Perasan tak, biasanya kalau beli burger di gerai tepi jalan, luar biasa sedapnya, berbanding yang mak-mak buat sendiri di rumah. Rasanya berbeza daripada segi rasa sosnya, keenakkan dagingnya mahupun rotinya yang garing.Sebenarnya nak buat burger sendiri yang luar biasa sedapnya ada tipnya tersendiri.

Berikut 12 Tip masak burger yang dikongsikan oleh peniaga burger Adie Redzuan.Namun asasnya, menurut penjual burger ini adalah, jika hendak buat berniaga, jual burger sebagaimana kita suka makan, baru orang lain pun suka dan jangan kedekut bahan, buat bagi sedap baru boleh kekal lama dalam berniaga.

1.Berat Daging

Wajib guna daging 70g. Tak yah la dok save sangat nak pi haji balik hari.Tak untung mana pun. Meniaga kena jujur, harga nak letak mahai, daging hok nipih, apa dia.

2.Jangan Tekan

Masak daging, jangan tekan, bila tekan jus daging akan kluar.Pasai tu daging jadi kering. Alih-alihkan saja, boh planta sikit,sikit ja.Jangan sampai banjir dalam daging tu sendiri dah ada minyak.

3.Letak Perasa

Daging tu lubang-lubangkan saja. Tak belah tengah pun tak apa. Pastu letak la seasoning.Aku suka Lea and peirin, betui ka dak eja, maggi pun ok..letak la lada skit, terangkat la.

4.Letak Air Bawang Putih

Ayaq bawang putih.Ayaq ni untuk menggantikan jus daging yang hilang.So daging akan jadi juicy. Curah sikit masa daging dah masak. Nak buat dia, potong bawang putih, boh dalam ayaq kosong ja.Boh dalam botoi, tudung botoi buat lubang-lubang skit.

IKLAN

5.Api Sederhana

Guna api sederhana.Api yang kuat juga akan keringkan daging.

6. Roti Sapu Planta

Roti tu boh la planta bagi penuh.. tak yah dok sep sangat.Roti letak ja atas kuali.Jangan tekan, geng lama-lama pakai kayu untuk pressure roti saja.Bukan meleperkan roti, lagi cantik gitu.

7.Lettuce Iceburg Ganti Kobis

Sayur tu ikut hgpa la, selalu orang pakai kobis la kan.Tapi masa aku niaga, aku pakai lettuce iceburg, lebih sedap tapi kot payah nak dapat hari-hari la.. pastu mahai sikiiiiiitttt..

8.Jenis Sos

Sos jangan pakai yang murah. Kebanyakan peniaga burger di KL yang top-top tu pakai longson.Payah nak jumpa kot no. Kalau kat Perlis ni, peniaga kebab yang banyak pakai longson.Pasai tu kebab depa sedap.

IKLAN

9. Jenis Mayonis

Mayo pulak paling best pakai nelly.Mahaiiii.. tapi sapu sikit ja, jangan creettt lagu ladys choice tu. Sikit pun dah berasa tak sangga.

10.Jenis Keju

Untuk cheese, aku pakai smoke bbq.. Apa-apa brand pun takpa.Rona dia oren. Mahai sikit, tapi memang berasa cheese dia. Pernah dak hangpa beli cheese burger, tapi tak rasa pun cheese dia, pasai guna cheese murah.

11. Sos Lada Hitam

Blackpaper sos kalau boleh masak la sendiri.Jangan dok harap hok siap dah ja.Tak brapa syahdu hok tu.Mudah ja, masak butter dengan tepung gandum, sampai naik bau sedap, boh la oyster, lada hitam kasaq, kicap cayaq, chicken stock, garam.. alter la gena pun sampai sedap di mulut. Celup daging dalam kuah blackpepper.Apa nak kata.

IKLAN

12. Susunan Lapisan Burger

Last skali aturan bubuh sayur, sos, mayo. Yang ni kajian sendiri la. Sos dengan mayo kalau boleh asingkan.Mayo bawah, sos atas, bila makan, baru terasa dua-dua rasa yang beza.kalau cheese tu, letak atas daging yang panas. Bagi dia cayaq melekat kat daging.

Senang cerita, hagpa buat burger, hagpa try makan.. kita juai macam mana kita suka makan, baru orang lain pun suka. Jangan kedekut bahan, buat bagi sedap.Untung by volume, baru boleh kekal lama meniaga.

Semoga bermanfaat!

Jadi buat mak-mak yang nak masak sendiri burger burger di rumah untuk anak-anak dan keluarga boleh cuba tips yang dikongsikan ini. Bukan apa, bila ramai-ramai lebih jimat dan berbaloi buat sendiri.

Sumber: Adie Redzuan