikit. Puas hati bila dapat buat sendiri, sesuai dinikmati ketika minum petang mahupun sarapan pagi.
Mudah je rupanya nak buat Pau Goreng Inti Kacang Merah ini sendiri di rumah. Malah garing di luar dan lembut di dalam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Khadijah Jaafar ini sebagai panduan.
Cik tie suka goreng pau agak garing sikit supaya bila gigit luarnya garing dalamnya gebu gitew. Yang tak nak garing di luar tu nak luarnya lembut, tak perlu goreng lama. Ikut selera nak macam mana. Buat sendiri kita letak inti lebih, barulah puas hati makan. Boleh buat untuk breakfast atau pun minum petang.
Cik tie tepek resepi di sini ye. Cubalah ye, rangup di luar lembut di dalam.
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu
Bahan-Bahan:
800 gram tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar planta
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil gula
½ gelas air suam
1 peket yis
Air sejuk secukupnya
Cara Membuat:
1.Masukkan gula, yis & air suam. Biarkan seketika hingga yis tu nampak kembang dalam gelas.
2.Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, telur, planta, susu pekat & bancuhan yis.
3.Kemudian, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh lembut. Pastikan masukkan air tu masukkan sedikit-sedikit ye supaya doh tak terlebih air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
4.Kemudian rehatkan doh, sehingga naik 2 kali ganda.
5.Kemudian, tumbuk-tumbuk manja sikit doh gitu, supaya udara keluar.
6.Ambil sedikit doh, masukkan inti kacang merah & bulat-bulatkan. Buat sendiri letak inti meriah gitu.
7.Dalam dulang untuk susun pau tu, pastikan taburkan dengan tepung dulu. Kemudian, lepas siap susun doh ayakkan sedikit tepung di atas doh supaya bila kita nak ambil untuk goreng tak melekat di tangan. Rehatkan sekejap.
8.Kemudian, gorengkan pau. Pastikan minyak panas. Semasa permulaan perlahankan api, kemudian guna api sederhana.
Jika suka garing boleh goreng lama sikit, yang suka lembut kurangkan masa goreng. Angkat dan sejatkan supaya minyaknye turun.
Mingguan Wanita : Sedapnya, boleh cuba resipi pau goreng kacang merah ni. Garing di luar dan lembut gebu di dalamnya. Sesuai dibuat untuk minum petang dan sarapan pagi untuk keluarga.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Mak-mak yang suka buat kuih muih dan masakan guna pes daun pandan, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah tak perlu beli. Caranya pun cukup mudah malah boleh tahan selama sebulan jika disimpan dalam peti sejuk.Tapi syaratnya kena tunggu 3 malam baru dapat pati hasil mendapan air daun pandan tersebut. Bukan apa bila buat sendiri pes pandan ini, lebih jimat kos malah diyakini halal dan tahap kebersihannya.
Boleh cuba cara buat pes daun pandan ini perkongsian Puan Ellyin Tan ini;
“Biasanya saya akan beli Paste Pandan ni kat kedai jual bahan-bahan kek je. Botol kecil pon dah RM6. Last-last saya buat je pati pandan sendiri memandangkan daun pandan ada banyak stok. Senang je buat dia tapi kena sabar tunggu 3 malam baru dapat pati hasil mendapan air daun pandan tu. Malam tadi buat Agar-Agar Pandan Santan.. wangi je bau paste pandan buatan sendiri. Jom tengok cara dan resepi Agar-agar Pandan Santan tu.”
“Paste pandan ni simpan dalam peti sejuk boleh tahan sebulan. Macam-macam kuih muih dan masakan boleh buat.”
Bahan-Bahan:
30 Helai Daun Pandan
3 cawan air
Cara Membuat:
1.Basuh bersih-bersih daun pandan, potong kecil dan toskan.
2.Saya blend dalam 3 cawan air, perahkan air daun pandan tu dan simpan dalam peti sejuk selama 2,3 malam.
3.Ini selepas 3 hari.Air pandan tu jadi 2 layer. Yang bawah tu lah pati atau paste pandan. Yang keruh tu boleh dijadikan esen pandan.
4.Keluarkan air bahagian atas tu.. ambil yang hijau pekat tu sahaja.
Info Ekstra!
Yang atas tu, sesuai untuk buat esen pandan. Kita ambik yang pekat kat bahagian bawah tu (paste pandan). Tuang hati-hati supaya tak berkeladak semula.Keluarkan air bahagian atas tu, ambil yang hijau pekat tu sahaja.
Esen Pandan nak buat kuih buah melaka atau kuih ketayap pun sesuai.Esen sebagai pewangi je, paste tu perisa. Tapi nak cantik kena jugak la tambah pewarna hijau jugak.
Resepi Agar-Agar Pandan Santan
(Sesuai untuk loyang 8 x 8 inci)
10 gram Agar-agar Serbuk
1 mangkuk kecil Gula Pasir
1600 ml Air (asingkan 200 ml untuk bancuhan santan)
1 biji Telur
2,3 sudu besar Paste Pandan
1 sudu besar Pewarna Hijau
1 kotak Santan Pekat
Secubit Garam
Cara Membuat:
1. Satukan santan, telur, 200 ml air & secubit garam dan kacau-kacau guna whisk. Ketepikan.
2. Masukkan air selebihnya ke dalam periuk. Masukkan sekali agar-agar serbuk. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan gula, paste pandan dan pewarna hijau.
4. Kacau-kacau hingga gula larut.
5. Masukkan bancuhan santan tadi dan kacau perlahan2 sampai mendidih.
6. Bila dah mendidih biarkan terus merenih selama 3,4 minit. Tapi kena selalu kacau supaya tak membuak keluar agar-agar tu.
7. Tutup api. Tuangkan dan tapis agar-agar ke dalam loyang atau bekas yang dah dibasahkan air terlebih dahulu.
8. Biarkan sejuk diluar selama 3 jam lebih baru masukkan ke dalam peti sejuk.
MW: Buat mak-mak yang ada banyak daun pandan dekat rumah tu, bolehlah cuba buat sendiri pes daun pandan ni. Mudah dan jimat kos, malah dijamin halal dan bersih bila kita buat sendiri. Nak buat macam-macam kuih, kek pun senang!
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...